Kartleggingsenheten omfatter lite eksponerte strandkanter med fastbunn i svært kalkfattige innsjøer. Finnes i beskyttede bukter i større innsjøer, men er vanligst i mindre innsjøer eller innsjøer over tregrensa.

Økologisk karakteristikk

Omfatter sonen med fast bunn i strandkanter, som kan tørrlegges i perioder. Denne sonen er ofte helt uten vegetasjon. Bunnen kan bestå av fast fjell eller blokker som vind eller strømninger ikke greier å flytte på. I innsjøer hvor fastbunnen har sin opprinnelse i fluviale prosesser, er ofte stein og blokker avrundet. Kalkfattig berggrunn med kvartsitt, gneis eller granitt med tilhørende løsmasser i nedbørfeltet kan gi grunnlag for denne kartleggingsenheten. Kan forekomme i mosaikk med kalkfattige utforminger av L2 Eufotisk innsjø-sedimentbunn.

Identifisering

Vannprøve og vurdering av substratets kornstørrelse og bølgepåvirkning.

Utbredelse og regional fordeling

Forekommer i hele landet der berggrunnen og løsmassene er kalkfattige og stranda er lite eksponert for bølger. I store og mellomstore innsjøer (> 0,5 km2), kun i beskytta bukter. Vanlig også i eksponerte små innsjøer i fjellet. 

Viktigste forvekslingsenheter

Kartleggingsenheter med nærliggende trinn for LKM-ene KA Kalkinnhold, DL Dybderelatert lyssvekking og VF Vannforstyrrelsesintensitet.