Taigakremkjuke Postia balsamina er en sjelden kjuke som finnes i gammel granskog der den vokser på gran. Dette er en hvit myk kjuke som kjennes igjen ved at flere små kjuker vokser sammen langs en resupinat del. Artene i melkekjukeslekta Postia er generelt vanskelige å skille fra hverandre uten bruk av mikroskopiske karakterer eller gensekvensering. Den har en markert nordøstlig innlandsutbredelse, hovedsakelig knyttet til nordboreal sone.

Nøkkelkarakterer

Fruktlegemene er ettårige. Kjuken er resupinat eller med små hatter opptil 1 cm, vanligvis langs en bred resupinat del, opptil 20 cm lang. Den er myk som fersk og blir korkaktig som tørr og lett å skjære i. Hatten er myk til noe finhåret og hvit. Den blir kremfarget med alderen og ved tørking. Poreflaten er hvit som fersk, men kan være svakt okerfarget og enkelte ganger med en noe laksefarget eller blekt olivenbrun tone i deler. Porene er kantete og (1–)3–4(–5) per mm. Kanten er bred og hvit.

Hyfesystemet er monomitisk. Hyfene er noe amyloide og opptil 5,5 µm brede.

Cystidier er 15–25(–28) x 5–8 μm og har en liten krone av små krystaller. De blir tykkveggete med alderen. I unge fruktlegemer finnes de oftest nær poreåpningene.

Basidier er 15–17 x 5,3–6,5 μm og kølleformete.

Basidiosporer er 4,3–5,6 x 2,3–3 μm. De er elliptiske og noe tykkveggete.

Substrata. Arten er bare funnet på Picea abies.

Bemerkninger. Arten står nær rosettkjuke, men har noe lengre sporer og større porer, foruten at cystidiene er spissere enn hos rosettkjuke.

Taigakremkjuke kan kjennes igjen ved at flere små kjuker vokser sammen langs en resupinat del.