Eirekjuke har et anonymt utseende og krever mikroskopering for sikker bestemmelse. Bilde fra Bjørnhølfjellet i Rollag kommune.

Eirekjuke Postia hibernica s.str. (tidl. Oligoporus septentrionalis) er en sjelden kjuke som finnes i barskog, på læger av gran. Dette er en resupinat anonym hvit kjuke som krever mikroskopering for sikker bestemmelse. Det er flest funn av eirekjuke fra Østlandet.

Nøkkelkarakterer

Fruktlegemene er ettårige og resupinate. Kjuken er lett å løsne og med alderen blir ofte kanten løs. De er vanligvis små i størrelse og er 1–3 cm lange og 1–2 cm brede, sjelden opptil 15 cm i lengste dimensjon. Den er bitter i smaken. Kanten er smal og hvit og fint håret. Poreflaten er hvit til sitrongul som fersk og blekner som tørr. Porene er runde til kantete og 2–4 per mm.

Hyfesystemet er monomitisk. Hyfene i poreåpningene er ofte noe utvidet og er 6 µm brede.

Cystidier er vanligvis fraværende, men kan forekomme.

Basidier er 15–24 x 3,5–5,5 μm.

Basidiosporer er 4,3–6 x 1,4–1,9 μm, allantoide, IKI-.

Substrata. Arten vokser på barved.

Bemerkninger. Eirekjuke og puslekantkjuke er nokså like, og skilles bare på sporestørrelsen, som er 4,3–6 x 1,4–1,9 for eirekjuke og 5,3–7,5 x 1,5–2,0 µm for puslekantkjuke. Hos begge artene kan det forkomme smale cystidier, men disse er uregelmessig forekommende. Det synes som om cystidiene hos puslekantkjuke oftere har en liten krystallkrone, mens de er glatte hos eirekjuke.