- Fremmedartslista 2023 >
- Setaria viridis
-
Fremmede arter keyboard_arrow_right
- Hva er en fremmed art? keyboard_arrow_right
- Rapporter fremmede arter keyboard_arrow_right
- Hva er Fremmedartslista? keyboard_arrow_right
- Fremmedartslista 2023 keyboard_arrow_right
- Fordjupning keyboard_arrow_right
Innhold på siden
Grønn busthirse Setaria viridis (L.) P.Beauv.
Utført av ekspertkomité for Karplanter
Publisert: 11.08.2023
Innhold på siden
Arten er ikke risikovurdert fordi den er etablert per år 1800.
-
NRIkke risikovurdert
-
NKIngen kjent risiko
-
LOLav risiko
-
PHPotensielt høy risiko
-
HIHøy risiko
-
SESvært høy risiko
Begrunnelse
Grønn busthirse Setaria viridis er en ettårig art fra Europa, Nord-Afrika og store deler av Asia. Den er ettårig og har frøreproduksjon. Arten er en fremmed plante i Norge, men var trolig etablert i norsk natur før 1800. Den ble først observert på 1820-tallet, men da som godt etablert i åkrer mange steder sør på Østlandet (Øf Hvaler 1825, Oslo minst to plasser 1826, Bu "Ringerige" 1826 og Hole 1827). Andre funn til og med 1850 er fra Ak Ås, He Ringsaker og Vf Tjøme. Alle funn med noen opplysninger bak, er fra åker. I Danmark er det fossilfunn fra førromersk jernalder (fra 500 f. Kr. og utover), se Hartvig (2015). Den gode dekningen blant de ellers sparsomme beleggene fra Norge fra første halvdel av 1800-tallet tyder sterkt på at arten er et gammelt, men ikke svært vanlig åkerugras på Østlandet. Det første belegget som kanskje kan tilbakeføres til direkte 'moderne' innførsel, er fra Oslo 1862 (ballastjord), det neste fra MR Kristiansund 1872 (ballastjord). Dette mønsteret er fortsatt tydelig, både økologisk og morfologisk. En småvokst type eller rase er et nokså sjeldent, men stabilt innslag i tørre åkrer og på grunnlende på Østlandet, mens mye mer storvokste typer eller raser kan føres tilbake til innførsler med ballastjord, korn og fuglefrø over store deler av landet. Disse er heller ikke stabile. Det er ikke gjort noen videre undersøkelse av disse typene.
Vår konklusjon er at arten Setaria viridis trolig er en arkeofytt, eller senest innkommet på 1700-tallet, i åkrer og jordbrukslandskap, men at storparten av materialet er innført i nyere tid og av andre morfologiske typer enn den gamle jordbruksplanten.
Referanser
- Hartvig, P. (2015). Atlas flora danica. Gyldendal, København
Sitering
Skarpaas O, Hegre H, Solstad H, Alm T, Fløistad IS, Pedersen O, Schei FH, Vandvik V, Vollering J og Westergaard KB (2023). Magnoliophyta: Vurdering av grønn busthirse Setaria viridis for Fastlands-Norge med havområder. Fremmedartslista 2023. Artsdatabanken. http://www.artsdatabanken.no/lister/fremmedartslista/2023/782. Nedlastet 25.11.2024