- Fremmedartslista 2023 >
- Microtus (Microtus) arvalis
Vurdering av sørmarkmus Microtus (Microtus) arvalis (Pallas, 1778)
Utført av ekspertkomité for Pattedyr
Publisert: 11.08.2023
Arten er en dørstokkart som ikke forekommer i Norge.
Arten er vurdert til svært høy risiko. Den har moderat invasjonspotensial og stor økologisk effekt.
-
NRIkke risikovurdert
-
NKIngen kjent risiko
-
LOLav risiko
-
PHPotensielt høy risiko
-
HIHøy risiko
-
SESvært høy risiko
y = 4
- Økologisk effekt: 4stor
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori PH er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori HI er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori SE er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori SE er verdien: ikke gjeldende
y = 3
- Økologisk effekt: 3middels
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori HI er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori HI er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori SE er verdien: ikke gjeldende
y = 2
- Økologisk effekt: 2liten
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori HI er verdien: ikke gjeldende
y = 1
- Økologisk effekt: 1ingen kjent
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori NK er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori PH er verdien: ikke gjeldende
Tallforklaring for x-aksen:
- 1lite
- 2begrensa
- 3moderat
- 4stort
Arten har svært høy risiko SE, med usikkerhet til høy risiko HI. Risikoen er lavere i deler av artens potensielle utbredelse.
Arten har en forventet levetid i Norge på mellom 60 og 649 år og en ekspansjonshastighet på mellom 50 og 159 m/år. Dette tilsvarer moderat invasjonspotensial (risikomatrisens x-akse).
Arten har negative interaksjoner med stedegne arter. Dette tilsvarer stor økologisk effekt (risikomatrisens y-akse).
Ekspertenes oppsummering
Generelt om arten
Livsmiljø: terrestrisk
Sørmarkmus Microtus arvalis har sin naturlige utbredelse i Europa. Den strekker seg fra den nordlige delen av Den iberiske halvøy gjennom mye av Vest- og Sentral-Europa til den europeiske delen av Russland. I Danmark forekommer arten på Jylland met unntak av området lengst nord (Jensen og Hansen 2007). I Sørvest-Finnland når arten sitt nordligste utbredelsesareal. Den forekommer ikke i den sørligste delen av Sør-Europa, det meste av Fennoscandia, Nord-Russland og De britiske øyene. Den er å finne fra havnivå og til 2 600 m oh. (Yigitmfl. 2016, Burgin mfl. 2020).Arten er innført som blindpassasjer ved frakt av høy, planter eller andre jordbruksprodukter på ulike øyer. Dette har trolig skjedd i neolittisk tid på Orkney (Gorman og Reynolds 2008) og i nyere tid på øyer utenfor kysten av Nederland (Zekhuis 2016). Spredning fra fastland til øyer via nye demninger er flere steder og til ulike tidspunkter påvist i Nederland (Zekhuis 2016). I Danmark er sørmarkmus knyttet til tørre beitemarker og enger som slåes regelmessig. I fuktigere områder eller enger som ikke slåes dominerer markmus (Jensen og Hansen 2007). Et lignende habitatvalg og en tilsvarende konkurransesituasjon er kjent fra andre steder i Europa (Zekhuis 2016, Burgin mfl. 2020). Den lever hovedsakelig av de grønne delene av gress og urteplanter, og kan ha en stor negativ innvirkning på (gress)avlinger i enkelte områder (Yigitmfl. 2016, Zekhuis 2016).Hunnene produserer 5-7 kull med 5-7 unger per år (Jensen og Hansen 2007). Mange steder oppnår arten store populasjonstettheter og store bestandssvingninger med opptil 1 000 individer/ha (Yigitmfl. 2016, Zekhuis 2016), noe som ikke er kjent fra Danmark (Jensen og Hansen 2007). Generasjonstiden er estimert til 1,2 år (Pacifici mfl. 2013)
Utbredelse i Norge
Arten er ikke funnet i norsk natur.
Spredningsmåter
Arten vil gjennom egenspredning og som blindpassasjer ved frakt av høy, planter eller andre jordbruksprodukter spre seg fra et potensielt introduksjonssted til andre lokaliteter i Norge.
Invasjonspotensial
Artens invasjonspotensial er vurdert til å være moderat med usikkerhet mot begrenset og stort. Sørmarkmus når ikke de store bestandstoppene og er mange steder i Danmark underlegen markmus. Dermed vil den trolig spre seg forholdsvis sakte i nåværende klima. Med den forventede klimaoppvarmingen og økt forekomst av milde vintre og tørre somre vil spredningspotensialet til sørmarkmus trolig øke.
Økologisk effekt
Den økologiske effekten er vurdert til å være stor. Det kan forventes en forandring i artssammensetning av engplanter gjennom beiting. Ved nedbeiting av vegetasjonen vil det oppstå økt solinnstråling på bakken. Dette kan endre livsforholdene for et uvisst antall arter av både planter og dyr. Det er trolig at sørmarkmus vil kunne fortrenge markmus på tørre lokaliteter.
Konklusjon
Sørmarkmus Microtus arvalis er vurdert til svært høy risikoSEmed usikkerhet mot høy risiko HI grunnet moderat invasjonspotensialet med usikkerhet mot begrenset og stort og stor økologisk effekt.
Hva bestemmer artens risikokategori
Artens risikokategori bestemmes av artens invasjonspotensial, kombinert med artens negative økologiske effekt i naturen.
Artens invasjonspotensial (x-aksen i risikomatrisa) bestemmes av tre kriterier: artens mediane levetid i Norge (A-kriteriet), artens ekspansjonshastighet (B-kriteriet) og størrelsen på naturtypeareal som arten koloniserer (C-kriteriet).
Artens økologiske effekt (y-aksen i risikomatrisa) bestemmes av seks kriterier: artens effekter på stedegne arter (D- og E-kriteriet), artens effekter på naturtyper (F- og G-kriteriet), genetisk forurensning av stedegne arter (H-kriteriet) og overføring av parasitter eller patogener til stedegne arter (I-kriteriet).
Kriteriet(ene) arten skårer høyest på for hver av aksene i matrisa (invasjonspotensial og økologisk effekt) kalles artens avgjørende kriterier. Les mer om kriteriene.
Invasjonspotensial
Arten vurderes til delkategori 3 på invasjonsaksen
Avgjørende kriterier-
Estimeringsmetode: forenklet anslag
Basert på det beste anslaget på 3 forekomster i løpet av 10 år og 1 ytterligere introduksjon(er) i samme tidsperiode er A-kriteriet skåret som 3 (med usikkerhet: 2 – 4). Dette innebærer at artens mediane levetid er mellom 60 og 649 år eller at sannsynligheten for utdøing innen 50 år er på mellom 5% og 43%.
-
Estimeringsmetode: anslått økning i artens forekomstareal
Basert på det beste anslaget på 3 forekomster i løpet av 10 år og 1 ytterligere introduksjon(er) i samme tidsperiode er B-kriteriet skåret som 2 (med usikkerhet 1 – 3). Det beste anslaget på artens ekspansjonshastighet er 112 m/år.
Økologisk effekt
Arten vurderes til delkategori 4 på økologisk effekt aksen
Avgjørende kriterier-
Artens negative effekter på stedegne arter (ikke trua eller sjelden). Tabellen viser hvilken type interaksjon den fremmede arten har med stedegne arter, samt interaksjonens styre og omfang. Kun effekter som er dokumentert i Norge eller i utlandet (for arten selv eller en sammenlignbar art), eller som sannsynlig vil opptre i Norge i løpet av 50 år, er inkludert. stedegen art kategori
Rødlista 2021nøkkelart? interaksjonens styrke geografisk omfang type interaksjon vurderings‐
grunnlagmarkmus
Microtus agrestis (Linnaeus, 1761)LC - Livskraftig nei fortrengning storskala konkurranse om mat - skriftlig dokumentasjon fra utlandet
Stedegen art: markmus Microtus agrestis (Linnaeus, 1761) Kategori
Rødlista 2021LC - Livskraftig nøkkelart? nei interaksjonens styrke fortrengning geografisk omfang storskala type interaksjon konkurranse om mat vurderingsgrunnlag - skriftlig dokumentasjon fra utlandet
Artens negative effekter på grupper av stedegne arter. Tabellen viser hvilken type interaksjon den fremmede arten har med grupper av stedegne arter, samt interaksjonens styre og omfang. Den negative interaksjonen med grupper av arter er indikert gjennom påvirket naturtype. Kun effekter som er dokumentert i Norge eller i utlandet (for arten selv eller en sammenlignbar art), eller som sannsynlig vil opptre i Norge i løpet av 50 år, er inkludert. Påvirkede
arter inøkkelarter
eller truede
arter?interaksjonens styrke geografisk omfang type interaksjon vurderings‐
grunnlagOppdyrket varig eng nei moderat begrenset fytofagi - kun observasjoner fra utlandet
Oppdyrket mark med preg av semi-naturlig eng nei moderat begrenset fytofagi - kun observasjoner fra utlandet
Påvirkede arter i: Oppdyrket varig eng nøkkelarter eller truede arter? /* påvirkes nøkkelarter eller truede arter? */nei interaksjonens styrke moderat geografisk omfang begrenset type interaksjon fytofagi vurderingsgrunnlag - kun observasjoner fra utlandet
Påvirkede arter i: Oppdyrket mark med preg av semi-naturlig eng nøkkelarter eller truede arter? /* påvirkes nøkkelarter eller truede arter? */nei interaksjonens styrke moderat geografisk omfang begrenset type interaksjon fytofagi vurderingsgrunnlag - kun observasjoner fra utlandet
Utfyllende informasjon rundt artens negative effekter:
Det kan forventes en forandring i artssammensetning av engplanter gjennom beiting. Ved nedbeiting av vegetasjonen vil det oppstå økt solinnstråling på bakken. Dette kan endre livsforholdene for et uvisst antall arter av både planter og dyr. Det er trolig at sørmarkmus vil kunne fortrenge markmus på tørre lokaliteter.
Invasjonspotensial
Øvrige kriterier-
Artens koloniserte naturtypeareal. Tabellen viser hvilke(n) naturtype(r) den fremmede arten koloniserer nå eller i framtida. Andel kolonisert areal (%) av totalt naturtypeareal og vurderingsgrunnlag er gitt for hver naturtype. naturtype tidshorisont kolonisert
areal (%)vurderings‐
grunnlagnaturtype:oppdyrket varig eng tidshorisont:fremtidig kolonisert areal (%):0–2 vurderingsgrunnlag: - skriftlig dokumentasjon fra utlandet
naturtype:oppdyrket mark med preg av semi-naturlig eng tidshorisont:fremtidig kolonisert areal (%):0–2 vurderingsgrunnlag: - skriftlig dokumentasjon fra utlandet
Økologisk effekt
Øvrige kriterier-
Artens negative effekter på naturtyper (ikke trua eller sjelden). Tabellen viser hvilke(n) naturtype(r) som påvirkes av den fremmede arten nå eller i framtida. Type tilstandsendring, hvor stor del av naturtypearealet som påvirkes og vurderingsgrunnlag er gitt for hver naturtype. Se retningslinjene for beskrivelse av tydelig tilstandsendring. naturtype tidshorisont tydelig
tilstandsendringtydelig
påvirka
areal (%)vurderings‐
grunnlagoppdyrket varig eng fremtidig - enkeltartssammensetning
- artsgruppesammensetning
0–2 - skriftlig dokumentasjon fra utlandet
oppdyrket mark med preg av semi-naturlig eng fremtidig - enkeltartssammensetning
- artsgruppesammensetning
0–2 - skriftlig dokumentasjon fra utlandet
-
Økologiske effekter etter kriterium D, F, H, I er vurdert som fraværende (usannsynlige).
Endring av risikokategori fra 2018
Denne arten er risikovurdert for første gang i 2023.
Effekt av klimaendringer
Både delkategori for økologisk effekt og invasjonspotensial ville vært lavere i fravær av pågående eller fremtidige klimaendringer.
Betydningen av klimaendringer:
Arten trives bedre i varmere klima og under tørrere forhold. I Danmark der arten er mindre vanlig enn markmus spekuleres det i at den med pågående klimaoppvarming kan bli mer vanlig lengre nord (Jensen og Hansen 2007).
Geografisk variasjon i risiko
Arten kunne ha fått lavere risikokategori enn svært høy risiko SE i deler av sitt potensielle forekomstareal.
Årsak til geografisk variasjon i risiko
- Artens evne til reproduksjon og/eller spredning er begrenset til visse bioklimatiske soner eller seksjoner
- Artens økologiske effekter er begrenset til bestemte naturtyper
Utbredelse i Norge
Forekomstareal
Forekomstarealet til en art tilsvarer antallet forekomster (2 km x 2 km ruter) der arten lever. Les mer om forekomstareal her.
Anslag | Antall forekomster fra én introduksjon | Antall ytterligere introduksjoner til norsk natur | Forekomstareal etter 10 år |
---|---|---|---|
Anslag:lavt anslag | Antall forekomster fra én introduksjon:1 | Antall ytterligere introduksjoner til norsk natur:0 | Forekomstareal etter 10 år:4 km2 |
Anslag:beste anslag | Antall forekomster fra én introduksjon:3 | Antall ytterligere introduksjoner til norsk natur:1 | Forekomstareal etter 10 år:16 km2 |
Anslag:høyt anslag | Antall forekomster fra én introduksjon:5 | Antall ytterligere introduksjoner til norsk natur:2 | Forekomstareal etter 10 år:32 km2 |
Andel av antatt forekomstareal i sterkt endra natur er på over 95 %.
Regionvis utbredelse
Østfold, Oslo og Akershus, Vestfold, Rogaland.
Kjent utbredelse | |
Antatt utbredelse | |
Ikke kjent eller antatt |
Rogaland, Østfold, Oslo og Akershus har trolig mildest klima og mest egnet habitat for arten (gressdominert innmark).
Naturtypetilhørighet
Naturtyper arten er observert i og/eller som er potensielle habitater for arten i Norge. Hvis arten fører til endringer i naturtypen er det angitt.
Truede, sjeldne eller øvrige naturtyper som er potensielle habitater for arten i Norge. Tabellen viser anslått kolonisert areal (C-kriteriet) i de naturtypene arten regnes med å observeres i innen 50 år eller 5 generasjoner (det av tallene som er størst), samt artens framtidige påvirkning i naturtypen og anslått andel av naturtypens areal som vil bli påvirket (F- og G-kriteriet).
naturtype | kolonisert areal (%) |
tydelig tilstandsendring |
tydelig påvirka areal (%) |
Vurderings‐ grunnlag |
---|---|---|---|---|
naturtype:oppdyrket varig eng | kolonisert areal (%):0–2 |
tydelig tilstandsendring:
|
tydelig påvirka areal (%):0–2 |
Vurderingsgrunnlag:
|
naturtype:oppdyrket mark med preg av semi-naturlig eng | kolonisert areal (%):0–2 |
tydelig tilstandsendring:
|
tydelig påvirka areal (%):0–2 |
Vurderingsgrunnlag:
|
Spredningsmåter
Introduksjon til natur
Introduksjon til natur omfatter artens spredningsmåter til norsk natur fra utland, innendørsareal eller artens produksjonsareal. Med introduksjon menes enhver tilsikta eller utilsikta form for antropogen innførsel til norsk natur. Introduksjon kan altså enten skje uten eller etter en separat importhendelse.
Artens introduksjonsveier til norsk natur. Følgende aktuelle, fortidige og sannsynlig fremtidige introduksjonsveier til norsk natur er angitt for arten.
hovedkategori | kategori | hyppighet | antall individer |
tidsrom |
---|---|---|---|---|
hovedkategori:forurensning av vare | kategori:av fôr eller agn | hyppighet:ukjent | antall individer:ukjent | tidsrom:kun i fremtiden |
hovedkategori:blindpassasjer med transport | kategori:med container/last | hyppighet:ukjent | antall individer:ukjent | tidsrom:kun i fremtiden |
Videre spredning i natur
Artens videre spredning i norsk natur omfatter spredning innad i naturen, altså fra norsk natur til norsk natur.
Artens videre spredning i norsk natur. Følgende aktuelle, fortidige og sannsynlig fremtidige spredningsveier fra norsk natur til norsk natur er angitt for arten.
hovedkategori | kategori | hyppighet | antall individer |
tidsrom |
---|---|---|---|---|
hovedkategori:forurensning av vare | kategori:av fôr eller agn | hyppighet:ukjent | antall individer:ukjent | tidsrom:kun i fremtiden |
hovedkategori:blindpassasjer med transport | kategori:med container/last | hyppighet:ukjent | antall individer:ukjent | tidsrom:ukjent |
hovedkategori:blindpassasjer med transport | kategori:med container/last | hyppighet:ukjent | antall individer:ukjent | tidsrom:kun i fremtiden |
hovedkategori:egenspredning | kategori:naturlig | hyppighet:tallrike ganger pr. år | antall individer:ukjent | tidsrom:kun i fremtiden |
Mer om arten
Etableringsstatus i Norge
Artens etableringsstatus bestemmes av den høyeste etableringsklassen arten har i Norge i dag, fra å kun finnes utenlands til å være etablert i naturen med videre spredning.
Arten forekommer ikke i Norge.
Global utbredelse
Artens naturlige utbredelse.
Naturlig utbredelse omfatter de områdene arten forekommer i uten at det ligger menneskelig transport bak (dvs. alle former for tilsikta eller utilsikta forflytning av arten).
Terrestrisk utbredelse:
- Temperert boreal: Europa
- Temperert nemoral: Europa
- Temperert tørt: Europa
- Subtropisk Middelhavsklima: Europa
Sørmarkmus har sin naturlige utbredelse i Europa. Den strekker seg fra den nordlige delen av Den iberiske halvøy gjennom mye av Vest- og Sentral-Europa til den europeiske delen av Russland. I Danmark forekommer arten på Jylland met unntak av området lengst nord (Jensen og Hansen 2007). I Sørvest-Finnland når arten sitt nordligste utbredelsesareal. Den forekommer ikke i den sørligste delen av Sør-Europa, det meste av Fennoscandia, Nord-Russland og De britiske øyene. Den er å finne fra havnivå og til 2 600 m oh. (Yigitmfl. 2016, Burgin mfl. 2020).
Artens nåværende utbredelse
Nåværende utbredelse viser artens totale utbredelse. Det vil si områder der arten finnes naturlig (se naturlig utbredelse) og områder som er et resultat av menneskelig forflytning, tilsikta eller utilsikta, av arten.
Terrestrisk utbredelse:
- Temperert boreal: Europa
- Temperert nemoral: Europa
- Temperert tørt: Europa
- Subtropisk Middelhavsklima: Europa
Arten er innført som blindpassasjer ved frakt av høy, planter eller andre jordbruksprodukter på ulike øyer. Dette har trolig skjedd i neolittisk tid på Orkney (Gorman og Reynolds 2008) og i nyere tid på øyer utenfor kysten av Nederland (Zekhuis 2016). Spredning fra fastland til øyer via nye demninger er flere steder og til ulike tidspunkter påvist i Nederland (Zekhuis 2016).
Reproduksjon og generasjonstid
Arten har seksuell reproduksjon.
Generasjonstid (i år): 1,2.
Referanser
- Burgin, C. J., Wilson, D. E., Mittermeier, R. A., Rylands, A. B., Lacher, T. E. & Sechrest, W. (2020). Illustrated Checklist of the Mammals of the World. Volume 1: Monotremata to Rodentia. Lynx Edicions, Barcelona.
- Gorman ML og Reynolds P (2008). Orkney and Gurensey voles Microtus arvalis. S. 107-110 i: Harris, S. & Yalden, D. (eds). Mammals of the British Isles Handbook, 4th ed. The Mammal Society, Southampton.
- Jensen TS og Hansen TS (2007). Sydmarkmus Microtus arvalis (Pallas, 1778). S. 132-135 i: Baagøe HJ og Jensen TS (red). Dansk Pattedyratlas. Gyldendal.
- Pacifici, M., Santini, L., Di Marco, M., Baisero, D., Francucci, L., Marasini, D.G., Visconti, P. & Rondinini, C. (2013). Generation length for mammals. Nature Conservation 5: 87-94.
- Yigit N, Hutterer R, Krystufek B og Amori G (2016). Microtus arvalis. The IUCN Red List of Threatened Species 2016. e.T13488A22351133 (nedlastet 21.09.2022) https://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2016-2.RLTS.T13488A22351133.en
- Zekhuis M (2016). Veldmuis Microtus arvalis. S. 124-126 i: Broekhuizen S, Spoelstra K, Thissen JBM, Canters KJ, Buys JC (red.) (2016) Atlas van de Nederlandse Zoogdieren. Natuur van Nederland 12. Naturalis Biodiversity Center og EIS Kenniscentrum Insecten en andere ongewervelden, Leiden.
Sitering
van der Kooij J, Holand Ø, Rolandsen CM og Eldegard K (2023). Mammalia: Vurdering av sørmarkmus Microtus (Microtus) arvalis for Fastlands-Norge med havområder. Fremmedartslista 2023. Artsdatabanken. http://www.artsdatabanken.no/lister/fremmedartslista/2023/4952. Nedlastet 15.11.2024