Ravkjuke Ceriporiopsis pseudogilvescens er en vanlig kjukesom vokser kun på døved av osp og selje. Denne er fra Brassethøgda i Steinkjer, 2022.

Ravkjuke Ceriporiopsis pseudogilvescens er en vanlig kjuke som finnes i lauvskog og blandingsskog og vokser kun på døved av osp og selje. Porelaget er kremfarget som ung og fargen går over til en dyp burgunder med alderen. Kanten er hvit. Den kan forveksles med sienakjuke Ceriporiopsis resinascens, og disse skilles best på pore- og sporestørrelse. Utbredelsen til ravkjuke er hovedsakelig sør for Trøndelag.

Nøkkelkarakterer

Fruktlegemene er ettårige og resupinate. Den er opptil 15 cm lang i lengste dimensjon. Den er voksaktig og myk som fersk og blir hard og sprø som tørr. Kanten er blekt halmfarget og 1–3 mm bred, men uten rhizomorfer. Poreflaten er først hvitaktig med rosa toner og blir mørkere ved berøring. Som tørr er den blekt kvaeaktig brun. Porene er kantete til runde og 2–3 per mm. På skråttstilte substrater blir porene delvis splittet og buete.

Hyfesystemet er monomitisk. Generative hyfer har bøyler og er tynne til tykkveggete og 2–4 μm i diameter, enkelte ganger med spredte krystaller.

Cystidier og andre sterile hymeniale organer er fraværende.

Basidier er 13–22 x 4–6 μm og kølleformete.

Basidiosporer er 3,5–6(–7) x 2,5–3,1 μm og bredt elliptiske.

Substrata. Den vokser nesten utelukkende på Populus og Salix spp. og sjelden på andre løvtrær.

Bemerkninger. Denne arten er lett å forveksle med sienakjukeSienakjuke har imidlertid litt smalere basidiosporer, dvs. 2–2,6 µm brede.

 

Med alderen går porelaget til ravkjuke over til en dyp burgunder. Kanten forblir hvit. Her er den funnet ved Korpberget i Nord-Fron.