Arten er en dørstokkart som ikke forekommer i Norge.


Arten er vurdert til lav risiko. Den har begrensa invasjonspotensial og ingen kjent økologisk effekt.

  • NR
    Ikke risikovurdert
  • NK
    Ingen kjent risiko
  • LO
    Lav risiko
  • PH
    Potensielt høy risiko
  • HI
    Høy risiko
  • SE
    Svært høy risiko
Alt om kategoriskalaen


Økologisk effekt (y-aksen)

y = 4
  • Økologisk effekt: 4stor
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori PH er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori HI er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori SE er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori SE er verdien: ikke gjeldende

y = 3
  • Økologisk effekt: 3middels
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori HI er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori HI er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori SE er verdien: ikke gjeldende

y = 2
  • Økologisk effekt: 2liten
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori HI er verdien: ikke gjeldende

y = 1
  • Økologisk effekt: 1ingen kjent
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori NK er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori PH er verdien: ikke gjeldende

Tallforklaring for x-aksen:
  • 1lite
  • 2begrensa
  • 3moderat
  • 4stort
Invasjonspotensial: 2, Økologisk effekt: 1

Arten har lav risiko LO, med usikkerhet til ingen kjent risiko NK. Risikoen er den samme i hele artens potensielle utbredelse.

Arten har en forventet levetid i Norge på mellom 60 og 649 år og en ekspansjonshastighet på mindre enn 50 m/år. Dette tilsvarer begrensa invasjonspotensial (risikomatrisens x-akse).

Arten har ingen utslagsgivende kriterier for økologisk effekt. Dette tilsvarer ingen kjent økologisk effekt (risikomatrisens y-akse).

Ekspertenes oppsummering

Generelt om arten

Livsmiljø: terrestrisk

Inntil 2004 har Dothistroma arter gjennomgått en rekke taksonomiske navneendringer (Barnes m.fl., 2004, 2016). Frem til 2004 ble Dothistroma septosporum og D. pini betraktet som synonymer og i litteraturen ble de referert til om hverandre, derfor er det også vanskelig å vite hvilken art av disse to de tidligere funnene viser til. Først i 2004 viste Barnes m.fl. at isolater som forårsaker rødbandsyke representerer to forskjellige arter: D. pini Hulbary og D. septosporum (Dorogin) M. Morelet. Det er registrert forekomst av D. pini i 13 land (hovedsakelig sentral Europa og Nord Amerika) og mange furuarter er dominerende verter. I Europa skjer de meste infeksjoner på Pinus nigra. Rødbandsyke forårsaket av Dothistroma arter er en av de mest skadelige nålesykdommene i naturlige furubestander og plantasjer over hele verden.

Utbredelse i Norge

Arten forekommer ikke i Norge. Fuktighet er en sentral miljøfaktor, ettersom rødbandsyke utbrudd ofte forekommer i områder eller år med høye nivåer av fuktighet/sommernedbør (Barnes m.fl. 2016). Fordi biologien til D. pini ligner på D. septosporum, som er allerede utbredt i Norge, antas det at D. pini kan også få lignende utbredelse etter hvert.

Spredningsmåter

Den mest sannsynlige veien for introduksjon av Dothistroma pini er bevegelse av infiserte planter, spesielt ettersom infiserte planter kan virke symptomfrie i flere måneder før symptomutvikling oppstår. 

Sporene spres med vind og fuktighet. Derfor antas det at spredningen kan skje på steder hvor tåke forekommer, for eksempel langs elver. Også høy luftfuktighet under sommerregn kan begunstige spredning.

Invasjonspotensial

Arten er vurdert til å ha begrenset invasjonspotensiale, med usikkerhet mot lite og moderat. Dette er på bakgrunn av moderat median levetid (med usikkerhet mot begrenset) og lav ekspansjonshastighet (med usikkerhet mot begrenset).

Siden 1990-tallet har rødbandsyke økt i forekomst og alvorlighetsgrad på den nordlige halvkule, spesielt i Canada og, nylig, i noen europeiske land. Disse endringene er trolig knyttet til endrede klimatiske forhold, spesielt høyere temperaturer og endringer i nedbørsmønstre som bidrar til sykdomsutvikling (Barnes m.fl. 2016).

Økologisk effekt

Effekten av Dothistroma pini Pinus sylvestris er vurdert til å være moderat og i et begrenset omfang. Moderat innebærer en reduksjon på minst 15 % i bestandsstørrelsen til minst én delpopulasjon av Pinus sylvestris i løpet av ti år (uten at verten fortrenges). Siden furu ikke er en trua art (eller nøkkelart) medfører dette en lav skår på effektaksen og ingen kjent økologisk effekt.

De pågående klimaendringer kan fremme sykdomsutvikling (Barnes m.fl. 2016), særlig sett i et 50-års perspektiv. Det er derfor angitt en usikkerhet mot liten økologisk effekt.

Konklusjon

Dothistroma pini vurderes til lav risiko LO med usikkerhet mot ingen kjent risiko NK. Arten har begrensa invasjonspotensial, men med usikkerhet. På grunn av de pågående klimaendringene er det også usikkerhet knyttet til den økologiske effekten.

Hva bestemmer artens risikokategori

Artens risikokategori bestemmes av artens invasjonspotensial, kombinert med artens negative økologiske effekt i naturen.

Artens invasjonspotensial (x-aksen i risikomatrisa) bestemmes av tre kriterier: artens mediane levetid i Norge (A-kriteriet), artens ekspansjonshastighet (B-kriteriet) og størrelsen på naturtypeareal som arten koloniserer (C-kriteriet).

Artens økologiske effekt (y-aksen i risikomatrisa) bestemmes av seks kriterier: artens effekter på stedegne arter (D- og E-kriteriet), artens effekter på naturtyper (F- og G-kriteriet), genetisk forurensning av stedegne arter (H-kriteriet) og overføring av parasitter eller patogener til stedegne arter (I-kriteriet).

Kriteriet(ene) arten skårer høyest på for hver av aksene i matrisa (invasjonspotensial og økologisk effekt) kalles artens avgjørende kriterier. Les mer om kriteriene.

Invasjonspotensial

Arten vurderes til delkategori 2 på invasjonsaksen

Avgjørende kriterier
  • Estimeringsmetode: forenklet anslag

    Basert på det beste anslaget på 2 forekomster i løpet av 10 år og 0 ytterligere introduksjon(er) i samme tidsperiode er A-kriteriet skåret som 3 (med usikkerhet: 2 – 3). Dette innebærer at artens mediane levetid er mellom 60 og 649 år eller at sannsynligheten for utdøing innen 50 år er på mellom 5% og 43%.

  • Estimeringsmetode: anslått økning i artens forekomstareal

    Basert på det beste anslaget på 2 forekomster i løpet av 10 år og 0 ytterligere introduksjon(er) i samme tidsperiode er B-kriteriet skåret som 1 (med usikkerhet 1 – 2). Det beste anslaget på artens ekspansjonshastighet er 46 m/år.

Økologisk effekt

Arten vurderes til delkategori 1 på økologisk effekt aksen

Avgjørende kriterier

Invasjonspotensial

Øvrige kriterier
  • Invasjonspotensial etter kriterium C er vurdert som fraværende (usannsynlig).

Økologisk effekt

Øvrige kriterier
  • Artens negative effekter på stedegne arter (ikke trua eller sjelden). Tabellen viser hvilken type interaksjon den fremmede arten har med stedegne arter, samt interaksjonens styre og omfang. Kun effekter som er dokumentert i Norge eller i utlandet (for arten selv eller en sammenlignbar art), eller som sannsynlig vil opptre i Norge i løpet av 50 år, er inkludert.
    stedegen art kategori
    Rødlista 2021
    nøkkelart? interaksjonens styrke geografisk omfang type interaksjon vurderings
    grunnlag
    furu
    Pinus sylvestris L.
    LC - Livskraftig nei moderat begrenset konkurranse om plass
    • ikke valgt
    Stedegen art: furu Pinus sylvestris L.
    Kategori
    Rødlista 2021
    LC - Livskraftig
    nøkkelart? nei
    interaksjonens styrke moderat
    geografisk omfang begrenset
    type interaksjon konkurranse om plass
    vurderingsgrunnlag
    • ikke valgt

    Det er knyttet usikkerhet rundt artens effekter som går utover utfallsrommet til den mest sannsynlige skåren på 1. Dette begrunnes i:

    I et 50 års perspektiv er det sannsynlig at parasitten kan medføre en reduksjon på minst 15 % i bestandsstørrelsen til minst én delpopulasjon av Pinus sylvestris, over en tiårsperiode (moderat styrke). Pågående klimaendringer kan fremme sykdomsutvikling og derfor har vi valgt å sette usikkerhet mot skår 2 (moderat styrke og storskala omfang). Det betyr at parasitten kan påvirke minst 5 % av den rødlistevurderte artens bestandsstørrelse, forekomstareal eller utbredelsesområde.

  • Økologiske effekter etter kriterium D, F, G, H, I er vurdert som fraværende (usannsynlige).

Endring av risikokategori fra 2018

Denne arten er risikovurdert for første gang i 2023.

Effekt av klimaendringer

Delkategori for invasjonspotensial ville vært lavere i fravær av pågående eller fremtidige klimaendringer.

Delkategori for økologisk effekt ville ikke vært lavere i fravær av pågående eller fremtidige klimaendringer.

Betydningen av klimaendringer:

Den økende forekomsten av rødbandsyke på den nordlige halvkule er trolig knyttet til endrede klimatiske forhold, spesielt høyere temperaturer og økt nedbørsmønstre som bidrar til sykdomsutvikling (Barnes et al. 2016).

Geografisk variasjon i risiko

Arten kunne ikke ha fått lavere risikokategori enn lav risiko LO i deler av sitt potensielle forekomstareal.

Utbredelse i Norge

Forekomstareal

Forekomstarealet til en art tilsvarer antallet forekomster (2 km x 2 km ruter) der arten lever. Les mer om forekomstareal her.

Artens forekomstareal. Tabellen viser anslag på antall forekomster, med utgangspunkt i én introduksjon, og antallet ytterligere introduksjoner i løpet av en periode på 10 år. Anslag på artens forekomstareal 10 år etter første introduksjon er gitt.
Anslag Antall forekomster fra én introduksjon Antall ytterligere introduksjoner til norsk natur Forekomstareal etter 10 år
Anslag:lavt anslag Antall forekomster fra én introduksjon:0 Antall ytterligere introduksjoner til norsk natur:0 Forekomstareal etter 10 år:0 km2
Anslag:beste anslag Antall forekomster fra én introduksjon:2 Antall ytterligere introduksjoner til norsk natur:0 Forekomstareal etter 10 år:8 km2
Anslag:høyt anslag Antall forekomster fra én introduksjon:3 Antall ytterligere introduksjoner til norsk natur:0 Forekomstareal etter 10 år:12 km2

Andel av antatt forekomstareal i sterkt endra natur er på under 5 %.

Regionvis utbredelse

Antatt utbredelse om 50 år

Hedmark, Buskerud, Vestfold, Telemark, Troms.

Kjent utbredelse
Antatt utbredelse
Ikke kjent eller antatt
Oslo og Akershus kyst Buskerud kyst Jan Mayen kyst Finnmark kyst Vest-Agder kyst Aust-Agder kyst Telemark kyst Troms kyst Møre og Romsdal kyst Rogaland kyst Nord Trøndelag kyst Sør Trøndelag kyst Nordland kyst Hordaland kyst Vestfold kyst Østfold kyst Sogn og Fjordane kyst Finnmark Troms Nordland Nord Trøndelag Sør Trøndelag Møre og Romsdal Hedmark Oppland Østfold Sogn og Fjordane Hordaland Vest-Agder Rogaland Aust-Agder Telemark Buskerud Oslo og Akershus Vestfold Jan Mayen

Naturtypetilhørighet

Det er ikke angitt noen naturtypetilhørighet for arten.

Spredningsmåter

Introduksjon til natur

Introduksjon til natur omfatter artens spredningsmåter til norsk natur fra utland, innendørsareal eller artens produksjonsareal. Med introduksjon menes enhver tilsikta eller utilsikta form for antropogen innførsel til norsk natur. Introduksjon kan altså enten skje uten eller etter en separat importhendelse.

Artens introduksjonsveier til norsk natur. Følgende aktuelle, fortidige og sannsynlig fremtidige introduksjonsveier til norsk natur er angitt for arten.

hovedkategori kategori hyppighet antall
individer
tidsrom
hovedkategori:forurensning av vare kategori:som annen forurensning av planter under kommersiell plantehandel hyppighet:ukjent antall individer:ukjent tidsrom:ukjent

Videre spredning i natur

Artens videre spredning i norsk natur omfatter spredning innad i naturen, altså fra norsk natur til norsk natur.

Artens videre spredning i norsk natur. Følgende aktuelle, fortidige og sannsynlig fremtidige spredningsveier fra norsk natur til norsk natur er angitt for arten.

hovedkategori kategori hyppighet antall
individer
tidsrom
hovedkategori:forurensning av vare kategori:som smitte/parasitter på/i planter hyppighet:ukjent antall individer:ukjent tidsrom:ukjent

Mer om arten

Etableringsstatus i Norge

Artens etableringsstatus bestemmes av den høyeste etableringsklassen arten har i Norge i dag, fra å kun finnes utenlands til å være etablert i naturen med videre spredning.

Arten forekommer ikke i Norge.

Global utbredelse

Artens naturlige utbredelse.

Naturlig utbredelse omfatter de områdene arten forekommer i uten at det ligger menneskelig transport bak (dvs. alle former for tilsikta eller utilsikta forflytning av arten).

Terrestrisk utbredelse:

  • Temperert nemoral: Nord- og Mellom-Amerika

Inntil 2004 har Dothistroma arter gjennomgått en rekke taksonomiske navneendringer (Barnes et al., 2004, 2016). Frem til 2004 ble Dothistroma septosporum og D. pini betraktet som synonymer. I litteraturen ble de referert til om hverandre, derfor er det også vanskelig å vite hvilken art av disse to de tidligere funnene viser til. Taksonomisk klarhet ble etablert da Barnes et al. (2004) viste at isolater som forårsaker rødbandsyke befinner seg i to forskjellige fylogenetiske avstamninger som representerer to forskjellige arter. De to artene ble navngitt D. pini Hulbary, som representerer arten som ble funnet i USA etter beskrivelsen av Hulbary (Hulbary, 1941), og D. septosporum(Dorogin) M. Morelet, som representerer arten som inkluderte isolater fra mange forskjellige deler av verden, inkludert Europa.

Artens nåværende utbredelse

Nåværende utbredelse viser artens totale utbredelse. Det vil si områder der arten finnes naturlig (se naturlig utbredelse) og områder som er et resultat av menneskelig forflytning, tilsikta eller utilsikta, av arten. 

Terrestrisk utbredelse:

  • Temperert nemoral: Europa og Nord- og Mellom-Amerika

Gjennomgangen fra 2016 (Barnes et al) viser at D. pini forekommer i 13 land.

Reproduksjon og generasjonstid

Arten har aseksuell reproduksjon.

Generasjonstid (i år): 1.

Referanser

  • Adamson, K. Mullett, M. Solheim, H. Barnes, I. Müller, M. Hantula, J. Vuorinen, M. Kacergius, A. Markovskaja, S. Musolin, D. Davidenko, K. Keca, N. Ligi, K. Kiesnere, R.D. Millberg, H. Drenkhan, R. (2018). Looking for relationship between the populations of Dothistroma septosporum in northern Europe and Asia. Fungal Genetics and Biology 110: 15-25.
  • Barnes, I., Crous, P. W., Wingfield, B. D., & Wingfield, M. J. (2004). Multi-gene phylogenies reveal that red band needle blight is caused by two distinct species of Dothistroma, D. septosporum and D. pini. Studies in Mycology 50: 551–565.
  • Drenkhan R. et al. (2016). Global geographic distribution and host range of Dothistroma species: a comprehensive review. Forest Pathology 46: 408–442. DOI: 10.1111/efp.12290

Sitering

Børja I, Andreasen M, Nordén B, Nordén J, Perminow JIS, Pettersson M og Talgø V (2023). Fungi: Vurdering av Dothistroma pini for Fastlands-Norge med havområder. Fremmedartslista 2023. Artsdatabanken. http://www.artsdatabanken.no/lister/fremmedartslista/2023/4710. Nedlastet 23.11.2024