Arten er ikke risikovurdert fordi den er etablert per år 1800.

  • NR
    Ikke risikovurdert
  • NK
    Ingen kjent risiko
  • LO
    Lav risiko
  • PH
    Potensielt høy risiko
  • HI
    Høy risiko
  • SE
    Svært høy risiko
Alt om kategoriskalaen

Begrunnelse

Linsvimling Lolium remotum er først dokumentert med herbariebelegg fra tidlig 1800-tall (Oslo og Ak Ullensaker, Bu Ringerike og Modum, "Christiansands Stift"), men har trolig vært etablert i landet allerede før 1800. Den er oppgitt i tidlig litteratur spesifikt som et ugras i linåkre, og permanent forekomst i Norge var knyttet til hvordan lin og linfrø ble høstet, tørket og sådd ut igjen. Allerede Blytt (1876) opplyser at arten er blitt sjelden. Den hadde stabil populasjon så lenge som fruktene ble tørket og behandlet sammen med linfrøet og forsvant samtidig med eller før lindyrkningen opphørte, i praksis før år 1900. Siden er den blitt funnet som en helt tilfeldig art, uten stabil reproduksjon. Mange av disse tilfeldige funnene i senere tiår er ved møller (Vf Larvik 1967 1974, Te Skien 1987 1991, Ro Stavanger 1985-1990 og Strand 1970, Ho Bergen 1969 og Vaksdal 1963, og ST Skaun 1959), og dessuten noen få funn på skrotemark, knyttet til økt transport av varer fra utlandet. Siste dokumenterte funn i Norge er fra 1999 (Ro Rennesøy).

Mer om arten

Etableringsstatus i Norge

Artens etableringsstatus bestemmes av den høyeste etableringsklassen arten har i Norge i dag, fra å kun finnes utenlands til å være etablert i naturen med videre spredning.

Arten er selvstendig reproduserende.

Artens første observasjoner. Tabellen viser årstall for første observasjonen av arten for hver aktuelle etableringsstatus.
Etableringsstatus Årstall for første observasjon Usikkerhet i årstall
(> ± 5 år)
etablering i norsk natur Årstall for første observasjon:0 Usikkerhet i årstall
(> ± 5 år):
nei

I tidligere tider kommet med lindyrkingen, i senere tid som forurensning med korn og såfrø, uvisst hvorfra.

Filvedlegg

Filvedlegg til vurderingen. Tabellen viser filer som inngår som datagrunnlag for vurderingen av den fremmede arten. Hvert vedlegg inkluderer en lenke for nedlasting.
Filnavn Beskrivelse Lenke for nedlasting
Lolium remotum.xlsx Lolium remotum.xlsx Last ned

Sitering

Solstad H, Hegre H, Alm T, Fløistad IS, Pedersen O, Schei FH, Vandvik V, Vollering J, Westergaard KB og Skarpaas O (2023). Magnoliophyta: Vurdering av linsvimling Lolium remotum for Fastlands-Norge med havområder. Fremmedartslista 2023. Artsdatabanken. http://www.artsdatabanken.no/lister/fremmedartslista/2023/473. Nedlastet 25.11.2024