Flasslørsopp karakteriseres av sin klebrige hatt med «flass» på, som stammer fra rester av velumet.

Flasslørsopp er en sjelden art som kjennes igjen på de hudaktige lappene på hatten, som kan minne om flass. Den vokser i kalklindeskog og kalkhasselskog, gjerne i skogkanter.

Kjennetegn

Flasslørsopp er karakterisert ved sin olivenbrune, seinere okerbrune til rødbrune, klebrige hatt med sølvhvite lapper («flass»). Dette "flasset" er rester av velum (hylster). Skivene på soppen er som unge blåfiolette, men denne fargen forsvinner fort, og skivene blir da gråbrune til brune. Stilken er som ung blankt blåhvit til gråhvit, med en kantet knoll nederst. På knollkanten sitter det ofte igjen tykke, hudaktige velumrester, nærmest som en slire. Sporene er mandel- til sitronformete, med tydelig ornamentering av klart avgrensete vorter.

Habitat og utbredelse

Flasslørsopp er funnet mest i kalklindeskog, men også i rein kalkhasselskog, og ofte i skogkanter, i ett tilfelle også i mer parkaktig terreng under lind, nær en kalklindeskog. Arten er kun funnet i indre Oslofjord (i området Oslo-Bærum-Asker; på et titalls lokaliteter per 2021). Den er ytterst sjelden ellers i Norden, med kun noen få funn fra Sør-Sverige. Ellers i Europa er den kun kjent fra Tyskland og Frankrike.

Forvekslingsarter

I kalklindeskog vil denne arten som regel bare kunne forveksles med birislørsopp Cortinarius camptoros, som dog mangler de hudaktige velumlappene på hatten og på knollkanten.

Artskomplekset omkring fibret slørsopp (Cortinarius glaucopus coll.) kan også utgjøre forvekslingsarter. Alle artene i dette komplekset kan imidlertid skilles fra flasslørsopp fordi de har grovt innvokst trådet hatt, gjerne uten velumrester, og mindre, mer ellipsoide (aldri sitronformete) sporer.