Sienakjuke
Ceriporiopsis resinascens
Sienakjuke Ceriporiopsis resinascens er en vanlig kjuke som finnes i lauvskog og blandingskog og vokser på dødved av diverse løvtreslag. Porelaget er kremfarget som ung og går over til kanelbrunt med alderen. Kanten er hvit. Arten kan forveksles med ravkjuke Ceriporiopsis pseudogilvescens, og disse skilles best på pore- og sporestørrelse. Sienakjuke finnes i hele landet.
- Innhold
- Nøkkelkarakterer
Nøkkelkarakterer
Fruktlegemene er ettårige og resupinate. Den vokser ofte på skråttstilte substrater. Den er opptil 8 cm bred og lang i store fruktlegemer, men er vanligvis mindre. Kanten er hvit og finhåret, vanligvis i kontrast til poreflaten. Poreflaten er først hvitaktig, okerfarget eller blekt halmfarget og blir snart jevnt brun. Porene er kantete og 3–4 per mm. Porene kan være større og mer uregelmessige på fruktlegemer som vokser skråstilt.
Hyfesystemet er monomitisk.
Cystidier er fraværende.
Basidier er 18–24 x 4–6 μm.
Basidiosporer er 4–6(–8) x 2–2,6 μm og sylindriske til avlangt elliptiske.
Substrata. Den vokser på døde trær av Populus og Salix som foretrukne substrater, men den er også funnet på Alnus, Betula, Carpinus, Prunus og Sorbus.
Utbredelse. Følger tilsynelatende osp i hele landet.
Bemerkninger. Arten er vanligvis lett å gjenkjenne sent i sesongen ettersom det brune sprø porelaget står i sterk kontrast til den hvite kanten. Den ligner på ravkjuke Ceriporiopsis pseudogilvescens, men porene hos sienakjuke er mindre og sporene er smalere enn hos ravkjuke Ceriporiopsis pseudogilvescens.