Oransjekjuke Hapalopilus aurantiacus kjennes igjen på de livlige oransje fargene.

Oransjekjuke Hapalopilus aurantiacus er en sjelden kjuke som finnes i furuskog der den vokser på furulæger. Den kjennes igjen på de livlige oransje fargene. Den er svært lik karminkjuke, men skilles på fargen som er mer livlig og porene som er større i oransjekjuke. Den er hovedsakelig kjent fra lavlandet på Østlandet.

Nøkkelkarakterer

Fruktlegemene er ettårige og resupinate. Kjuken er myk og voksaktig som fersk og sprø som tørr. Den er først sennepsgul, og ved modning blir den guloransje til oransje med purpurfargete flekker spesielt langs kanten. Den blir blekt til dypt purpurfarget rød som tørr. Porene er 3–6 mm dype og 1–2(–3) per mm. Den blir dyp purpurfarget til blod-farget med en dråpe KOH. Lukten er svak og minner om råtne epler.

Hyfesystemet er monomitisk. Generative hyfer med bøyler. I mikroskopiske preparater er det tallrike oljeaktige eller fettaktige eller kvaeaktige rødlige stoffer.

Basidier 12–15 x 4–5 µm.

Basidiosporer er 5–6 x 2,2–2,6 µm og sylindriske.

Substrata. Arten vokser fortrinnsvis på Pinus, sjelden på Picea. Den vokser oftest på barkløse harde stammer.

Bemerkninger. Den varme oransje til gule fargen og de store porene karakteriserer denne arten. Karminkjuke ligner, men skiller seg ved at den har mursteinsrød poreflate og mindre porer.

Oransjekjuke Hapalopilus aurantiacus er svært lik karminkjuke, men skilles på fargen som er mer livlig og porene som er større i oransjekjuke. 

Oransjekjuke finnes i furuskog der den vokser på furulæger. Bilde fra Holmenåsen i Sigdal kommune.