Varieteten er en dørstokkart som ikke forekommer i Norge.


Varieteten er vurdert til ingen kjent risiko. Den har lite invasjonspotensial og ingen kjent økologisk effekt.

  • NR
    Ikke risikovurdert
  • NK
    Ingen kjent risiko
  • LO
    Lav risiko
  • PH
    Potensielt høy risiko
  • HI
    Høy risiko
  • SE
    Svært høy risiko
Alt om kategoriskalaen


Økologisk effekt (y-aksen)

y = 4
  • Økologisk effekt: 4stor
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori PH er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori HI er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori SE er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori SE er verdien: ikke gjeldende

y = 3
  • Økologisk effekt: 3middels
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori HI er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori HI er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori SE er verdien: ikke gjeldende

y = 2
  • Økologisk effekt: 2liten
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori HI er verdien: ikke gjeldende

y = 1
  • Økologisk effekt: 1ingen kjent
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori NK er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori PH er verdien: ikke gjeldende

Tallforklaring for x-aksen:
  • 1lite
  • 2begrensa
  • 3moderat
  • 4stort
Invasjonspotensial: 1, Økologisk effekt: 1

Varieteten har ingen kjent risiko NK, med usikkerhet til lav risiko LO og lav risiko LO. Risikoen er den samme i hele varietetens potensielle utbredelse.

Det er ingen utslagsgivende kriterier for invasjonspotensial. Dette tilsvarer lite invasjonspotensial (risikomatrisens x-akse).

Arten har ingen utslagsgivende kriterier for økologisk effekt. Dette tilsvarer ingen kjent økologisk effekt (risikomatrisens y-akse).

Ekspertenes oppsummering

Generelt om varieteten

Livsmiljø: terrestrisk

Pueraria montana var. lobata er en flerårig klatreplante fra subtropisk Øst-Asia (India til Korea og Indonesia) og Nord-Australia. Den har kraftig vegetativ vekst, og produserer (i flg. CABI) tunge og lange stengler og grener, med opp til 18 m tilvekst per år, som rotslår der de treffer bakken. Planten har blitt et omfattende problem i Sørøst-USA, hvor den klatrer på og kveler trær, busker og undervegetasjon. Det er ikke rapportert like omfattende effekter fra andre områder hvor den er innført, i varmtempererte og subtropiske strøk i Nord- og Sør-Amerika, Afrika, Asia, Øst-Australia og Sørøst-Europa. I ulike deler av verden har arten blitt brukt som prydplante og til medisin, fôr og erosjons-stabilisering.

Utbredelse i Norge

Foreløpig er arten ikke kjent fra Norge. Framtidig utbredelse vil være avhengig av antall og lokalisering av introduksjoner, samt klimaendringer. Frost ser ikke ut til å være en vesentlig begrensning (Coiner et al. 2018), men per i dag er det trolig ikke områder i Norge som tilfredsstiller artens samlede krav til varme og fuktighet. Med klimaendringer vil arten kanskje kunne trives i de sørøstlige delene av Norge.

Det er ingen dokumenterte funn av arten i Norge, men den er kjent i hage- og nyttevekstmiljøer, og kan tenkes å finnes utendørs uten at det er rapportert.

Spredningsmåter

Arten er en kjent hage- og medisinplante, og en mye omtalt fremmedart i flere verdensdeler. Om det foregår import av levende planter og frø til Norge er ikke kjent.

Arten kan potensielt introduseres til natur med hageutkast eller egenspredning fra hager, med frø eller vegetativt.

Om de klimatiske forholdene ligger til rette, har arten god spredningsevne, med både reproduserer både seksuelt og med vegetativ vekst. Den vegetative spredningen er svært effektiv.

Invasjonspotensial

Invasjonspotensialet er lite, med usikkerhet til begrenset. Dette er et resultat av antatt begrenset til moderat median levetid og liten til begrenset ekspansjonshastighet. Anslag av både median levetid og ekspansjonshastighet er basert på usikre antakelser om begrenset innførsel og spredning, og forutsetter klimaendringer.

Økologisk effekt

Arten vurderes til inken kjent økologisk effekt innen vurderingsperioden. Basert på effekter observert i tempererte strøk i USA, angir vi likevel en usikkerhet til en liten økologisk effekt. Det er uvisst om arten vil kunne få tilsvarende effekt i Norge, både på grunn av begrensninger i vekstforhold (dagens klima) og innførsel (utplantingen i USA har vært svært omfattende, ingen import til Norge er kjent), men med klimaendringer og økt innførsel vil arten kunne ha et potensiale og konsekvensene vil kunne bli alvorlige på lang sikt.

Konklusjon

Pueraria montana var. lobata vurderes til ingen kjent økologisk risko, med usikkerhet til lav risiko. Arten vil kunne ha et visst invasjonspotensial og mulig stor effekt på lang sikt (ut over vurderingsperioden), men dette er svært usikkert og forutsetter klimaendringer og innførsel til utearealer. Per i dag utgjør arten mest sannsynlig ikke noen risiko.

Hva bestemmer artens risikokategori

Artens risikokategori bestemmes av artens invasjonspotensial, kombinert med artens negative økologiske effekt i naturen.

Artens invasjonspotensial (x-aksen i risikomatrisa) bestemmes av tre kriterier: artens mediane levetid i Norge (A-kriteriet), artens ekspansjonshastighet (B-kriteriet) og størrelsen på naturtypeareal som arten koloniserer (C-kriteriet).

Artens økologiske effekt (y-aksen i risikomatrisa) bestemmes av seks kriterier: artens effekter på stedegne arter (D- og E-kriteriet), artens effekter på naturtyper (F- og G-kriteriet), genetisk forurensning av stedegne arter (H-kriteriet) og overføring av parasitter eller patogener til stedegne arter (I-kriteriet).

Kriteriet(ene) arten skårer høyest på for hver av aksene i matrisa (invasjonspotensial og økologisk effekt) kalles artens avgjørende kriterier. Les mer om kriteriene.

Varieteten er vurdert til ingen kjent risiko NK og har dermed ingen avgjørende kriterier.

Invasjonspotensial

Øvrige kriterier
  • Estimeringsmetode: forenklet anslag

    Basert på det beste anslaget på 1 forekomster i løpet av 10 år og 0 ytterligere introduksjon(er) i samme tidsperiode er A-kriteriet skåret som 2 (med usikkerhet: 2 – 3). Dette innebærer at artens mediane levetid er mellom 10 og 59 år eller at sannsynligheten for utdøing innen 50 år er på mellom 43% og 97%.

  • Estimeringsmetode: anslått økning i artens forekomstareal

    Basert på det beste anslaget på 1 forekomster i løpet av 10 år og 0 ytterligere introduksjon(er) i samme tidsperiode er B-kriteriet skåret som 1 (med usikkerhet 1 – 2). Det beste anslaget på artens ekspansjonshastighet er 0 m/år.

  • Artens koloniserte naturtypeareal. Tabellen viser hvilke(n) naturtype(r) den fremmede arten koloniserer nå eller i framtida. Andel kolonisert areal (%) av totalt naturtypeareal og vurderingsgrunnlag er gitt for hver naturtype.
    naturtype tidshorisont kolonisert
    areal (%)
    vurderings
    grunnlag
    naturtype:fastmarksskogsmark tidshorisont:fremtidig kolonisert areal (%):0–2 vurderingsgrunnlag:
    • kun observasjoner fra utlandet

Økologisk effekt

Øvrige kriterier
  • Økologiske effekter etter kriterium F, G, H, I er vurdert som fraværende (usannsynlige).

Endring av risikokategori fra 2018

Denne arten er risikovurdert for første gang i 2023.

Effekt av klimaendringer

Hverken delkategori for økologisk effekt eller invasjonspotensial ville vært lavere i fravær av pågående eller fremtidige klimaendringer.

Geografisk variasjon i risiko

Arten kunne ikke ha fått lavere risikokategori enn ingen kjent risiko NK i deler av sitt potensielle forekomstareal.

Utbredelse i Norge

Forekomstareal

Forekomstarealet til en varietet tilsvarer antallet forekomster (2 km x 2 km ruter) der varieteten lever. Les mer om forekomstareal her.

Artens forekomstareal. Tabellen viser anslag på antall forekomster, med utgangspunkt i én introduksjon, og antallet ytterligere introduksjoner i løpet av en periode på 10 år. Anslag på artens forekomstareal 10 år etter første introduksjon er gitt.
Anslag Antall forekomster fra én introduksjon Antall ytterligere introduksjoner til norsk natur Forekomstareal etter 10 år
Anslag:lavt anslag Antall forekomster fra én introduksjon:1 Antall ytterligere introduksjoner til norsk natur:0 Forekomstareal etter 10 år:4 km2
Anslag:beste anslag Antall forekomster fra én introduksjon:1 Antall ytterligere introduksjoner til norsk natur:0 Forekomstareal etter 10 år:4 km2
Anslag:høyt anslag Antall forekomster fra én introduksjon:4 Antall ytterligere introduksjoner til norsk natur:0 Forekomstareal etter 10 år:16 km2

Andel av antatt forekomstareal i sterkt endra natur er på under 5 %.

Regionvis utbredelse

Antatt utbredelse om 50 år: Ingen angitte områder.


Potensialet for spredning fra en introduksjon er anslått på grunnlag av en studie fra USA (Oklahoma; Harron et al. 2020), litt nedjustert for norske forhold. Arten kan forventes å klare seg i store deler av Norge; den tåler temperaturer ned til -15-20 grader celsius (Coiner et al. 2018). Det er imidlertid umulig å anslå hvor mange introduksjoner vi kan forvente.

Naturtypetilhørighet

Naturtyper arten er observert i og/eller som er potensielle habitater for arten i Norge. Hvis arten fører til endringer i naturtypen er det angitt.


Truede, sjeldne eller øvrige naturtyper som er potensielle habitater for arten i Norge. Tabellen viser anslått kolonisert areal (C-kriteriet) i de naturtypene arten regnes med å observeres i innen 50 år eller 5 generasjoner (det av tallene som er størst), samt artens framtidige påvirkning i naturtypen og anslått andel av naturtypens areal som vil bli påvirket (F- og G-kriteriet).

naturtype kolonisert
areal (%)
tydelig
tilstandsendring
tydelig
påvirka
areal (%)
Vurderings
grunnlag
naturtype:fastmarksskogsmark kolonisert areal (%):0–2 tydelig tilstandsendring:
  • enkeltartssammensetning
  • artsgruppesammensetning
  • relativ del-artsgruppesammensetning
tydelig påvirka areal (%):0 Vurderingsgrunnlag:
  • kun observasjoner fra utlandet

Spredningsmåter

Til innendørs- eller produksjonsareal

Spredningsmåter til innendørs- eller produksjonsareal omfatter artens spredningsmåter til Norge eller Svalbard, og ikke artens spredningsmåter til norsk natur.

Herunder tilfaller enhver (a) tilsikta eller utilsikta innførsel av en art fra utlandet og til 'Innendørs-Norge' (f.eks. butikker, privathus, lagerbygninger) og (b) tilsikta innførsel av en art fra utlandet og til artens eget produksjonsareal.

Introduksjon til natur

Introduksjon til natur omfatter artens spredningsmåter til norsk natur fra utland, innendørsareal eller artens produksjonsareal. Med introduksjon menes enhver tilsikta eller utilsikta form for antropogen innførsel til norsk natur. Introduksjon kan altså enten skje uten eller etter en separat importhendelse.

Videre spredning i natur

Artens videre spredning i norsk natur omfatter spredning innad i naturen, altså fra norsk natur til norsk natur.

Det er ikke angitt spredningsmåter i norsk natur for denne arten

Mer om varieteten

Etableringsstatus i Norge

Varietetens etableringsstatus bestemmes av den høyeste etableringsklassen varieteten har i Norge i dag, fra å kun finnes utenlands til å være etablert i naturen med videre spredning.

Varieteten forekommer ikke i Norge.

Det er ingen dokumenterte funn av arten i Norge, men den er kjent i hage- og nyttevekstmiljøer, og kan tenkes å finnes utendørs uten at det er rapportert.

Global utbredelse

Varietetens naturlige utbredelse.

Naturlig utbredelse omfatter de områdene arten forekommer i uten at det ligger menneskelig transport bak (dvs. alle former for tilsikta eller utilsikta forflytning av arten).

Terrestrisk utbredelse:

  • Temperert nemoral: Asia
  • Subtropisk uspesifisert: Oseania og Asia
  • Tropisk: Oseania og Asia

Varietetens nåværende utbredelse

Nåværende utbredelse viser varietetens totale utbredelse. Det vil si områder der varieteten finnes naturlig (se naturlig utbredelse) og områder som er et resultat av menneskelig forflytning, tilsikta eller utilsikta, av varieteten. 

Terrestrisk utbredelse:

  • Temperert nemoral: Asia, Europa og Nord- og Mellom-Amerika
  • Subtropisk uspesifisert: Oseania, Asia, Nord- og Mellom-Amerika og Nord- og Mellom-Amerika
  • Tropisk: Oseania og Asia

I følge Plants of the World Online er arten (Pueraria montana) vidt utbredt i subtropiske og tropiske strøk i Asia, Oseania, Afrika og Amerika, og i tempererte nemorale strøk i Amerika og Øst-Europa (Balkan, Ukraina, Kaukasus). Det er ukjent hvor stor del av dette området Pueraria montana lobata opptrer i.

Reproduksjon og generasjonstid

Varieteten har både seksuell og aseksuell reproduksjon.

Generasjonstid (i år): 30.

Referanser

  • CABI Invasive Species Compendium. https://www.cabi.org/isc/
  • Coiner, H. A., Hayhoe, K., Ziska, L. H., Van Dorn, J., & Sage, R. F. (2018). Tolerance of subzero winter cold in kudzu (Pueraria montana var. lobata). Oecologia, 187: 839-849. https://link.springer.com/article/10.1007/s00442-018-4157-8
  • Harron, P., Joshi, O., Edgar, C. B., Paudel, S., & Adhikari, A. (2020). Predicting kudzu (Pueraria montana) spread and its economic impacts in timber industry: a case study from Oklahoma. PloS one 15(3): e0229835. https://dx.doi.org/10.1371%2Fjournal.pone.0229835
  • Mienna, I.M. og Skarpaas, O. 2023. Nåværende og fremtidig potensiell utbredelse av karplanter i Fremmedartslista 2023. Open Science Framework, https://osf.io/5mq3k/
  • Plants of the World Online. https://powo.science.kew.org/

Sitering

Skarpaas O, Hegre H, Solstad H, Alm T, Fløistad IS, Pedersen O, Schei FH, Vandvik V, Vollering J og Westergaard KB (2023). Magnoliophyta: Vurdering av Pueraria montana var. lobata for Fastlands-Norge med havområder. Fremmedartslista 2023. Artsdatabanken. http://www.artsdatabanken.no/lister/fremmedartslista/2023/6066. Nedlastet 24.01.2025