Arten er en dørstokkart som ikke forekommer i Norge.


Arten er vurdert til ingen kjent risiko. Den har lite invasjonspotensial og ingen kjent økologisk effekt.

  • NR
    Ikke risikovurdert
  • NK
    Ingen kjent risiko
  • LO
    Lav risiko
  • PH
    Potensielt høy risiko
  • HI
    Høy risiko
  • SE
    Svært høy risiko
Alt om kategoriskalaen


Økologisk effekt (y-aksen)

y = 4
  • Økologisk effekt: 4stor
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori PH er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori HI er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori SE er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori SE er verdien: ikke gjeldende

y = 3
  • Økologisk effekt: 3middels
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori HI er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori HI er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori SE er verdien: ikke gjeldende

y = 2
  • Økologisk effekt: 2liten
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori HI er verdien: ikke gjeldende

y = 1
  • Økologisk effekt: 1ingen kjent
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori NK er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori PH er verdien: ikke gjeldende

Tallforklaring for x-aksen:
  • 1lite
  • 2begrensa
  • 3moderat
  • 4stort
Invasjonspotensial: 1, Økologisk effekt: 1

Arten har ingen kjent risiko NK, med usikkerhet til lav risiko LO. Risikoen er den samme i hele artens potensielle utbredelse.

Det er ingen utslagsgivende kriterier for invasjonspotensial. Dette tilsvarer lite invasjonspotensial (risikomatrisens x-akse).

Arten har ingen utslagsgivende kriterier for økologisk effekt. Dette tilsvarer ingen kjent økologisk effekt (risikomatrisens y-akse).

Ekspertenes oppsummering

Generelt om arten

Livsmiljø: terrestrisk

Baysliascaris procyonis er en parasittisk rundorm som lever i tarmen, primært hos vaskebjørn. Parasitten kan smitte til sluttverter på to måter. 1. via smittsomme egg med larver i fra miljøet 2. via larver i vev hos parateniske verter. En paratenisk vert er en vert der parasitten parasitt overlever uten å gjennomgå ytterligere utvikling. Når andre dyr enn sluttvert får i seg smittsomme egg vil eggene klekke i tarmen og larvene vil da vandre ut fra tarmen og ut i ulike vev. Larver fra B. procyonis er rapportert fra mer enn 150 ulike dyrearter (gnagere, haredyr, rovdyr, primater (inkludert mennesker) og en rekke fugler (https://www.cdc.gov/dpdx/baylisascariasis/index.html). Vandrende larver kan forårsake alvorlig sykdom og død hos parateniske verten, da en del av larvene vandrer til sentralnerve systemet.Parasitten er utbredt i Nord- og Mellom-Amerika og i Europa der vaskebjørn er utbredt. Fra Japan er den rapportert fra vaskebjørn i fangenskap.

Utbredelse i Norge

Det anses som lite sannsynlig at arten er utbredt om 50 år da naturlig vert, vaskebjørn, ikke forekommer i Norge.

Spredningsmåter

Bayisascaris procyonis kan i sjeldne tilfeller smitte hund og utvikle seg til voksne parasitter i tarmen og kan tenkes innført ved tilbakeførsel eller import av hunder blitt smittet etter opphold i områder der det finnes vaskebjørn.

Rømming/utsetting av infisert vaskebjørn.

Dersom parasitten skulle bli introdusert anses det som lite sannsynlig med videre spredning da naturlig vert ikke forekommer i Norge og patent infeksjon hos hund er sjelden.

Invasjonspotensial

Invasjon av denne arten forutsetter at invasjon og etablering av sluttverten vaskebjørn.

Økologisk effekt

Arten har per i dag har ikke kjent risiko om den skulle etablere seg i Norge, men fra Nord-Amerika har larvene en kjent negativ økologisk effekt på enkelt gnagerarter. Baylisascaris procyonis kan gi alvorlig og dødelig sykdom hos parateniske verter. Fra Nord Amerika er parasitten satt i sammenheng med nedgang i flere populasjoner av Allegheny wood rat (Neotoma magister), og det er også vist at B. procyonis infeksjoner bidro til 5 % dødelighet hos hjortemus/kvitfotmus Peromyscus leucopus. Det er ikke kjent om parasitten har/har hatt tilsvarende effekt hos parateniske verter i sitt utbredelsesområde i Europa.

Konklusjon

Baylisascaris procyonis er vurdert til ingen kjent risiko NK på grunn av et lavt invasjonspotensial og liten til moderat økologisk effekt, siden verten vaskebjørn er ikke etablert.

Hva bestemmer artens risikokategori

Artens risikokategori bestemmes av artens invasjonspotensial, kombinert med artens negative økologiske effekt i naturen.

Artens invasjonspotensial (x-aksen i risikomatrisa) bestemmes av tre kriterier: artens mediane levetid i Norge (A-kriteriet), artens ekspansjonshastighet (B-kriteriet) og størrelsen på naturtypeareal som arten koloniserer (C-kriteriet).

Artens økologiske effekt (y-aksen i risikomatrisa) bestemmes av seks kriterier: artens effekter på stedegne arter (D- og E-kriteriet), artens effekter på naturtyper (F- og G-kriteriet), genetisk forurensning av stedegne arter (H-kriteriet) og overføring av parasitter eller patogener til stedegne arter (I-kriteriet).

Kriteriet(ene) arten skårer høyest på for hver av aksene i matrisa (invasjonspotensial og økologisk effekt) kalles artens avgjørende kriterier. Les mer om kriteriene.

Arten er vurdert til ingen kjent risiko NK og har dermed ingen avgjørende kriterier.

Invasjonspotensial

Øvrige kriterier
  • Estimeringsmetode: forenklet anslag

    Basert på det beste anslaget på 0 forekomster i løpet av 10 år og 0 ytterligere introduksjon(er) i samme tidsperiode er A-kriteriet skåret som 1 (med usikkerhet: 1 – 1). Dette innebærer at artens mediane levetid er mindre enn 10 år eller at sannsynligheten for utdøing innen 50 år er på over 97%.

  • Estimeringsmetode: anslått økning i artens forekomstareal

    Basert på det beste anslaget på 0 forekomster i løpet av 10 år og 0 ytterligere introduksjon(er) i samme tidsperiode er B-kriteriet skåret som 1 (med usikkerhet 1 – 1). Det beste anslaget på artens ekspansjonshastighet er −112 m/år.

  • Invasjonspotensial etter kriterium C er vurdert som fraværende (usannsynlig).

Økologisk effekt

Øvrige kriterier
  • Økologiske effekter etter kriterium E, F, G, H, I er vurdert som fraværende (usannsynlige).

Endring av risikokategori fra 2018

Denne arten er risikovurdert for første gang i 2023.

Effekt av klimaendringer

Hverken delkategori for økologisk effekt eller invasjonspotensial ville vært lavere i fravær av pågående eller fremtidige klimaendringer.

Geografisk variasjon i risiko

Arten kunne ikke ha fått lavere risikokategori enn ingen kjent risiko NK i deler av sitt potensielle forekomstareal.

Utbredelse i Norge

Forekomstareal

Forekomstarealet til en art tilsvarer antallet forekomster (2 km x 2 km ruter) der arten lever. Les mer om forekomstareal her.

Artens forekomstareal. Tabellen viser anslag på antall forekomster, med utgangspunkt i én introduksjon, og antallet ytterligere introduksjoner i løpet av en periode på 10 år. Anslag på artens forekomstareal 10 år etter første introduksjon er gitt.
Anslag Antall forekomster fra én introduksjon Antall ytterligere introduksjoner til norsk natur Forekomstareal etter 10 år
Anslag:lavt anslag Antall forekomster fra én introduksjon:0 Antall ytterligere introduksjoner til norsk natur:0 Forekomstareal etter 10 år:0 km2
Anslag:beste anslag Antall forekomster fra én introduksjon:0 Antall ytterligere introduksjoner til norsk natur:0 Forekomstareal etter 10 år:0 km2
Anslag:høyt anslag Antall forekomster fra én introduksjon:0 Antall ytterligere introduksjoner til norsk natur:0 Forekomstareal etter 10 år:0 km2

Andel av antatt forekomstareal i sterkt endra natur er på under 5 %.

Regionvis utbredelse

Antatt utbredelse om 50 år: Ingen angitte områder.


Det eneste kjente kjente påvisningen av denne parasitten fra Norge er fra 4 ulovlig importert vaskebjørner på en gård i Åseral 2011. Det har hendt at vaskebjørner i fangenskap i Norge har rømt., men det er ikke observert viltlevende vaskebjørn i Norge siden 2004 (Fremmedartslista 2018).Det anses som lite sannsynlig at arten er utbredt om 50 år da naturlig vert, vaskebjørn, ikke forekommer i Norge. En etablering av smittet vaskebjørn, som vil være avhengig av ulovlig utsetting eller rømming fra fangenskap, er en forutsetning for etablering av Bayliascaris procyonis.

Naturtypetilhørighet

Naturtyper arten er observert i og/eller som er potensielle habitater for arten i Norge. Hvis arten fører til endringer i naturtypen er det angitt.

Livsmedium

For noen arter er det mer riktig å angi livsmedium enn naturtyper. Et eksempel er parasittiske arter som lever i og på dyr, eller arter som lever i dyremøkk, og hvor naturtypen dyret eller møkka befinner seg i betyr lite. Livsmedium har ingen effekter på artens risikokategori.

Artens livsmedier. Tabellen viser hvilke livsmedier den fremmede arten bruker nå eller i framtida. Hvis arten bruker en annen art som livsmedium er dette gitt.
Livsmedium Art/Takson Tidshorisont
indre vev av pattedyr Procyon lotor (Linnaeus, 1758) vaskebjørn fremtidig

Spredningsmåter

Til innendørs- eller produksjonsareal

Spredningsmåter til innendørs- eller produksjonsareal omfatter artens spredningsmåter til Norge eller Svalbard, og ikke artens spredningsmåter til norsk natur.

Herunder tilfaller enhver (a) tilsikta eller utilsikta innførsel av en art fra utlandet og til 'Innendørs-Norge' (f.eks. butikker, privathus, lagerbygninger) og (b) tilsikta innførsel av en art fra utlandet og til artens eget produksjonsareal.

Artens importveier til innendørs- eller produksjonsareal. Følgende aktuelle, fortidige og sannsynlig fremtidige importveier til innendørs- eller produksjonsareal er angitt for arten.

hovedkategori kategori hyppighet antall
individer
tidsrom
hovedkategori:forurensning av vare kategori:som smitte/parasitter på/i dyr hyppighet:ukjent antall individer:ukjent tidsrom:ukjent

Introduksjon til natur

Introduksjon til natur omfatter artens spredningsmåter til norsk natur fra utland, innendørsareal eller artens produksjonsareal. Med introduksjon menes enhver tilsikta eller utilsikta form for antropogen innførsel til norsk natur. Introduksjon kan altså enten skje uten eller etter en separat importhendelse.

Artens introduksjonsveier til norsk natur. Følgende aktuelle, fortidige og sannsynlig fremtidige introduksjonsveier til norsk natur er angitt for arten.

hovedkategori kategori hyppighet antall
individer
tidsrom
hovedkategori:forurensning av vare kategori:som smitte/parasitter på/i dyr hyppighet: antall individer: tidsrom:
hovedkategori:rømning/forvilling kategori:øvrig rømning/forvilling hyppighet:sjeldnere enn hvert 10. år antall individer:ukjent tidsrom:opphørt, men kan inntreffe igjen

Videre spredning i natur

Artens videre spredning i norsk natur omfatter spredning innad i naturen, altså fra norsk natur til norsk natur.

Det er ikke angitt spredningsmåter i norsk natur for denne arten

Mer om arten

Etableringsstatus i Norge

Artens etableringsstatus bestemmes av den høyeste etableringsklassen arten har i Norge i dag, fra å kun finnes utenlands til å være etablert i naturen med videre spredning.

Arten forekommer ikke i Norge.

Arten har vært beskrevet fra Norge ved et tilfelle (Davidson et al 2013) fra ulovlig innført vaskebjørn. 11 ulovlig innførte dyr ble høsten 2011 beslaglagt fra en gård i sør Norge. Alle 11 dyr ble avlivet og sendt til obduksjon ved Veterinærinstituttet. Blant disse dyrene var det fire vaskebjørner (Procyon lotor), fobindelse med obduksjon ble det funnet ascaride nematoder i mage-tarmkanalen. Nematodene ble artsidentifisert til Baysliascaris procyonis både på bakgrunn av morfologi og ved hjelp av molekylære metoder (Davidson et al 2013).

Arten kan komme til Norge fra: annet sted (utlandet)

Global utbredelse

Artens naturlige utbredelse.

Naturlig utbredelse omfatter de områdene arten forekommer i uten at det ligger menneskelig transport bak (dvs. alle former for tilsikta eller utilsikta forflytning av arten).

Terrestrisk utbredelse:

  • Temperert nemoral: Nord- og Mellom-Amerika

Baysliascaris procyonis er en parasittisk nematode hos vaskebjørn, naturlig hjemmehørende i Nord-Amerika.

Artens nåværende utbredelse

Nåværende utbredelse viser artens totale utbredelse. Det vil si områder der arten finnes naturlig (se naturlig utbredelse) og områder som er et resultat av menneskelig forflytning, tilsikta eller utilsikta, av arten. 

Terrestrisk utbredelse:

  • Temperert boreal: Asia, Europa og Nord- og Mellom-Amerika

Parasitten er påvist i Nord-Amerika, Europa og Japan (https://www.cdc.gov/parasites/baylisascaris/index.html). Både deler av Europa og Japan har populasjoner av viltlevende vaskebjørn (introdusert). Parasitten er påvist hos vill vaskebjørn sør i Danmark (Al-Sabi et al 2015).

Reproduksjon og generasjonstid

Arten har seksuell reproduksjon.

Generasjonstid (i år): 0,25.

Referanser

  • https://www.cdc.gov/dpdx/baylisascariasis/
  • Mohammad Nafi Solaiman Al-Sabi, Mariann Chriél, Mette Sif Hansen, Heidi Larsen Enemark, Baylisascaris procyonis in wild raccoons (Procyon lotor) in Denmark, Veterinary Parasitology: Regional Studies and Reports, Volumes 1–2, 2015, Pages 55-58, ISSN 2405-9390, https://doi.org/10.1016/j.vprsr.2016.03.001
  • Schulze, Johann & Davidson, Rebecca & Oines, Oivind & Hamnes, Inger. (2013). Illegal Wildlife Imports More than Just Animals—Baylisascaris procyonis in Raccoons (Procyon lotor) in Norway

Sitering

Magnusson C, Hamnes I, Karlsbakk E og Tangvik MP (2023). Nematoda: Vurdering av Baylisascaris procyonis for Fastlands-Norge med havområder. Fremmedartslista 2023. Artsdatabanken. http://www.artsdatabanken.no/lister/fremmedartslista/2023/4828. Nedlastet 27.11.2024