Arten er ikke risikovurdert fordi den er etablert per år 1800.

  • NR
    Ikke risikovurdert
  • NK
    Ingen kjent risiko
  • LO
    Lav risiko
  • PH
    Potensielt høy risiko
  • HI
    Høy risiko
  • SE
    Svært høy risiko
Alt om kategoriskalaen

Begrunnelse

Byvortemjølk Euphorbia peplus er en fremmed art i Norge, men trolig etablert før 1800. Den omtales av Wilse (1779) fra Øf Spydeberg og er samlet tre ganger på 1820-tallet av M.N. Blytt (Oslo: "Chria.: in hortis", Vf Larvik: "Laurvig" og VA Mandal: "Mandal", den siste datert til 1826). Planten har vært et nokså stabilt byugras langs kysten sørpå fra Østfold og Akershus til Rogaland, med spredte funn som hageugras inn til Mjøsområdet og videre langs kysten til Tr Tromsø. Byvortemelk har imidlertid blitt en liten kasteball mellom rødlista og fremmedartslista: Den ble ikke vurdert for forrige fremmedartsliste pga. antatt etablering før 1800, men den ble heller ikke vurdert for siste rødliste med begrunnelsen at den var etablert etter 1800 (se Solstad mfl. 2021). Arten kastes nå tilbake til rødlista for vurdering der ved neste korsvei.

Byvortemjølk stammer fra Middelhavsområdet. Den kom i all hovedsak inn med ballastjord, men bare med ett funn dokumentert med herbariebelegg før 1850 (VA Mandal 1826). Noen av de tidlige funnstedene er ute på øyer og skjær uten land-deponi av ballastjord, noe som kan tyde på tidlig innførsel da ballastjorda fortsatt ble dumpet i sjøen. Arten gikk tilbake etter 1910, men var mer eller mindre etablert i en rekke kystbyer fra Østfold og Oslo til Rogaland. Den har svingt noe i frekvens, men var rimelig stabil fram til 1960 da den begynte å ekspandere som byugras. Noe av økningen kan også skyldes mobilisering av frøbank. Arten ble bl.a. funnet på oppgravde tomter i MR Kristiansund i 1971, trolig fra frø i ballastjorda deponert på 1860/70-tallet (da planten ikke ble funnet i byen). I Bu Drammen, der første og hittil eneste funn var før 1900, er den kommet opp i 2011, trolig også fra frøbank. Det er flere liknende, sannsynlige mobiliseringer. Arten vil favoriseres av forlenget sesong og økning i sommertemperatur, men vil neppe bli noe mer enn et byugras i boreonemoral sone.

Mer om arten

Etableringsstatus i Norge

Artens etableringsstatus bestemmes av den høyeste etableringsklassen arten har i Norge i dag, fra å kun finnes utenlands til å være etablert i naturen med videre spredning.

Arten er etablert. Etter introduksjon har arten selv spredd seg til minst ti forekomster der den er etablert.

Artens første observasjoner. Tabellen viser årstall for første observasjonen av arten for hver aktuelle etableringsstatus.
Etableringsstatus Årstall for første observasjon Usikkerhet i årstall
(> ± 5 år)
etablering i norsk natur Årstall for første observasjon:0 Usikkerhet i årstall
(> ± 5 år):
nei
etablering i norsk natur Årstall for første observasjon:0 Usikkerhet i årstall
(> ± 5 år):
nei

Trolig kommet både med ballastjord og med jordbruksvarer, og trolig enten fra naturlig utbredelsesområde eller fra områder hvor den er en gammel jordbruksfølger (se f.eks. Hartvig 2015 for Danmark).

Filvedlegg

Filvedlegg til vurderingen. Tabellen viser filer som inngår som datagrunnlag for vurderingen av den fremmede arten. Hvert vedlegg inkluderer en lenke for nedlasting.
Filnavn Beskrivelse Lenke for nedlasting
Euphorbia peplus.xlsx Euphorbia peplus.xlsx Last ned

Referanser

  • Elven R, Bjorå CS, Fremstad E, Hegre H og Solstad H (2022). Norsk flora. 8. utgåva. Samlaget, Oslo.
  • Hartvig, P. (2015). Atlas flora danica. Gyldendal, København
  • Solstad H, Elven R, Arnesen G, Eidesen PB, Gaarder G, Hegre H, Høitomt T, Mjelde M og Pedersen O (2021). Karplanter: Vurdering av byvortemelk Euphorbia peplus for Norge. Rødlista for arter 2021. Artsdatabanken. https://www.artsdatabanken.no/lister/rodlisteforarter/2021/4512
  • Wilse, J.N. (1779). Physisk, oeconomisk og statistisk Beskrivelse over Spydeberg Præstegjeld og Egn i Aggershus-Stift udi Norge. Christiania 599 s.

Sitering

Hegre H, Solstad H, Alm T, Fløistad IS, Pedersen O, Schei FH, Vandvik V, Vollering J, Westergaard KB og Skarpaas O (2023). Magnoliophyta: Vurdering av byvortemelk Euphorbia peplus for Fastlands-Norge med havområder. Fremmedartslista 2023. Artsdatabanken. http://www.artsdatabanken.no/lister/fremmedartslista/2023/31. Nedlastet 05.01.2025