Fettkjuke Aurantiporus fissilis (Tyromyces fissilis) er en sjelden kjuke som finnes i edellauvskog, lauvskog, parker, aller og hager, der den vokser på gamle, levende/døende lauvtrær, bl.a. osp, epletrær og ask. Den danner saftige hvite hovforma fruktlegemer. Arten skilles fra andre hvite kjuker på chlamydosporer, at porelaget rødner/bruner ved trykk og skrumper og blir svart ved tørking. Arten har en sørøstlig utbredelse i Norge.

Nøkkelkarakterer

Fruktlegemene er ettårige og hattformete. Konsistensen er myk til voksaktig og seig som fersk. Den krymper betydelig ved tørking og blir tett og hard, med en søt lukt. Hatten er finhåret og først er fargen hvit, så blir den kremfarget til okerfarget, og enkelte ganger med en rosa tone. Poreflaten er hvit og ofte med rosa toner. Porene er runde til kantete og 2–3 per mm. Porelaget er fettaktig og farger papiret som den samles i.

Hyfesystemet er monomitisk og med generative hyfer med bøyler.

Basidier er 15–20 x 4–6 μm og klubbeformete.

Basidiosporer er 4–5 x 3–4 μm og elliptiske til halvrunde.

Chlamydosporer er til stede. Disse er runde og noe tykkveggete og måler 4–10 μm i diam.

Substrata. Levende løvtrær eller sjelden på døde trær slik som Aesculus, Alnus, Betula, Castanea, Corylus, Cytisus, Fagus, Fraxinus, Juglans, Malus, Olea, Platanus, Populus, Prunus, Pyrus, Quercus, Salix, Sorbus, Tilia og Ulmus.

Utbredelse. Sørlige deler av Fennoscandia.

Bemerkninger. De store myke og delvis voksaktige fruktlegemene som krymper ved tørking og er fettaktige, er gode kjennetegn. Mikroskopisk er chlamydosporer et godt kjennetegn.