Taksonomi

Gullvepser (Chrysididae) tilhører den mest primitive overfamilien av broddveps, Chrysidoidea. Denne gruppen har utelukkende parasittiske former og består i Norge av familiene Bethylidae (flathodeveps), Dryinidae (kloveps) og Embolemidae i tillegg til Chrysididae. Gullvepsene deles i to underfamilier, Cleptinae og Chrysidinae. Cleptinae har kun to norske arter, mens Chrysidinae med sine 38 norske arter inndeles videre i to tribuser, Elampini og Chrysidini.

Tribus Elampini har 14 norske arter som omfatter smaragdgullvepser Elampus, kulegullvepser Omalus, hårkulegullvepser Pseudomalus, sandgullvepser Hedychrum og småsandgullvepser Hedychridium. De fleste av disse er relativt enkle å skille fra hverandre, men nye resultater fra DNA-studier indikerer at blank kulegullveps, Omalus aeneus, muligens består av fem arter i Skandinavia hvorav tre finnes i Norge. Når det gjelder smaragdgullveps (Elampus), har taksonomien vært noe uklar, men her har også DNA-studier vist at tre gode arter finnes i Norge. Blank smaragdgullveps, Elampus foveatus, er helt nylig påvist i Norden (Paukkunen et al. 2014).

Innen Chrysidini (24 norske arter) finner vi den største gullvepsslekta, ildgullvepser Chrysis, som finnes i alle verdensdeler og inneholder mange artsgrupper som ikke er taksonomisk forstått. En dominerende gruppe i Nord-Europa er Chrysis ignita-komplekset som anses som den aller vanskeligste artsgruppen. Allerede i 1836 forsto man at dette dreide seg om et større mangfold og man gjorde de første forsøkene på å dele inn komplekset i ulike varieteter og former. Etter den tid har en rekke taksonomer jobbet inngående med morfologiske metoder, men det har vist seg å være umulig å finne holdbare taksonomiske karakterer som sikkert kan identifisere de ulike artene. Nå har man imidlertid kommet et langt stykke videre med å forstå artsinndelingen hos disse vepsene gjennom et europeisk samarbeid på DNA-strekkoding (Soon & Saarma 2011, Soon et al. 2014).

Soon et al. (2014) identifiserer 18 beskrevne og 3 ubeskrevne nordeuropeiske arter i Chrysis ignita-gruppen hvorav 14 finnes i Norge. Strekkodingen indikerer tydelige artsskiller for de fleste artene hvorav mange tidligere har vært umulige å skille på basis av morfologiske karakterer. Men fortsatt gjenstår noen taksonomiske utfordringer innen det vanskelige Chrysis ignita-komplekset. Ellers innen Chrysidini finner vi biegullvepser Chrysura med 2 norske arter og edelgullvepser Pseudochrysis og vedgullvepser Trichrysis med hver sin norske art.