Et omdiskutert takson – er dette en egen art eller en underart av eller variasjon innen korsevjeblom Elatine hydropiper? I Norge har de omtrent samme utbredelse og vokser ofte sammen.

Nordlig evjeblom Elatine orthosperma. Høylandet, Eidsvatnet (Nord-Trøndelag).

Kjennetegn

Nordlig evjeblom danner lyse, trinne, mer eller mindre grenete skudd som kan bli opptil 15–20 cm lange og 5 cm høye, men den er ofte atskillig kortere og lavere. De motsatte bladene er tydelig skaftet og bredest ytterst, og skaftet utgjør ofte omtrent halve bladlengda. De ørsmå blomstene sitter enkeltvis i bladhjørnene. Blomstene er firetallige, dvs. at de har fire kronblad, fire begerblad og åtte pollenbærere, og de er sittende eller svært kortskaftete, med skaft kortere enn 3 mm. Begerbladene er smale, med en ørliten sideflik i bladkanten på hver side. Kapselen er litt oval og sprekker opp i fire deler. Frøene er bare svakt bøyde.

Frøene til nordlig evjebom er nesten rake; dette er det viktigste skillet mot korsevjeblom. Høylandet, Eidsvatnet (Nord-Trøndelag).

Kromosomtall

Vi kjenner ikke til kromosomtellinger fra nordlig evjeblom.

Økologi og utbredelse

Nordlig evjeblom vokser (som korsevjeblom Elatine hydropiper) i relativt næringsfattig vann, enten permanent neddykket på grunt vann eller på strender som blir tørrlagt i perioder. På slike steder er konkurransen med mer storvokste arter liten. Substratet er alltid finkornet, gjerne sandbunn. Plantene er ofte dekket av sedimenter opp til de øvre bladene og blomstene på skuddene, slik at en ofte ser åpne matter med oppstikkende blad og blomster. Den vokser ofte sammen med korsevjeblom.

I Norge er utbredelsen overveiende sørlig, med tyngdepunkt sørøst i landet, fra Skien (Telemark) nordover til Nord-Aurdal og Øyer (Oppland) og Rendalen (Hedmark). Arten har spredte forekomster på Vestlandet i Voss (Hordaland), Sogndal (Sogn og Fjordane) og Surnadal (Møre og Romsdal). I Midt-Norge er nordlig evjeblom kjent fra Eidsvatnet i Overhalla/Høylandet (Nord-Trøndelag).

Rørslett og Mjelde (2021) gjengir et kart fra GBIF (nedlastet 5/1/2021) der utbredelsen vises som rent nordeuropeisk, foruten noen få lokaliteter i Mellom-Europa. Den er så langt ikke funnet i Danmark (Schou mfl. 2017), Polen eller Baltikum.

Kommentarer

Nordlig evjeblom Elatine orthosperma er ikke ført opp som akseptert art i Kews Plants of the World Online (POWO, lest 9. april 2022), men synonymiseres der med Elatine spathulata Gorski. Hvis disse to navnene er synonyme, har navnet Elatine spathulata Gorski 1830 prioritet foran navnet Elatine orthosperma Düben 1839. Elatine spathulata oppgis av POWO som nokså vidt utbredt i Nord-Europa og Nord-Asia øst til Kamtsjatka. Dette er noe vi ikke har undersøkt, men Uotila (2009) har valgt type for (lektotypifisert) navnet Elatine spathulata. Denne lektotypen gjør navnet til et synonym for en rase av Elatine hydropiper, og ikke for Elatine orthosperma. Vi beholder derfor navnet Elatine orthosperma for en separat art.

Forvekslinger

Nordlig evjeblom er morfologisk svært lik korsevjeblom Elatine hydropiper, og de to artene kan også vokse i blandingsbestander. Begge har firetallige blomster og bladplater som er omtrent like lange som bladstilken. Kapselen er mer oval enn hos korsevjeblom og er ikke trykt ned i toppen. Den svakt buete formen til frøene til nordlig evjeblom er eneste helt sikre karakter til å skille de to artene. Mye vanskeligere å se er at begerbladene hos korsevjeblom er uten sidefliker nederst, mens de har noen små sidefliker hos nordlig evjeblom.

Begge disse artene skiller seg fra de to andre hjemlige norske evjeblom-artene – trefelt evjeblom Elatine triandra og skaftevjeblom Elatine hexandra – i at bladskaftene er mye lengre og mer distinkte og i firetallige blomster.

Kilder

Elven R, Bjorå C, Fremstad E, Hegre H og Solstad H (2022). Norsk flora. 8. utg. Samlaget. 1255 s.

Fremstad E (2013). Elatine orthosperma Düben. I R Elven, E Fremstad og O Pedersen (red.). Distribution maps of Norwegian vascular plants. IV. The eastern and northeastern elements: 184–186.

Mossberg B og Stenberg L (2018). Nordens flora. Bonniers Fakta, Stockholm. 975 s.

Plants of the World Online. Royal Botanic Gardens Kew. http://powo.science.kew.org/. Lastet ned 9.5.2022

Rørslett B og Mjelde M (2021). Faktaark: Elatine orthosperma Nordlig evjeblom. Versjon 1. Fotoflora vannplanter. Norsk institutt for vannforskning. https://www.niva.no/en/projectweb/fotoflora-for-norske-vannplanter

Schou JC, Moeslund B, Båstrup-Spohr L og Sand-Jensen K (2017). Danmarks vandplanter. BFN’s Forlag. 559 s.

Uotila P (1974). Elatine hydropiper aggr. in northern Europe. Mem. Soc. Fauna Flora Fenn. 50: 113–123.

Uotila P (2009). Lectotypifications in Elatine (Elatinaceae) and some taxonomic remarks. Ann. Bot. Fennici 46: 90–94.

Uotila P (2010). Elatinaceae. I B Jonsell og T Karlsson (red.). Flora Nordica. 6. Thymelaeaceae to Apiaceae: 62–69.

Siden siteres som:

Fremstad E. Nordlig evjeblom Elatine orthosperma Düben. ​https://www.artsdatabanken.no/Pages/338353. Lastet ned <dag.måned.år>