Snyltekjuke Antrodiella pallescens er en vanlig kjuke som vokser på eldre eksemplarer av knuskkjuke Fomes fomentarius. Disse fruktlegemene er funnet på Holmby i Kongsvinger.

Snyltekjuke Antrodiella pallescens er en vanlig kjuke som vokser på eldre eksemplarer av knuskkjuke Fomes fomentarius, oftest på bjørk. Kjuken er kremfarget, ofte gråaktig over det hele, eller guloransje med alderen. Den kan forveksles med skorpesnyltekjuke Antrodiella faginea. Snyltekjuke skilles fra denne og andre hvite kjuker i Antrodiella-slekten på at den vokser på knuskkjuke og på spore- og hyfekarakterer. Det er flest kjente funn av arten nord til Trøndelag, men den er også funnet i Nord-Norge.

Nøkkelkarakterer

Fruktlegemene er ettårige og vanligvis med hatter, sjeldent resupinate. Den har vanligvis små, ofte trappeformete fruktlegemer med mange smale hatter. Poreflaten er ofte semi-gjennomskinnelig. Hatten er først hvit og senere blir den okerfarget til blekt halmfarget. Poreflaten er  kremfarget til blekt halmfarget. Ved tørking blir fargen dypere og blekt rødlig brun til dyp halmfarget. Porene er skinnende når poreflaten blir vendt i innfallende lys. Porene er runde til kantete og 5–7 per mm.

Hyfesystemet er trimitisk.

Cystidier er fraværende.

Basidier er 11–14 x 4–5 μm.

Basidiosporer er 3–4 x 1,7–2 μm og kort sylindriske til elliptiske.

Substrata. Den vokser på eller i nærheten av døde fruktlegemer av knuskkjuke Fomes fomentarius eller på trær angrepet av denne arten.

Bemerkninger. Forbindelsen med knuskkjuke Fomes fomentarius gjør arten distinkt.

Snyltekjuke Antrodiella pallescens er først kremfarget til å bli mer guloransje med alderen. Denne er funnet ved Kvellandfoss i Lyngdal i 2015.