- Fremmedartslista 2023 >
- Crocosmia ×crocosmiiflora
Vurdering av gullværhane Crocosmia ×crocosmiiflora (Lemoine ex Burb. & Dean) N.E.Br.
Utført av ekspertkomité for Karplanter
Publisert: 11.08.2023
Hybriden er selvstendig reproduserende.
Hybriden er vurdert til potensielt høy risiko. Den har stort invasjonspotensial og ingen kjent økologisk effekt.
-
NRIkke risikovurdert
-
NKIngen kjent risiko
-
LOLav risiko
-
PHPotensielt høy risiko
-
HIHøy risiko
-
SESvært høy risiko
y = 4
- Økologisk effekt: 4stor
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori PH er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori HI er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori SE er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori SE er verdien: ikke gjeldende
y = 3
- Økologisk effekt: 3middels
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori HI er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori HI er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori SE er verdien: ikke gjeldende
y = 2
- Økologisk effekt: 2liten
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori HI er verdien: ikke gjeldende
y = 1
- Økologisk effekt: 1ingen kjent
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori NK er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori PH er verdien: ikke gjeldende
Tallforklaring for x-aksen:
- 1lite
- 2begrensa
- 3moderat
- 4stort
Hybriden har potensielt høy risiko PH. Risikoen er den samme i hele hybridens potensielle utbredelse.
Arten har en forventet levetid i Norge på minimum 650 år og en ekspansjonshastighet på mellom 160 og 499 m/år. Dette tilsvarer stort invasjonspotensial (risikomatrisens x-akse).
Arten har ingen utslagsgivende kriterier for økologisk effekt. Dette tilsvarer ingen kjent økologisk effekt (risikomatrisens y-akse).
Ekspertenes oppsummering
Generelt om hybriden
Livsmiljø: terrestrisk
Gullværhane Crocosmia x crocosmiiflora er en hagehybrid mellom de to sørafrikanske artene C. aurea og C. pottsii. Arten kan produsere levedyktige frø (se Stace mfl. 2015 og Everett 1960 sitert på Wikipedia: Crocosmia × crocosmiiflora - Wikipedia). Frøspredning i naturen er imidlertid ikke kjent ifølge Stace mfl. (2015) selv om arten i Storbritannia er naturalisert (Stace 2019). Ett av de norske funnene er angitt som "Frøspredd åpenbart" (se under) så dette kan være en sannhet med modifikasjoner eller unntak.Arten er i Sverige angitt som tilfeldig/gjenstående (se Montbretia - Naturvård från SLU Artdatabanken (artfakta.se)), som forvillet, men ikke bofast i Danmark (Hartvig 2015) og som naturalisert i Storbritannia (Stace 2019). Arten er i Belgia angitt som en "... rare but apparently increasing escape from cultivation or garden throw-out" og samtidig som moderat herdig her (se Crocosmia x crocosmiiflora | Manual of the Alien Plants of Belgium (myspecies.info)). I Nederland blir arten sett på som en potensielt invasiv fremmedart i en horisontskanning gjort der (Matthews mfl. 2017), uvisst av hvilken grunn. Arten er sett på som en "environmental weed" i New Zealand og en "invasive" art i California (se Crocosmia × crocosmiiflora - Wikipedia).
Utbredelse i Norge
Den er funnet totalt 19steder (en økning med 12 nye forekomster siden forrige vurderingsrunde) spredt fra Aust-Agder og på Vestlandet til Møre og Romsdal. AA Tvedestrand: ved gamle veien Holmen/Odden - Lyngør 2000; Ro Hå: Njærheim 2008, Klepp: Øksnevad 2009 og Karmøy: Skudeneshavn nord 1995-1996; SF Høyanger: 1 km NØ for Nordeide 2005; og MR Ulstein: vest for Eiksundbrua 2013. Videre er den rapportert med to funn i Ro Haugesund i 2020, flere funn i MR Kristiansand (totalt 6 forekomster) i perioden 2017 til 2020, to forekomster i Songdalen i 2020 og 2021, og i Giske 2018, Ørskog 2018 og Ålesund 2021, sistnevnte interessant nok den første med angitt frøformering. Nesten alle funnene er gjort i veikanter og skogkanter, noe som sterkt tyder på dumping av hageavfall. Slike bestander kan leve lenge uten frøformering.
Gullværhane Crocosmia x crocosmiiflora er en hagehybrid mellom de to sørafrikanske artene C. aurea og C. pottsii og er for varmekrevende til å ekspandere i Norge. Det er uvisst i hvor stor grad, om noen, denne hybridarten formerer seg med frø. Den er funnet seks steder: AA Tvedestrand: ved gamle veien Holmen/Odden - Lyngør 2000; Ro Hå: Njærheim 2008, Klepp: Øksnevad 2009 og Karmøy: Skudeneshavn nord 1995-1996; SF Høyanger: 1 km NØ for Nordeide 2005; og MR Ulstein: vest for Eiksundbrua 2013. Nesten alle funnene er gjort i veikanter og skogkanter, noe som sterkt tyder på dumping av hageavfall. Slike bestander kan leve meget lenge uten frøformering. Arten er noe ekspansiv på De britiske øyer.
Spredningsmåter
Arten (med kultivarer) importeres som hageplante.
Arten sprer seg i all hovedsak fra dyrkning via hageutkast og har i tillegg lokal vekst med jordstengler. Frøforvilling er nylig angitt i MR Ålesund (se vedlagte excel-fil). Ifølge Stace og Crawley (2019) kan arten også spre seg med jordstengel-biter ved flytting av jordmasser.
Egenspredning skjer trolig foreløpig i all hovedsak lokalt med jordstengelvekst, men siden frøformering nå er påvist kan det ikke utelukkes at den også kan spre seg videre med frø. Det er ingen påvist egenspredning som danner nye forekomster per i dag. Funnene er stammer trolig fra enkelt-introduksjoner.
Invasjonspotensial
Invasjonspotensialet er stort, en kombinasjon av lang median levetid og moderat ekspansjonshastighet. Det er mulig at dette er en overvurdering; skjebnen til mange av funnene som ligger bak er uklar, og det kan være at flere av disse vil gå ut (pga. vinterfrost eller manglende overlevelse på avfallsdeponier).
Økologisk effekt
Det antas ikke å være noen økologisk effekt knyttet til arten i Norge. Arten er angitt som en potensiell invasiv art i Nederland (Matthews mfl. 2017), og det opplyses i CABI at arten konkurrerer med hjemlig vegetasjon (se www.cabi.org/isc/datasheet/55282). Det antas ikke at denne effekten påvirker vårt hjemlige bioimangfold på en slik måte at noen av terskelverdiene for økologisk effekt passeres innen vurderingsperioden. Arten opptrer foreløpig i all hovedsak på sterkt endret mark.
Konklusjon
Gullværhane Crocosmia x crocosmiiflora vurderes til potensielt høy økologisk risiko, utelukkende pga. en høyt invasjonspotensial.
Hva bestemmer artens risikokategori
Artens risikokategori bestemmes av artens invasjonspotensial, kombinert med artens negative økologiske effekt i naturen.
Artens invasjonspotensial (x-aksen i risikomatrisa) bestemmes av tre kriterier: artens mediane levetid i Norge (A-kriteriet), artens ekspansjonshastighet (B-kriteriet) og størrelsen på naturtypeareal som arten koloniserer (C-kriteriet).
Artens økologiske effekt (y-aksen i risikomatrisa) bestemmes av seks kriterier: artens effekter på stedegne arter (D- og E-kriteriet), artens effekter på naturtyper (F- og G-kriteriet), genetisk forurensning av stedegne arter (H-kriteriet) og overføring av parasitter eller patogener til stedegne arter (I-kriteriet).
Kriteriet(ene) arten skårer høyest på for hver av aksene i matrisa (invasjonspotensial og økologisk effekt) kalles artens avgjørende kriterier. Les mer om kriteriene.
Invasjonspotensial
Hybriden vurderes til delkategori 4 på invasjonsaksen
Avgjørende kriterier-
Estimeringsmetode: forenklet anslag
Basert på de beste anslagene på forekomstareal i dag (228 km²) og om 50 år (912 km²) er A-kriteriet skåret som 4 (med usikkerhet: 4 – 4). Dette innebærer at artens mediane levetid er minimum 650 år eller at sannsynligheten for utdøing innen 50 år er på under 5%.
-
Estimeringsmetode: datasett med tid- og stedfesta observasjoner
Modell og parametere. Tabellen viser hvilke parametere og antagelser som er brukt for estimering av ekspansjonshastighet. Les mer om metoden her: ekspansjon. Parameter Verdi forekomstarealets mørketall 2-4 modell konstant ekspansjon og oppdagbarhet lokalitetene i datafila er oppført bare første året de har blitt observert
Artens ekspansjonshastighet. Tabellen viser artens estimerte ekspansjonshastighet (m/år) med bakgrunn i parametervalgene angitt over, samt datasett med tid- og stedfesta observasjoner av arten. Ekspansjonshastighet Estimert verdi (m/år) beste anslag 270 lavt anslag 213 høyt anslag 300
Økologisk effekt
Hybriden vurderes til delkategori 1 på økologisk effekt aksen
Avgjørende kriterier
Artens delkategori for økologisk effekt tilsvarer laveste mulige delkategori og arten har dermed ingen avgjørende kriterier på effektaksen.
Invasjonspotensial
Øvrige kriterier-
Artens koloniserte naturtypeareal. Tabellen viser hvilke(n) naturtype(r) den fremmede arten koloniserer nå eller i framtida. Andel kolonisert areal (%) av totalt naturtypeareal og vurderingsgrunnlag er gitt for hver naturtype. naturtype tidshorisont kolonisert
areal (%)vurderings‐
grunnlagnaturtype:sterkt endret åpen fastmark med løsmassedekke tidshorisont:nå kolonisert areal (%):0–2 vurderingsgrunnlag: - kun observasjoner fra Norge
naturtype:avfallsdeponi o.l. tidshorisont:nå kolonisert areal (%):0–2 vurderingsgrunnlag: - kun observasjoner fra Norge
Økologisk effekt
Øvrige kriterier
Artens delkategori for økologisk effekt tilsvarer laveste mulige delkategori og arten har dermed ingen avgjørende kriterier på effektaksen.
-
Økologiske effekter etter kriterium D, E, F, G, H, I er vurdert som fraværende (usannsynlige).
Endring av risikokategori fra 2018
Denne arten er risikovurdert for første gang i 2023.
Effekt av klimaendringer
Delkategori for invasjonspotensial ville vært lavere i fravær av pågående eller fremtidige klimaendringer.
Delkategori for økologisk effekt ville ikke vært lavere i fravær av pågående eller fremtidige klimaendringer.
Betydningen av klimaendringer:
Det er grunn til å tro at den rapporterte frøforvillingen har bakgrunn i klimaendringene, og at dette også bidrar til den angitte økte spredningen av arten i dag og fremover.
Geografisk variasjon i risiko
Arten kunne ikke ha fått lavere risikokategori enn potensielt høy risiko PH i deler av sitt potensielle forekomstareal.
Utbredelse i Norge
Forekomstareal
Forekomstarealet til en hybrid tilsvarer antallet forekomster (2 km x 2 km ruter) der hybriden lever. Les mer om forekomstareal her.
Forekomstareal | I dag | Fremtidig (50 år) |
---|---|---|
Forekomstareal: Kjent | I dag: 76 km2 | |
Forekomstareal: Antatt lavt anslag | I dag: 152 km2 | Fremtidig (50 år): 608 km2 |
Forekomstareal: Antatt beste anslag | I dag: 228 km2 | Fremtidig (50 år):912 km2 |
Forekomstareal: Antatt høyt anslag | I dag: 304 km2 | Fremtidig (50 år):1216 km2 |
Andel av kjent forekomstareal i sterkt endra natur er på fra 75 % til og med 95 %.
Regionvis utbredelse
Kjent utbredelse
Aust-Agder, Vest-Agder, Rogaland, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal.
Antatt utbredelse
Hordaland.
Kjent utbredelse | |
Antatt utbredelse | |
Ikke kjent eller antatt |
Aust-Agder, Vest-Agder, Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal.
Arten er stadig funnet flere steder de siste årene, og den er nå også angitt med frøformering ett sted (MR Ålesund). Det er 12 nye forekomster bare siden forrige vurderingsrunde. En ekstrapolering av ekspansjonshastigheten fram i tid gir mer enn en 6-dobling i forekomsareal om 50 år. Vi velger et konservativt anslag på 4-dobling da flere av funnene er på deponier og blir derfor neppe varige. Det antas ellers at arten per i dag finnes i alle vestlandsfylkene; arten er opplagt noe oseanisk.
Naturtypetilhørighet
Naturtyper arten er observert i og/eller som er potensielle habitater for arten i Norge. Hvis arten fører til endringer i naturtypen er det angitt.
Truede, sjeldne eller øvrige naturtyper arten er observert i. Tabellen viser anslått kolonisert areal (C-kriteriet) i de naturtypene arten er observert i, samt artens påvirkning i naturtypen og anslått andel av naturtypens areal som blir påvirket (F- og G-kriteriet).
naturtype | kolonisert areal (%) |
tydelig tilstandsendring |
tydelig påvirka areal (%) |
Vurderings‐ grunnlag |
---|---|---|---|---|
naturtype:sterkt endret åpen fastmark med løsmassedekke | kolonisert areal (%):0–2 | tydelig tilstandsendring: | tydelig påvirka areal (%):0 |
Vurderingsgrunnlag:
|
naturtype:avfallsdeponi o.l. | kolonisert areal (%):0–2 | tydelig tilstandsendring: | tydelig påvirka areal (%):0 |
Vurderingsgrunnlag:
|
Regional naturvariasjon
Regional naturvariasjon omfatter variasjon i makroklimatiske forhold og/eller andre miljøforhold som gir opphav til mønstre på stor romlig skala (les mer her). Her inngår bioklimatiske soner og seksjoner og/eller kystvannssoner og -seksjoner hvor arten finnes i dag, eller antas å kunne finnes i framtiden (innenfor vurderingsperioden).
Utbredelse i bioklimatiske soner og seksjoner:
- Boreonemoral sone: sterkt oseanisk seksjon og klart oseanisk seksjon.
Spredningsmåter
Til innendørs- eller produksjonsareal
Spredningsmåter til innendørs- eller produksjonsareal omfatter artens spredningsmåter til Norge eller Svalbard, og ikke artens spredningsmåter til norsk natur.
Herunder tilfaller enhver (a) tilsikta eller utilsikta innførsel av en art fra utlandet og til 'Innendørs-Norge' (f.eks. butikker, privathus, lagerbygninger) og (b) tilsikta innførsel av en art fra utlandet og til artens eget produksjonsareal.
Artens importveier til innendørs- eller produksjonsareal. Følgende aktuelle, fortidige og sannsynlig fremtidige importveier til innendørs- eller produksjonsareal er angitt for arten.
hovedkategori | kategori | hyppighet | antall individer |
tidsrom |
---|---|---|---|---|
hovedkategori:direkte import | kategori:til kommersiell plantehandel | hyppighet:ukjent | antall individer:ukjent | tidsrom:pågående |
Introduksjon til natur
Introduksjon til natur omfatter artens spredningsmåter til norsk natur fra utland, innendørsareal eller artens produksjonsareal. Med introduksjon menes enhver tilsikta eller utilsikta form for antropogen innførsel til norsk natur. Introduksjon kan altså enten skje uten eller etter en separat importhendelse.
Artens introduksjonsveier til norsk natur. Følgende aktuelle, fortidige og sannsynlig fremtidige introduksjonsveier til norsk natur er angitt for arten.
hovedkategori | kategori | hyppighet | antall individer |
tidsrom |
---|---|---|---|---|
hovedkategori:rømning/forvilling | kategori:som hageutkast | hyppighet:ukjent | antall individer:ukjent | tidsrom:pågående |
hovedkategori:rømning/forvilling | kategori:fra hager | hyppighet:ukjent | antall individer:ukjent | tidsrom:pågående |
Videre spredning i natur
Artens videre spredning i norsk natur omfatter spredning innad i naturen, altså fra norsk natur til norsk natur.
Artens videre spredning i norsk natur. Følgende aktuelle, fortidige og sannsynlig fremtidige spredningsveier fra norsk natur til norsk natur er angitt for arten.
hovedkategori | kategori | hyppighet | antall individer |
tidsrom |
---|---|---|---|---|
hovedkategori:egenspredning | kategori:naturlig | hyppighet:ukjent | antall individer:ukjent | tidsrom:pågående |
Mer om hybriden
Etableringsstatus i Norge
Hybridens etableringsstatus bestemmes av den høyeste etableringsklassen hybriden har i Norge i dag, fra å kun finnes utenlands til å være etablert i naturen med videre spredning.
Hybriden er selvstendig reproduserende.
Gullværhane Crocosmia x crocosmiiflora er en hagehybrid mellom de to sørafrikanske artene C. aurea og C. pottsii og er for varmekrevende til å ekspandere i Norge. Det er uvisst i hvor stor grad, om noen, denne hybridarten formerer seg med frø. Den er funnet seks steder: AA Tvedestrand: ved gamle veien Holmen/Odden - Lyngør 2000; Ro Hå: Njærheim 2008, Klepp: Øksnevad 2009 og Karmøy: Skudeneshavn nord 1995-1996; SF Høyanger: 1 km NØ for Nordeide 2005; og MR Ulstein: vest for Eiksundbrua 2013. Nesten alle funnene er gjort i veikanter og skogkanter, noe som sterkt tyder på dumping av hageavfall. Slike bestander kan leve meget lenge uten frøformering. Arten er noe ekspansiv på De britiske øyer.
Etableringsstatus | Årstall for første observasjon | Usikkerhet i årstall (> ± 5 år) |
---|---|---|
etablering i norsk natur | Årstall for første observasjon:0 | Usikkerhet i årstall (> ± 5 år):nei |
Hybriden kom til Norge fra: ukjent
Innført hageplante, uvisst hvorfra.
Global utbredelse
Hybridens naturlige utbredelse.
Naturlig utbredelse omfatter de områdene arten forekommer i uten at det ligger menneskelig transport bak (dvs. alle former for tilsikta eller utilsikta forflytning av arten).
Terrestrisk utbredelse:
- Ukjent klimasone: Afrika
Hagehybrid oppstått fra to sørafrikanske arter: Crocosmia aurea og C. pottsii.
Hybridens nåværende utbredelse
Nåværende utbredelse viser hybridens totale utbredelse. Det vil si områder der hybriden finnes naturlig (se naturlig utbredelse) og områder som er et resultat av menneskelig forflytning, tilsikta eller utilsikta, av hybriden.
Terrestrisk utbredelse:
- Temperert nemoral: Oseania og Europa
- Subtropisk uspesifisert: Asia, Nord- og Mellom-Amerika og Nord- og Mellom-Amerika
- Subtropisk Middelhavsklima: Oseania, Europa og Nord- og Mellom-Amerika
- Subtropisk/Tropisk høydeklima: Nord- og Mellom-Amerika
- Ukjent klimasone: Afrika
Reproduksjon og generasjonstid
Hybriden har både seksuell og aseksuell reproduksjon.
Generasjonstid (i år): 15.
Filvedlegg
Filnavn | Beskrivelse | Lenke for nedlasting |
---|---|---|
Crocosmia x crocosmiiflora 2022.xlsx | Oppdatert forekomstfil | Last ned |
ArtskartData.zip | Datagrunnlag fra Artskart | Last ned |
Crocosmia x crocosmiiflora script fil 2022.csv | Script-fil 2022 | Last ned |
Referanser
- Everett TH (red.) (1960). Montbreitia, i: New Illustrated Encyclopedia of Gardening. Greystone Press, New York. 1181-1182.
- Hartvig, P. (2015). Atlas flora danica. Gyldendal, København
- Matthews J., Beringen R., Creemers R., Hollander H., van Kessel N., van Kleef H. m.fl. (2017). A new approach to horizon-scanning: identifying potentially invasive alien species and their introduction pathways. Management of Biological Invasions 8: 37-52.
- Stace CA og Crawley MJ (2015). Alien Plants. The New Naturalist Library 129: 626 s.
- Stace, C.A. (2019). New Flora of the British Isles. 4th edition. C & M Floristics, Middlewood Green.
- Stace, C.A., Preston, C.D. & Pearman, D.A. (2015.). Hybrid flora of the British Isles. Botanical Society of Britain and Ireland, Bristol.
Sitering
Hegre H, Solstad H, Alm T, Fløistad IS, Pedersen O, Schei FH, Vandvik V, Vollering J, Westergaard KB og Skarpaas O (2023). Magnoliophyta: Vurdering av gullværhane Crocosmia ×crocosmiiflora for Fastlands-Norge med havområder. Fremmedartslista 2023. Artsdatabanken. http://www.artsdatabanken.no/lister/fremmedartslista/2023/2948. Nedlastet 07.01.2025
Forskrift om fremmede organismer
Denne hybriden er ikke oppført på Klima- og miljødepartementets liste over arter det er forbudt å innføre, sette ut og omsette, jf. § 5 og § 9. Merk at hybriden kan være regulert på annen måte.
Forbudslista hos Lovdata.no open_in_new