- Fremmedartslista 2023 >
- Aponogeton distachyos
Vurdering av Aponogeton distachyos L. f.
Utført av ekspertkomité for Karplanter
Publisert: 11.08.2023
Arten er en dørstokkart som forekommer utendørs i eget produksjonsareal.
Arten er vurdert til ingen kjent risiko. Den har lite invasjonspotensial og ingen kjent økologisk effekt.
-
NRIkke risikovurdert
-
NKIngen kjent risiko
-
LOLav risiko
-
PHPotensielt høy risiko
-
HIHøy risiko
-
SESvært høy risiko
y = 4
- Økologisk effekt: 4stor
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori PH er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori HI er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori SE er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori SE er verdien: ikke gjeldende
y = 3
- Økologisk effekt: 3middels
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori HI er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori HI er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori SE er verdien: ikke gjeldende
y = 2
- Økologisk effekt: 2liten
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori HI er verdien: ikke gjeldende
y = 1
- Økologisk effekt: 1ingen kjent
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori NK er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori PH er verdien: ikke gjeldende
Tallforklaring for x-aksen:
- 1lite
- 2begrensa
- 3moderat
- 4stort
Arten har ingen kjent risiko NK. Risikoen er den samme i hele artens potensielle utbredelse.
Det er ingen utslagsgivende kriterier for invasjonspotensial. Dette tilsvarer lite invasjonspotensial (risikomatrisens x-akse).
Arten har ingen utslagsgivende kriterier for økologisk effekt. Dette tilsvarer ingen kjent økologisk effekt (risikomatrisens y-akse).
Ekspertenes oppsummering
Generelt om arten
Livsmiljø: limnisk
Aponogeton distachyos er en flerårig vannplante fra Cape-provinsen i Sør-Afrika. Den har ikke noe offisielt norsk navn, men enkelte nettsteder foreslår navnet "afrikansk tjønnaks" da familien den tilhører, Aponogetonaceae (som heller ikke har noe offisielt norsk navn, men som tidvis kalles gitterbladfamilien) tilhører vassgro-ordenen Alismatales som også huser tjønnaksfamilien som arten visstnok ligner på (se Aponogeton distachyos – Koi og hagedam spesialisten (tropex.no)). Arten formerer seg seksuelt med frø, men også aseksuelt/vegetativt.
Utbredelse i Norge
Arten kommer opprinnelig fra Cape-provinsen i Sør-Afrika og har ikke uten videre et opplagt potensiale hos oss. Den er imidlertid forvillet i Storbritannia, og det angis på nettstedet tropex at arten klarer seg fint i vårt klima, inkludert på Indre Østlandet med -30 grader (se Aponogeton distachyos – Koi og hagedam spesialisten (tropex.no)). Det føres likevel ikke opp en antatt utbredelse på denne om 50 år da det er tvilsomt at den vil kunne greie å spre seg på egen hånd fra disse dammene innenfor denne tidsrammen.
Arten er i salg i alle fall gjennom tropex (se Aponogeton distachyos – Koi og hagedam spesialisten (tropex.no)), hvor det angis at den overlever utendørs.
Spredningsmåter
Arten importeres, trolig i begrenset grad, som prydplante i dammer.
Det er uvisst om arten kan ha et potensiale for spredning innen vurderingsperioden.
Invasjonspotensial
Invasjonspotensialet er foreløpig antatt å være lite; dette er et resultat av en begrenset median levetid (med usikkerhet til liten) og en lav ekspansjonshastighet. Det virker rimelig å anta at den kan overleve i sørligere strøk i Norge, men at muligheten for videre spredning er svært lav innen vurderingsperioden. Arten er ikke påvist i norsk natur, men ifølge enkelte nettsider er den i salg som prydplante i dammer, og den ser ut til å kunne overleve greit utendørs i sørlige strøk i landet. Det er likevel lite som tyder på at denne arten fra Cape-provinsen i Sør-Afrika har et potensiale for spredning med det første hos oss.
Økologisk effekt
Det er angitt økologiske effekter knyttet til denne knyttet til endring av akvatiske økosystem ved at den skygger ut hjemlige planter, men dette er fra Australia og California i USA. Arten er dessuten angitt som en potensiell invasiv problemart i Nederland (Matthews mfl. 2017), og det er foretatt en risikovurdering av arten fra Irland hvor konklusjonen er at risikoen er "minor to moderate" (basert på NAPRA-systemet; se Risk Assessment of Aponogeton distachyos 2014). Det vurderes at eventuelle økologiske effekter hos oss ikke er aktuelle innenfor vurderingsperioden.Vurderingen her er som dørstokkart fordi den passerte horisontskanningen med "1" på etableringspotensiale (knyttet til antatt overlevelse; den er angitt med herdighet H4 i RHS) og "Ja" på økologisk effekt. Det kan også argumenteres for at denne kunne hatt risikokategori NR da den økologiske effekten nok ikke er relevant for oss innen vurderingsperioden (men disse elementene skulle forsøksvis vurderes hver for seg i horisontskanningen).
Konklusjon
Vannplanten Aponogeton distachyos vurderes til ingen kjent økologisk risiko. Dette skyldes et lite invasjonspotensiale og ingen kjent, dvs. antatt, økologisk effekt i Norge.
Hva bestemmer artens risikokategori
Artens risikokategori bestemmes av artens invasjonspotensial, kombinert med artens negative økologiske effekt i naturen.
Artens invasjonspotensial (x-aksen i risikomatrisa) bestemmes av tre kriterier: artens mediane levetid i Norge (A-kriteriet), artens ekspansjonshastighet (B-kriteriet) og størrelsen på naturtypeareal som arten koloniserer (C-kriteriet).
Artens økologiske effekt (y-aksen i risikomatrisa) bestemmes av seks kriterier: artens effekter på stedegne arter (D- og E-kriteriet), artens effekter på naturtyper (F- og G-kriteriet), genetisk forurensning av stedegne arter (H-kriteriet) og overføring av parasitter eller patogener til stedegne arter (I-kriteriet).
Kriteriet(ene) arten skårer høyest på for hver av aksene i matrisa (invasjonspotensial og økologisk effekt) kalles artens avgjørende kriterier. Les mer om kriteriene.
Invasjonspotensial
Øvrige kriterier-
Estimeringsmetode: forenklet anslag
Basert på det beste anslaget på 1 forekomster i løpet av 10 år og 0 ytterligere introduksjon(er) i samme tidsperiode er A-kriteriet skåret som 2 (med usikkerhet: 1 – 2). Dette innebærer at artens mediane levetid er mellom 10 og 59 år eller at sannsynligheten for utdøing innen 50 år er på mellom 43% og 97%.
-
Estimeringsmetode: anslått økning i artens forekomstareal
Basert på det beste anslaget på 1 forekomster i løpet av 10 år og 0 ytterligere introduksjon(er) i samme tidsperiode er B-kriteriet skåret som 1 (med usikkerhet 1 – 1). Det beste anslaget på artens ekspansjonshastighet er 0 m/år.
-
Invasjonspotensial etter kriterium C er vurdert som fraværende (usannsynlig).
Økologisk effekt
Øvrige kriterier-
Økologiske effekter etter kriterium D, E, F, G, H, I er vurdert som fraværende (usannsynlige).
Endring av risikokategori fra 2018
Denne arten er risikovurdert for første gang i 2023.
Effekt av klimaendringer
Hverken delkategori for økologisk effekt eller invasjonspotensial ville vært lavere i fravær av pågående eller fremtidige klimaendringer.
Geografisk variasjon i risiko
Arten kunne ikke ha fått lavere risikokategori enn ingen kjent risiko NK i deler av sitt potensielle forekomstareal.
Utbredelse i Norge
Forekomstareal
Forekomstarealet til en art tilsvarer antallet forekomster (2 km x 2 km ruter) der arten lever. Les mer om forekomstareal her.
Anslag | Antall forekomster fra én introduksjon | Antall ytterligere introduksjoner til norsk natur | Forekomstareal etter 10 år |
---|---|---|---|
Anslag:lavt anslag | Antall forekomster fra én introduksjon:0 | Antall ytterligere introduksjoner til norsk natur:0 | Forekomstareal etter 10 år:0 km2 |
Anslag:beste anslag | Antall forekomster fra én introduksjon:1 | Antall ytterligere introduksjoner til norsk natur:0 | Forekomstareal etter 10 år:4 km2 |
Anslag:høyt anslag | Antall forekomster fra én introduksjon:1 | Antall ytterligere introduksjoner til norsk natur:0 | Forekomstareal etter 10 år:4 km2 |
Andel av antatt forekomstareal i sterkt endra natur er på under 5 %.
Regionvis utbredelse
Antatt utbredelse om 50 år: Ingen angitte områder.
Det antas at arten vil kunne overleve dersom den blir introdusert til norsk natur, men det er likevel lite trolig at slike introduksjoner vil kunne skje innen vurderingsperioden. Arten dyrkes foreløpig, og trolig i begrenset grad, bare i lokale dammer.
Naturtypetilhørighet
Det er ikke angitt noen naturtypetilhørighet for arten.
Spredningsmåter
Til innendørs- eller produksjonsareal
Spredningsmåter til innendørs- eller produksjonsareal omfatter artens spredningsmåter til Norge eller Svalbard, og ikke artens spredningsmåter til norsk natur.
Herunder tilfaller enhver (a) tilsikta eller utilsikta innførsel av en art fra utlandet og til 'Innendørs-Norge' (f.eks. butikker, privathus, lagerbygninger) og (b) tilsikta innførsel av en art fra utlandet og til artens eget produksjonsareal.
Artens importveier til innendørs- eller produksjonsareal. Følgende aktuelle, fortidige og sannsynlig fremtidige importveier til innendørs- eller produksjonsareal er angitt for arten.
hovedkategori | kategori | hyppighet | antall individer |
tidsrom |
---|---|---|---|---|
hovedkategori:direkte import | kategori:til akvakultur (inkl. fiskedammer) | hyppighet:ukjent | antall individer:ukjent | tidsrom:pågående |
Introduksjon til natur
Introduksjon til natur omfatter artens spredningsmåter til norsk natur fra utland, innendørsareal eller artens produksjonsareal. Med introduksjon menes enhver tilsikta eller utilsikta form for antropogen innførsel til norsk natur. Introduksjon kan altså enten skje uten eller etter en separat importhendelse.
Artens introduksjonsveier til norsk natur. Følgende aktuelle, fortidige og sannsynlig fremtidige introduksjonsveier til norsk natur er angitt for arten.
hovedkategori | kategori | hyppighet | antall individer |
tidsrom |
---|---|---|---|---|
hovedkategori:rømning/forvilling | kategori:fra akvakultur (inkl. fiskedammer) | hyppighet:ukjent | antall individer:ukjent | tidsrom:kun i fremtiden |
Videre spredning i natur
Artens videre spredning i norsk natur omfatter spredning innad i naturen, altså fra norsk natur til norsk natur.
Det er ikke angitt spredningsmåter i norsk natur for denne arten
Mer om arten
Etableringsstatus i Norge
Artens etableringsstatus bestemmes av den høyeste etableringsklassen arten har i Norge i dag, fra å kun finnes utenlands til å være etablert i naturen med videre spredning.
Arten forekommer utendørs i eget produksjonsareal.
Arten er i salg i alle fall gjennom tropex (se Aponogeton distachyos – Koi og hagedam spesialisten (tropex.no)), hvor det angis at den overlever utendørs.
Har ikke tilgjengelig informasjon om når denne arten først ble solgt i Norge.
Arten kan komme til Norge fra: ukjent
Arten importeres som prydplante, uvisst hvorfra, og trolig i begrenset grad.
Global utbredelse
Artens naturlige utbredelse.
Naturlig utbredelse omfatter de områdene arten forekommer i uten at det ligger menneskelig transport bak (dvs. alle former for tilsikta eller utilsikta forflytning av arten).
Limlisk utbredelse:
- Subtropisk Kappregionen: Afrika
Artens nåværende utbredelse
Nåværende utbredelse viser artens totale utbredelse. Det vil si områder der arten finnes naturlig (se naturlig utbredelse) og områder som er et resultat av menneskelig forflytning, tilsikta eller utilsikta, av arten.
Limlisk utbredelse:
- Temperert nemoral: Oseania og Europa
- Subtropisk Middelhavsklima: Oseania, Europa og Nord- og Mellom-Amerika
- Subtropisk Kappregionen: Afrika
Er angitt som forvillet i Storbritannia, Frankrike, Australia og California (USA).
Reproduksjon og generasjonstid
Arten har både seksuell og aseksuell reproduksjon.
Generasjonstid (i år): 10.
Referanser
- Matthews J, Beringen R, Creemers R, Hollander H, van Kessel N, van Kleef H m.fl. (2017). A new approach to horizon-scanning: identifying potentially invasive alien species and their introduction pathways. Management of Biological Invasions 8: 37-52.
- Risk Assessment of Aponogeton distachyos 2014 http://nonnativespecies.ie/wp-content/uploads/2014/03/Aponogeton-distachyos-Cape-Pond-Weed1.pdf
Sitering
Hegre H, Solstad H, Alm T, Fløistad IS, Pedersen O, Schei FH, Vandvik V, Vollering J, Westergaard KB og Skarpaas O (2023). Magnoliophyta: Vurdering av Aponogeton distachyos for Fastlands-Norge med havområder. Fremmedartslista 2023. Artsdatabanken. http://www.artsdatabanken.no/lister/fremmedartslista/2023/5351. Nedlastet 07.11.2024
Forskrift om fremmede organismer
Denne arten er ikke oppført på Klima- og miljødepartementets liste over arter det er forbudt å innføre, sette ut og omsette, jf. § 5 og § 9. Merk at arten kan være regulert på annen måte.
Forbudslista hos Lovdata.no open_in_new