Knollstilkkjuke Polyporus tuberaster finnes i edellauvskog der den vokser på råtne vedrester som ligger nedi bakken. Arten kjennes igjen på at den har skjell på hatten, at den har stilk og at den vokser fra en knoll i bakken. Den kan forveksles med skjellkjuke Polyporus squamosus, men denne vokser på ved. Knollstilkkjuke er kjent fra indre Oslofjord, Vestfold-Telemark og Hordaland.

Nøkkelkarakterer

Fruktlegemene er ettårige og stilket. Den vokser på bakken eller på trær og vokser enkeltvis eller sammensatt fra en rotknoll. Fruktlegemene er opptil 15 cm brede. Hatten er okerfarget til blek brun og dekket med små mørke skjell. Skjellene blir delt og fibret og oppstående. Stilken er hvit til okerfarget. Poreflaten er blek lysbrun og porene er kantete og måler 1–2 per mm.

Sclerotium (rotknoll) er normalt til stede og veier opptil 15 kg, men normalt er den mindre. Den er okerfarget til mørk skitten brun og vanligvis med hvite mycelstrender.

Hyfesystemet er dimitisk. Hyfene har bøyler.

Cystidier er fraværende.

Basidier er 25–40 x 6–10 μm.

Basidiosporer er 10–16 x 4,5–6 μm og sylindriske til avlangt elliptiske.

Substrata. Arten vokser på greiner av løvtrær eller sjelden på bakken fra rotknoll. Den er funnet på Acer, Alnus, Betula, Carpinus, Fagus, Fraxinus, Phillyrea, Quercus og Salix.

Bemerkninger. Arten kan forveksles med Polyporus squamosus som har lignende skjell på hatten, men denne har ingen rotknoll og normalt har den tykkere og mer robuste fruktlegemer. Skjellene hos Polyporus squamosus er normalt runde og mer sammenklistrete, mens de hos Polyporus tuberaster er stående og fibret.