Solrose er en av Norges sjeldneste og fåtallige planter, funnet første gang i 2002. Våre planter hører til subsp. nummularium. Blomstene lukker seg til natten og når det er kaldt, og åpner seg i solskinn.

Kjennetegn

Solrose er en opptil 30 cm høy halvbusk der nederste, forvedete del er krypende og grenet og setter mange opprette skudd med blomster. De kortstilkete bladene varierer i størrelse; de største blir ca. 1 cm lange. De sitter motsatt på stengelen, er smalt avlange, butte, mørkegrønne og litt hårete på oversiden, tettere hårete på undersiden og har små, spisse øreblad ved grunnen. Bladkanten er litt nedbøyd. Blomstene sitter i kvaster på hårete stengler. Av de fem begerbladene er to små og grønne, tre er større og har markerte, brune striper på ryggen. De fem kronbladene er enten rent gule, eller de har en brun, sigdformet flekk nær grunnen. Frukten er en rund, hårete kapsel. Stjernehår finnes på flere deler av planten.

Opprett, blomstrende skudd med karakteristisk hengende knopper. Her fra Jeløya, Moss (Østfold).

Bladene er langsmale, mørkgrønne, med litt nedrullet kant og hårete på undersiden. De kan være snarlike lyngarter. Fra Asmaløy, Hvaler (Østfold).

Knoppene er særpregete: Hengende, med to små grønne og tre større begerblad med hevete, mørke nerver og kjertelhår. Fra Asmaløy, Hvaler (Østfold).

Solrose vokser ofte i matte- eller tueaktige bestander. Her fra Öland, Sverige.

Blomstene er radiærsymmetriske med fem like store kronblad som ofte er rent gule. Her fra Öland, Sverige.

Kronbladene kan også ha en sigdformet, gulbrun flekk ved grunnen. Her fra Gotland, Sverige.

Kromosomtall

Solrose er diploid med grunntall x = 10 og kromosomtall 2n = 20. Tellinger er ikke utført på norsk materiale.

Økologi og utbredelse

Solrose har bare tre (med 800 m imellom to av dem) forekomster i Norge. Arten ble først funnet på Jeløya i Østfold Moss i 2002 (Engan mfl. 2006), dernest på Asmaløy i Østfold Hvaler i 2006. Artens hovedhabitat er «berg og ur» vurdert etter Natur i Norge (NiN) (ifølge Solstad mfl. 2021), mens type NA-TA02 Åpen grunnlendt mark synes å være mer treffende, samt NA-TK01 Seminaturlig eng. I slike grunnlendte, åpne, solrike og helst baserike habitater vokser en rekke konkurransesvake arter med sørøstlig utbredelse i Norge. Det er tilfelle også i Østfold. Dette forholdet gjør at forekomstene vurderes som spontane, ikke kulturspredte eller innplantete. Solrose er dermed regnet som en hjemlig art. Den globale utbredelsen er fra Europa, Kaukasus og Tyrkia østover til Iran. I dette området viser arten betydelig variasjon, spesielt med hensyn til behåring.

Kommentarer

Solrose er en særdeles formrik art, og opp mot ti ulike underarter er akseptert. Det nordiske materialet deler seg på to underarter: subsp. nummularium, som er den som forekommer i Norge og den som går lengst mot nord i Sverige (til Hälsingland) og til Sør-Finland, og subsp. obscurum, mørk solrose, som særlig er utbredt lengst sør i Sverige og i Danmark. Den mest markerte forskjellen mellom de to underartene er at subsp. nummularium har blad som er tett lyshåret på undersida, mens subsp. obscurum har blad som er lite håret og derfor grønne på undersida. Subspecies nummularium er vidt utbredt i Europa og Vest-Asia, mens subsp. obscurum er utbredt i Vest-, Mellom- og Sør-Europa og øst til Kaukasus.

Forvekslinger

Sterile «matter» er nokså anonyme, men i blomst kan solrose knapt forveksles med noen andre arter i norsk flora.

Kilder

Engan H, Båtvik JI og Lindberg C (2006). Oppsiktsvekkende funn av solrose Helianthemum nummularium, fargemyske Asperula tinctoria, bakkeknapp Scabiosa columbaria og hvitmure Drymocallis rupestris på Jeløy i Moss. Varmetidsrelikter eller dyktig ‘forfalskning’. Blyttia 64: 15–32.

Mossberg B og Stenberg L (2018). Nordens flora. Bonniers Fakta, Stockholm. 975 s.

Solstad H, Elven R, Arnesen G, Eidesen PB, Gaarder G, Hegre H, Høitomt T, Mjelde M og Pedersen O (2021). Karplanter: Vurdering av solrose Helianthemum nummularium for Norge. Rødlista for arter 2021. Artsdatabanken. https://artsdatabanken.no/lister/rodlisteforarter/2021/2808

Widén B (2010). Cistaceae. I B Jonsell og T Karlsson (red.). Flora Nordica. 6. Thymelaeaceae to Apiaceae: 53–59.

Siden siteres som:

Fremstad E. Solrose Helianthemum nummularium (L.) Mill. https://www.artsdatabanken.no/Pages/338442. Lastet ned <dag.måned.år>