Vortekjuke Antrodiella serpula er en vanlig kjuke som vokser på løvtrær med orekjuke Inonotus radiatus. Bildet er tatt sør på Håøya i Frogn.

Vortekjuke Antrodiella serpula er en vanlig kjuke som vokser på løvtrær med orekjuke Inonotus radiatus. Det er en seig gulaktig kjuke som danner små hatter, oftest på gamle fruktlegemer av orekjuke. Vortekjuke er funnet nord til Møre og Romsdal med et klart tyngdepunkt på indre Østlandet og Sørlandet.

Vortekjuke danner små hatter på gamle fruktlegemer av orekjuke. Disse hattene er fra Jeløya i Moss.

Nøkkelkarakterer

Fruktlegemene er ettårige og hattformete. Hattene er opptil 3 cm lange og 1,5 cm tykke og ofte sammenvokste. Hatten er kremfarget til halmfarget eller gul og vortete. Poreflaten har samme farge som oversiden. Porene er små og kantete til runde og måler 4–6 per mm.

Hyfesystemet er dimitisk (eller trimitisk). Generative hyfer med bøyler.

Cystidier og andre sterile hymeniale organer er fraværende.

Basidier er 12–15 x 4–5 μm og kølleformete.

Basidiosporer er 3,5–4,5 x 1,5–2 μm og allantoide til sylindriske.

Substrata. Den vokser på døde løvtrær slik som Acer, Alnus, Betula, Carpinus, Corylus, Fagus, Fraxinus, Populus, Prunus, Salix, Sorbus, og Tilia, men påfallende ofte på orekjuke Inonotus radiatus.

Bemerkninger. De små trekantete gulaktige fruktlegemene og en karakteristisk vortete hatt, er gode feltkarakterer sammen med forekomsten på eller nær Inonotus radiatus.

Vortekjuke Antrodiella serpula er seig og gulaktig. Bilde fra Håøya i Frogn.