Skoddemose er en liten og spesialisert art som vokser ved fosser og på enkelte andre steder med høy luftfuktighet. Arten gjemmer seg ofte bort inni små hulrom eller lignende, og man må ofte lete med lys og lykte for å finne den.

Kjennetegn

Skoddemose har opptil 0,5 cm lange skudd og vokser i små tuer eller buketter. Bladene er bredest nær basis og smalner av til en lang spiss som fylles helt ut av nerven. Sporofyttens stilk er opp til 3 mm lang, noe som gjør at sporehusene blir mer framtredende enn de små skuddene. Selve sporehuset er urneformet til traktformet og med tydelige furer, og hetta er symmetrisk. Peristomtennene er lyse/hvite og veldig korte. Sporene er om lag 10 µm. 

Forvekslingsarter

Skoddemose kan ligne noen av artene i blygmoseslekta Seligeria spp., men skoddemose har langsgående furer på sporehuset mens blygmosene har slette sporehus. Skoddemose kan også forveksles med småvokste eksemplarer av kysturnemose Rhabdoweisia crispata, men sistnevnte art har en helt annen bladform. 

Økologi

Skoddemose vokser ofte på undersiden av steiner eller bergknauser ved fossefall der den begunstiges av fosseyr. En del eldre funn er også gjort på bergknauser i fuktig skog. Arten foretrekker litt myke bergarter og virker å foretrekke baserike bergarter. 

Utbredelse

Arten finnes spredt på Vestlandet nord til Ålesundtraktene. I tillegg finnes et par funn i humide områder på Østlandet. Verdensutbredelsen omfatter fjellområdene i Mellom-Europa, Storbritannia, Kaukasus, østlige deler av Asia og Nord- Amerika.