Beraea pullata
Beraea pullata er en meget liten vårflue med middels brede, svarte framvinger med avrundet tupp. Arten er utbredt over hele landet. Larven lever i sig og små bekker, eller på myrer. Den bygger et portabelt, buet hus av små sandkorn.
- Innhold
- Størrelse
- Kjennetegn
- Forvekslingsarter
- Totalutbredelse
- Utbredelse i Norge
- Levested og økologi
- Flygetid
Størrelse
Framvinge hann: 4,6–6,0 mm, framvinge hunn: 4,5–5,5 mm.
Kjennetegn
Beraea pullata er en meget liten vårflue. Framvingen er middels bred og nesten ensfarget svart med avrundet tupp. Hannen har en flekk med duftskjell ved basis av framvingen. Bakvingen er kortere enn framvingen. Ribbenettet i vingene er sterkt modifisert og meget forskjellig hos hann og hunn. Diskcelle mangler i begge vingepar. Hodet er mye bredere enn langt og har to store, hårete vorter langs bakkanten. Punktøyne mangler. Antennen er omtrent like lang som framvingen. Det første leddet er kraftig og hårete, og gjerne like langt som eller litt lengre enn hodet. Maxillepalpen har fem ledd hos begge kjønn. Hos hannen er maxillepalpen meget lang og kraftig med sterk behåring. Første ledd er kort, resterende ledd er lange og av omtrent samme størrelse. Skinneleggene har henholdsvis 2, 2 og 4 sporer.
Forvekslingsarter
Totalutbredelse
Arten har en vestpalearktisk utbredelse. Den er utbredt over det meste av Europa inkludert Norge, Danmark, Sverige og Finland.
Utbredelse i Norge
Arten er utbredt over hele landet.
Levested og økologi
Arten lever i sig og små bekker eller på myrer. Larven bygger et portabelt, buet hus med rundt tverrsnitt av små sandkorn.
Flygetid
Fra juni til midten av juli.