Arten er etablert.


Arten er vurdert til potensielt høy risiko. Den har stort invasjonspotensial og ingen kjent økologisk effekt.

  • NR
    Ikke risikovurdert
  • NK
    Ingen kjent risiko
  • LO
    Lav risiko
  • PH
    Potensielt høy risiko
  • HI
    Høy risiko
  • SE
    Svært høy risiko
Alt om kategoriskalaen


Økologisk effekt (y-aksen)

y = 4
  • Økologisk effekt: 4stor
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori PH er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori HI er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori SE er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori SE er verdien: ikke gjeldende

y = 3
  • Økologisk effekt: 3middels
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori HI er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori HI er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori SE er verdien: ikke gjeldende

y = 2
  • Økologisk effekt: 2liten
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori HI er verdien: ikke gjeldende

y = 1
  • Økologisk effekt: 1ingen kjent
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori NK er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori PH er verdien: ikke gjeldende

Tallforklaring for x-aksen:
  • 1lite
  • 2begrensa
  • 3moderat
  • 4stort
Invasjonspotensial: 4, Økologisk effekt: 1

Arten har potensielt høy risiko PH. Risikoen er den samme i hele artens potensielle utbredelse.

Arten har en forventet levetid i Norge på minimum 650 år og en ekspansjonshastighet på minimum 500 m/år. Dette tilsvarer stort invasjonspotensial (risikomatrisens x-akse).

Arten har ingen utslagsgivende kriterier for økologisk effekt. Dette tilsvarer ingen kjent økologisk effekt (risikomatrisens y-akse).

Ekspertenes oppsummering

Generelt om arten

Livsmiljø: terrestrisk

Dvergmusa Micromys minutus har en vid utbredelse i de palearktiske og indomalayiske regionene. Den finnes fra det nordlige Spania og Storbritannia (hovedsakelig England og Wales) østover gjennom Europa og Russland til Mongolia, Koreahalvøya og Kina, derfra i en bue sørvestover til Vietnam, Myanmar og det nordøstlige India; også Japan og Taiwan. I Europa går den nord til Danmark og Finland (Böhme 1978, Burgin mfl. 2020). Arten har i nyere tid spredd seg naturlig nordover i Danmark (Jensen og Hansen 2007) og i Finland og rundet Bottenviken frem til Luleå i Sverige (Hallman 2005). Arten har spredd seg til ulike øyer på kontinentet, trolig gjennom innførsel av plantemateriale (Borkenhagen 2011, Zekhuis 2016). Den sørlige utbredelsen i Sverige er utbredelsen skyldes innførsel i nyere tid (Loman 1986, Råberg mfl 2013). Den strekker seg nå over så godt som hele Sør-Sverige og nord til noen mil nord for linjen Karlstad-Örebro-Stockholm (Enokson og Loman 2004, Råberg og Holmqvist 2008, van der Kooij mfl. 2016, SLU Artdatabanken 2021). En undersøkelse av genetikk av dvergmus fra Norge og Sør-Sverige sammenlignet med dyr fra andre deler av Europa, fant størst likhet med danske bestander (Råberg mfl. 2013). De konkluderte med at de svenske/norske forekomstene sannsynligvis skyldtes innførsler fra danske bestander. Dvergmusa er knyttet til høyreist gressvegetasjon langs elver, grøfter, bekkedrag og i åker- og engkanter hvor den bygger karakteristiske bol festet til vegetasjonen over bakken. Den lever av insekter og frø (Böhme 1978, Trout 1978). Dvergmus kan føde opp til syv kull med mellom to til syv (maks 12) unger i hvert kull (Böhme 1978, Denys 2017). Forplantningen starter i mai og kan vare til langt ut på høsten. I Norge er det funnet ynglebol med relativt små unger i både oktober og november. Dyrene blir kjønnsmodne seks til syv uker etter at de er født. I naturen blir arten 16-18 måneder gamle. I fangenskap kan de bli opp til fire år gammel (Böhme 1978, Denys 2017). Generasjonslengden er vurdert til 1,4 år (Pacifici mfl. 2013).

Utbredelse i Norge

Arten ble funnet i Sverige for første gang i 1985 (Loman 1986). Bolsøk etter arten langs Haldenvassdraget i 1995 var resultatløs. Men ett nytt søk lengre nord i Mangenvassdraget (Eidskog kommune) høsten 2001 resulterte i rundt 25 bolfunn. Påfølgende fellefangst førte til fangst av syv dvergmusindivider (van der Kooij m. fl. 2001). Flere funn fra samme område og noen mil lengre nordøst ble gjort i 2002 og 2003, samt i 2006 og 2013. I 2013 ble arten også funnet ca. 50 km lenger nord i Hedmark, i Grue kommune - på en lokalitet mindre enn 1 km fra Glomma (Bekken 2012). I 2011 ble ett dyr fanget av katt langt sør i Østfold, i Aremark kommune. Flere funn utenfor artens kjente utbredelsesområdet ble gjort i Nes (2016), Ås (2020) og Moss (2020). Funnet i Nes er ikke belagt, men likevel troverdig ettersom samme observatør har rapportert et annet dokumentert funn av arten ved Ås. Opplæring av frivillige og målrettede søk i regi av Norsk zoologisk forening resulterte høsten 2021 i mange funn i det sørlige Akershus og i den nordlige og østlige delen av Østfold. Funnene viste at arten nå er godt etablert i det sørøstlige Norge. Flere målrettede søk må til for å definere dens nåværende arealgrense. Med tanke på at arten har spredd seg nordover i Finland (Willamo 1986) og at arten siden 1985 er godt etablert i store deler av Sør-Sverige (Enokson og Loman 2004, Hallman 2005, Råberg og Holmqvist 2008, van der Kooij mfl. 2016, SLU Artdatabanken 2021) kan man forvente at spredningen i Norge vil fortsette. Arten trives på gjengrodde arealer, nær kornåkre, i grøftekanter og langs vassdrag med høytgående vegetasjon. Slike arealer finnes mange steder. Fjell- og fjordlandskapet vil imidlertid utgjøre effektive barrierer med mindre arten ikke spres passivt gjennom transport av høy og andre jordbruksprodukter.

Spredningsmåter

Arten sprer seg ved egenspredning langs vassdrag eller via kulturpåvirket mark og/eller med fórtransport over den norsk-svenske riksgrensen.

Spredning i Norge skjer først og fremst naturlig via vassdrag og kulturpåvirkede områder. Det kan imidlertid ikke utelukkes at arten sprer seg som blindpassasjer med transport av høy eller annet for.

Invasjonspotensial

Arten er vurdert til å ha et stort invasjonspotensiale. Dette skyldes en estimert høy forventet levetid i Norge. Arten har vært i Norge i minst 20 år og har trolig kommet for å bli. Med utgangspunkt i økningen i forekomstarealet fra 2001 til 2021 og frem til i dag er også ekspansjonshastigheten vurdert til å være høy, over 500 m/år. Dette understøttes av situasjonen i Sverige der arten i løpet av de siste tiårene har vist en sterk spredning. Dvergmus har dessuten tidligere ekspandert kraftig nordover i både Danmark (Jensen og Hansen 2007) og Finland (Willamo 1986). Forekomsten i Finland viser at den takler et kaldt klima med relativt korte somre.

Økologisk effekt

Den økologiske effekten er vurder til å være ikke kjent. Det er ingen kjente negative økologiske effekter av dvergmus på deler av eller hele økosystemet.

Konklusjon

Dvergmusa Micromys minutus er vurdert til potensielt høy risikoPH grunnet et høyt invasjonspotensialeog ingen kjente økologiske effekter av arten.

Hva forklarer artens risikokategori

Artens risikokategori bestemmes av artens høyeste skår på invasjonspotensial (x-aksen i risikomatrisa) og på økologisk effekt (y-aksen i risikomatrisa). Kriteriet(ene) arten skårer høyest på for hver av aksene i matrisa er artens avgjørende kriterier. Les mer om kriteriene.

Artens invasjonspotensial bestemmes av tre kriterier: Artens mediane levetid i Norge (A-kriteriet), artens ekspansjonshastighet (B-kriteriet) og størrelsen på naturtypeareal som arten koloniserer (C-kriteriet).

Artens økologiske effekt bestemmes av seks kriterier: Artens effekter på stedegne arter (D- og E-kriteriet), artens effekter på naturtyper (F- og G-kriteriet), genetisk forurensning av stedegne arter (H-kriteriet) og overføring av parasitter eller patogener til stedegne arter (I-kriteriet).

Invasjonspotensial

Arten har stort invasjonspotensial (skår 4)

Avgjørende kriterier
  • A. Median levetid på minimum 650 år. Dette tilsvarer skår 4.
    Estimeringsmetode: forenklet anslag

    Basert på de beste anslagene på forekomstareal i dag (2 000 km²) og om 50 år (4 000 km²) er A-kriteriet skåret som 4 (med usikkerhet: 4 – 4). Dette innebærer at artens mediane levetid er minimum 650 år eller at sannsynligheten for utdøing innen 50 år er på under 5%.

  • B. Ekspansjonshastighet på minimum 500 m/år (med usikkerhet ned mot mellom 160 og 499 m/år). Dette tilsvarer skår 4.
    Estimeringsmetode: anslått økning i artens forekomstareal

    Artens endring i forekomstareal. Tabellen viser artens kjente forekomstareal ved to ulike år.
    År Kjent forekomstareal (km2) Kjent forekomstareal (km2)
    korrigert for tiltak
    År: 2002 Kjent forekomstareal (km2): 24 Kjent forekomstareal (km2)
    korrigert for tiltak:
    24
    År: 2021 Kjent forekomstareal (km2): 136 Kjent forekomstareal (km2)
    korrigert for tiltak:
    136

    Basert på økningen i artens forekomstareal i perioden fra 2002 til 2021 og et mørketall på 14 er ekspansjonshastigheten estimert til 751 m/år. med usikkerhet 284 m/år (mørketall på 2) – 941 m/år (mørketall på 22).

Økologisk effekt

Arten har ingen kjent økologisk effekt (skår 1)

Avgjørende kriterier

Invasjonspotensial

Øvrige kriterier
  • C. Kolonisering av naturtype på minimum 5%. Dette tilsvarer skår 2.
    Artens koloniserte naturtypeareal. Tabellen viser hvilke(n) naturtype(r) den fremmede arten koloniserer nå eller i framtida. Andel kolonisert areal (%) av totalt naturtypeareal og vurderingsgrunnlag er gitt for hver naturtype.
    naturtype Tidshorisont kolonisert
    areal (%)
    Vurderings
    grunnlag
    naturtype:åker Tidshorisont: kolonisert <br>areal (%):2-5 Vurderings<br>grunnlag:
    • skriftlig dokumentasjon fra utlandet
    naturtype:oppdyrket mark med preg av semi-naturlig eng Tidshorisont: kolonisert <br>areal (%):5-10 Vurderings<br>grunnlag:
    • skriftlig dokumentasjon fra utlandet
    naturtype:oppdyrket varig eng Tidshorisont: kolonisert <br>areal (%):2-5 Vurderings<br>grunnlag:
    • skriftlig dokumentasjon fra utlandet
    naturtype:semi-naturlig våteng Tidshorisont: kolonisert <br>areal (%):5-10 Vurderings<br>grunnlag:
    • skriftlig dokumentasjon fra utlandet
    naturtype:semi-naturlig eng Tidshorisont: kolonisert <br>areal (%):5-10 Vurderings<br>grunnlag:
    • skriftlig dokumentasjon fra utlandet

Økologisk effekt

Øvrige kriterier

Arten har ingen kjent økologisk effekt og har dermed ingen utslag på kriterier på effektaksen.

  • Økologiske effekter etter kriterium D, E, F, G, H, I er vurdert som fraværende (usannsynlige)

Endring av risikokategori fra 2018

Kategorien for denne arten er endret fra lav risiko LO til potensielt høy risiko PH siden Fremmedartslista 2018 (forrige revisjon). Dette skyldes:

  • Ny kunnskap
  • Ny tolkning av tidligere data

Effekt av klimaendringer

Hverken delkategori for økologisk effekt eller invasjonspotensial ville vært lavere i fravær av pågående eller fremtidige klimaendringer.

Geografisk variasjon i risiko

Arten kunne ikke ha fått lavere risikokategori enn potensielt høy risiko PH i deler av sitt potensielle forekomstareal.

Utbredelse i Norge

Forekomstareal

Forekomstarealet til en art tilsvarer antallet forekomster (2 km x 2 km ruter) der arten lever. Les mer om forekomstareal her.

Artens forekomstareal. Tabellen viser artens kjente og antatte forekomstareal i dag og i fremtiden. Kjent forekomstareal er basert på perioden 2001 til 2021.
Forekomstareal I dag Fremtidig (50 år)
Forekomstareal: Kjent I dag: 136 km2
Forekomstareal: Antatt lavt anslag I dag: 400 km2 Fremtidig (50 år): 3000 km2
Forekomstareal: Antatt beste anslag I dag: 2000 km2 Fremtidig (50 år):4000 km2
Forekomstareal: Antatt høyt anslag I dag: 3000 km2 Fremtidig (50 år):6000 km2

Andel av kjent forekomstareal i sterkt endra natur er på fra og med 25 % til og med 75 %.

Regionvis utbredelse

Utbredelse i dag


Kjent utbredelse
Østfold, Oslo og Akershus, Hedmark.

Antatt utbredelse
Arten er antatt å kun finnes i de kjente områdene

Kjent utbredelse
Antatt utbredelse
Ikke kjent eller antatt
Oslo og Akershus kyst Buskerud kyst Jan Mayen kyst Finnmark kyst Vest-Agder kyst Aust-Agder kyst Telemark kyst Troms kyst Møre og Romsdal kyst Rogaland kyst Nord Trøndelag kyst Sør Trøndelag kyst Nordland kyst Hordaland kyst Vestfold kyst Østfold kyst Sogn og Fjordane kyst Finnmark Troms Nordland Nord Trøndelag Sør Trøndelag Møre og Romsdal Hedmark Oppland Østfold Sogn og Fjordane Hordaland Vest-Agder Rogaland Aust-Agder Telemark Buskerud Oslo og Akershus Vestfold Jan Mayen
Antatt utbredelse om 50 år

Østfold, Oslo og Akershus, Hedmark, Oppland, Buskerud, Vestfold, Telemark, Aust-Agder, Vest-Agder, Sør-Trøndelag, Nord-Trøndelag.
Oslo og Akershus kyst Buskerud kyst Jan Mayen kyst Finnmark kyst Vest-Agder kyst Aust-Agder kyst Telemark kyst Troms kyst Møre og Romsdal kyst Rogaland kyst Nord Trøndelag kyst Sør Trøndelag kyst Nordland kyst Hordaland kyst Vestfold kyst Østfold kyst Sogn og Fjordane kyst Finnmark Troms Nordland Nord Trøndelag Sør Trøndelag Møre og Romsdal Hedmark Oppland Østfold Sogn og Fjordane Hordaland Vest-Agder Rogaland Aust-Agder Telemark Buskerud Oslo og Akershus Vestfold Jan Mayen

Spredning kan skje som egenspredning langs vassdrag og via kulturpåvirket landskap, etablering på nye steder kan skje med menneskelig aktivitet, for eksempel fórtransport. Spredning vil sannsynligvis skje relativt fort.

Naturtypetilhørighet

Naturtyper arten er observert i og/eller som er potensielle habitater for arten i Norge. Hvis arten fører til endringer i naturtypen er det angitt.

Truede, sjeldne eller øvrige naturtyper arten er observert i. Tabellen viser anslått kolonisert areal (C-kriteriet) i de naturtypene arten er observert i, samt artens påvirkning i naturtypen og anslått andel av naturtypens areal som blir påvirket (F- og G-kriteriet).

naturtype kolonisert
areal (%)
tydelig
tilstandsendring
tydelig
påvirka
areal (%)
Vurderings
grunnlag
naturtype:åker kolonisert <br>areal (%):2-5 tydelig <br>tilstandsendring: tydelig <br>påvirka <br>areal (%):0 Vurderings<br>grunnlag:
  • skriftlig dokumentasjon fra utlandet
naturtype:oppdyrket mark med preg av semi-naturlig eng kolonisert <br>areal (%):5-10 tydelig <br>tilstandsendring: tydelig <br>påvirka <br>areal (%):0 Vurderings<br>grunnlag:
  • skriftlig dokumentasjon fra utlandet
naturtype:oppdyrket varig eng kolonisert <br>areal (%):2-5 tydelig <br>tilstandsendring: tydelig <br>påvirka <br>areal (%):0 Vurderings<br>grunnlag:
  • skriftlig dokumentasjon fra utlandet
naturtype:semi-naturlig våteng kolonisert <br>areal (%):5-10 tydelig <br>tilstandsendring: tydelig <br>påvirka <br>areal (%):0 Vurderings<br>grunnlag:
  • skriftlig dokumentasjon fra utlandet
naturtype:semi-naturlig eng kolonisert <br>areal (%):5-10 tydelig <br>tilstandsendring: tydelig <br>påvirka <br>areal (%):0 Vurderings<br>grunnlag:
  • skriftlig dokumentasjon fra utlandet

Regional naturvariasjon

Regional naturvariasjon omfatter variasjon i makroklimatiske forhold og/eller andre miljøforhold som gir opphav til mønstre på stor romlig skala (les mer her). Her inngår bioklimatiske soner og seksjoner og/eller kystvannssoner og -seksjoner hvor arten finnes i dag, eller antas å kunne finnes i framtiden (innenfor vurderingsperioden).

Utbredelse i bioklimatiske soner og seksjoner:

  • Boreonemoral sone: sterkt oseanisk seksjon, klart oseanisk seksjon, svakt oseanisk seksjon og overgangsseksjon.
  • Sørboreal sone: sterkt oseanisk seksjon, klart oseanisk seksjon, svakt oseanisk seksjon og overgangsseksjon.
  • Mellomboreal sone: sterkt oseanisk seksjon, klart oseanisk seksjon, svakt oseanisk seksjon og overgangsseksjon.

Spredningsmåter

Introduksjon til natur

Introduksjon til natur omfatter artens spredningsmåter til norsk natur fra utland, innendørsareal eller artens produksjonsareal. Med introduksjon menes enhver tilsikta eller utilsikta form for antropogen innførsel til norsk natur. Introduksjon kan altså enten skje uten eller etter en separat importhendelse.

Artens introduksjonsveier til norsk natur. Følgende aktuelle, fortidige og sannsynlig fremtidige introduksjonsveier til norsk natur er angitt for arten.

hovedkategori kategori hyppighet antall
individer
tidsrom
hovedkategori:blindpassasjer med transport kategori:med container/last hyppighet:ukjent antall <br>individer:ukjent tidsrom:ukjent
hovedkategori:egenspredning kategori:naturlig hyppighet:ca. årlig antall <br>individer:ukjent tidsrom:pågående

Videre spredning i natur

Artens videre spredning i norsk natur omfatter spredning innad i naturen, altså fra norsk natur til norsk natur.

Artens videre spredning i norsk natur. Følgende aktuelle, fortidige og sannsynlig fremtidige spredningsveier fra norsk natur til norsk natur er angitt for arten.

hovedkategori kategori hyppighet antall
individer
tidsrom
hovedkategori:egenspredning kategori:naturlig hyppighet:tallrike ganger pr. år antall <br>individer:101 - 1000 tidsrom:pågående
hovedkategori:blindpassasjer med transport kategori:med container/last hyppighet:ukjent antall <br>individer:ukjent tidsrom:pågående

Mer om arten

Etableringsstatus i Norge

Artens etableringsstatus bestemmes av den høyeste etableringsklassen arten har i Norge i dag, fra å kun finnes utenlands til å være etablert i naturen med videre spredning.

Den vurderte arten er etablert. Etter introduksjon har arten selv spredd seg til minst ti forekomster der den er etablert.

Artens første observasjoner. Tabellen viser årstall for første observasjonen av arten for hver aktuelle etableringsstatus.
Etableringsstatus Årstall for første observasjon Usikkerhet i årstall
(> ± 5 år)
individ i norsk natur Årstall for første observasjon:2001 Usikkerhet i årstall
(> ± 5 år):
nei
selvstendig reproduksjon i norsk natur Årstall for første observasjon:2001 Usikkerhet i årstall
(> ± 5 år):
nei
etablering i norsk natur Årstall for første observasjon:2011 Usikkerhet i årstall
(> ± 5 år):
nei

Arten kom til Norge fra: annet sted (utlandet)

De første funnstedene i Norge ligger svært nær riksgrensa mot Sverige og det kan antas at arten har spredt seg til Norge langs vassdrag fra det svenske forekomstområdet (Dalsland og Värmland) (van der Kooij mfl. 2001). Opprinnelsen til den svenske bestanden er i seg selv usikker, men antas å skyldes en innførsel i nyere tid, mest sannsynlig fra Danmark (Råberg mfl. 2013).

Global utbredelse

Artens naturlige utbredelse.

Naturlig utbredelse omfatter de områdene arten forekommer i uten at det ligger menneskelig transport bak (dvs. alle former for tilsikta eller utilsikta forflytning av arten).

Terrestrisk utbredelse:

  • Temperert boreal: Asia og Europa
  • Temperert nemoral: Asia og Europa
  • Temperert tørt: Asia
  • Subtropisk Middelhavsklima: Asia og Europa
  • Subtropisk fuktig: Asia
  • Subtropisk tørt: Asia

Arten har en vid utbredelse i de palearktiske og indomalayiske regionene. Den finnes fra det nordlige Spania og Storbritannia (hovedsakelig England og Wales) østover gjennom Europa og Russland til Mongolia, Koreahalvøya og Kina, derfra i en bue sørvestover til Vietnam, Myanmar og det nordøstlige India; også Japan og Taiwan. I Europa går den nord til Danmark og Finland (Böhme 1978, Burgin mfl. 2020). Arten har i nyere tid spredd seg naturlig nordover i Danmark (Jensen og Hansen 2007) og i Finland og rundet Bottenviken frem til Luleå i Sverige (Hallman 2005).

Artens nåværende utbredelse

Nåværende utbredelse viser artens totale utbredelse. Det vil si områder der arten finnes naturlig (se naturlig utbredelse) og områder som er et resultat av menneskelig forflytning, tilsikta eller utilsikta, av arten. 

Terrestrisk utbredelse:

  • Temperert boreal: Asia og Europa
  • Temperert nemoral: Asia og Europa
  • Temperert tørt: Asia
  • Subtropisk uspesifisert: Asia
  • Subtropisk Middelhavsklima: Asia og Europa
  • Subtropisk fuktig: Asia
  • Subtropisk tørt: Asia

Arten har spredd seg til ulike øyer på kontinentet, trolig gjennom innførsel av plantemateriale (Borkenhagen 2011, Zekhuis 2016). Den sørlige utbredelsen i Sverige er utbredelsen skyldes innførsel i nyere tid (Loman 1986, Råberg mfl 2013). Den strekker seg nå over så godt som hele Sør-Sverige og nord til noen mil nord for linjen Karlstad-Örebro-Stockholm (Enokson og Loman 2004, Råberg og Holmqvist 2008, van der Kooij mfl. 2016, SLU Artdatabanken 2021).

Reproduksjon og generasjonstid

Arten har seksuell reproduksjon.

Generasjonstid (i år): 1,4.

Filvedlegg

Filvedlegg til vurderingen. Tabellen viser filer som inngår som datagrunnlag for vurderingen av den fremmede arten. Hvert vedlegg inkluderer en lenke for nedlasting.
Filnavn Beskrivelse Lenke for nedlasting
ArtskartData.zip Datagrunnlag fra Artskart Last ned

Referanser

  • Bekken, J. (2012). Ny lokalitet for dvergmus Micromys minutus oppdaget i Hedmark. Fauna 65 (4): 166-168.
  • Borkenhagen P (2011). Die Säugetiere Schleswig-Holsteins. Husum Druck- und Verlagsgesellschaft mbH u.Co. KG, Husum. 664 s.
  • Burgin, C. J., Wilson, D. E., Mittermeier, R. A., Rylands, A. B., Lacher, T. E. & Sechrest, W. (2020). Illustrated Checklist of the Mammals of the World. Volume 1: Monotremata to Rodentia. Lynx Edicions, Barcelona.
  • Böhme W. 1978. Micromys minutus (Pallas, 1778) - Zwergmaus. S. 290-304 i: Niethammer J og Krapp F. Handbuch der Säugetiere Europas. Band 1 Rodentia I (Sciuridae, Castoridae, Gliridae, Muridae). Akademische Verlagsgesellschaft, Wiesbaden.
  • Denys C (2017). Eurasian Harvest Mouse Micromys minutus. S. 813-814 in Wilson DE, Lacher TE og Mittermeier RA (eds.). Handbook of the Mammals of the World. Vol. 7. Rodents II. Lynx Edicions, Barcelona.
  • Enoksen, B. & Loman, J. (2004). Dvärgmusen i Västra Götaland. Länsstyrelsen i Västra Götalands län, Rapport 2004: 32. 16 s.
  • Hallman A (2005). Tre fynd av dvärgmus i Kalix. Fauna och Flora 100 (2): 35.
  • Jensen TS og Hansen TS. 2007. Dværgmus Micromys minutus (Pallas, 1771). S. 136-139 i: Baagøe HJ og Jensen TS (red). Dansk Pattedyratlas. Gyldendal.
  • Loman, J. (1986). Dvärgmus--ny svensk däggdjursart funnen. Fauna och Flora 81: 87-89.
  • Mitchell-Jones, AJ, Amori G, Bogdanowicz W, Kryštufek B, Reijnders PJH, Spitzenberger F, Stubbe M, Thissen JBM, Vohralík V og Zima J. (red). 1999. Atlas of European Mammals. The Academic Press, London. 484 s.
  • Pacifici, M., Santini, L., Di Marco, M., Baisero, D., Francucci, L., Marasini, D.G., Visconti, P. & Rondinini, C. (2013). Generation length for mammals. Nature Conservation 5: 87-94.
  • Råberg, L. & Holmqvist, N. (2008). Dvärgmus Micromys minutus funnen i Skåne. Fauna och Flora 103 (1): 8-12.
  • Råberg, L., Loman, J., Hellgren, O., van der Kooij, J., Isaksen, K. & Solheim, R. (2013). The origin of Swedish and Norwegian populations of the Eurasian harvest mouse (Micromys minutus). Acta Theriologica 58 (1): 101–104.
  • SLU Artdatabanken (2021). Artportalen, dvärgmus. Hentet 22.01.2021 fra https://artportalen.se/search/map/taxon/100080
  • Trout, R. C. (1978). A review of studies of populations of wild harvest mice (Micromys minutus (Pallas)). Mammal Review 8: 143-158.
  • van der Kooij J, Grahn J, Bina P og Abrahamsson Å (2016). Nya fynd av dvärgmus. Fauna och Flora 111 (1): 42–46.
  • van der Kooij, J., K. Isaksen & K. M. Olsen (2001). Dvergmus Micromys minutus påvist som ny pattedyrart for Norge. Fauna 54: 110-120.
  • Willamo H (1986). Dvärgmusen – en akrobat på svajande strån. Sveriges Natur 77 (3): 24-27.
  • Zekhuis M (2016). Dwergmuis Micromys minutus. S. 135-136 i: Broekhuizen S, Spoelstra K, Thissen JBM, Canters KJ, Buys JC (red.) (2016) Atlas van de Nederlandse Zoogdieren. Natuur van Nederland 12. Naturalis Biodiversity Center og EIS Kenniscentrum Insecten en andere ongewervelden, Leiden.

Sitering

van der Kooij J, Holand Ø, Rolandsen CM og Eldegard K (2023). Pattedyr: Vurdering av dvergmus Micromys minutus for Fastlands-Norge med havområder. Fremmedartslista 2023. Artsdatabanken. http://www.artsdatabanken.no/lister/fremmedartslista/2023/636