Arten er ikke risikovurdert fordi den er etablert per år 1800.

  • NR
    Ikke risikovurdert
  • NK
    Ingen kjent risiko
  • LO
    Lav risiko
  • PH
    Potensielt høy risiko
  • HI
    Høy risiko
  • SE
    Svært høy risiko
Alt om kategoriskalaen

Begrunnelse

Åkerfaks Bromus arvensis var et stabilt åkerugras i Norge før 1800, se f.eks. Gunnerus (1776) og hans belegg i Trondheimsherbariet, og Wilse (1779) fra Spydeberg. Arten er dokumentert over 200 ganger og med funn helt nord til Fi Alta. I og med at arten var til stede, og høyst trolig etablert, før år 1800, oppfyller den ikke kravene til risikovurdering i dette prosjektet. I tillegg har åkerfaks gått radikalt tilbake, en prosess som begynte for mange tiår siden. Den ikke lengre en stabil art i Norge. Årsaken er at arten var avhengig av tradisjonelt åkerbruk og tradisjonell tørking av såkornet. I de siste tiårene er arten hovedsakelig funnet på skrotemark og under fuglebrett. Det er bare dokumentert to funn etter 2000, begge i åkerkanter der arten kan ha kommet inn som forurensning med utenlandsk såkorn.

Mer om arten

Etableringsstatus i Norge

Artens etableringsstatus bestemmes av den høyeste etableringsklassen arten har i Norge i dag, fra å kun finnes utenlands til å være etablert i naturen med videre spredning.

Arten er selvstendig reproduserende.

Arten er i tilbakegang og angis å være "ikkje bufast" i Elven mfl. (2022). Den er kanskje bare knapt selvstendig reproduserende per nå.

Artens første observasjoner. Tabellen viser årstall for første observasjonen av arten for hver aktuelle etableringsstatus.
Etableringsstatus Årstall for første observasjon Usikkerhet i årstall
(> ± 5 år)
etablering i norsk natur Årstall for første observasjon:0 Usikkerhet i årstall
(> ± 5 år):
nei

Fulgt med tidlig korndyrkning.

Filvedlegg

Filvedlegg til vurderingen. Tabellen viser filer som inngår som datagrunnlag for vurderingen av den fremmede arten. Hvert vedlegg inkluderer en lenke for nedlasting.
Filnavn Beskrivelse Lenke for nedlasting
Bromus arvensis.xlsx Bromus arvensis.xlsx Last ned

Referanser

  • Elven R, Bjorå CS, Fremstad E, Hegre H og Solstad H (2022). Norsk flora. 8. utgåva. Samlaget, Oslo.
  • Gunnerus, J.E. (1766-76). Flora norvegica. I-II.
  • Wilse, J.N. (1779). Physisk, oeconomisk og statistisk Beskrivelse over Spydeberg Præstegjeld og Egn i Aggershus-Stift udi Norge. Christiania 599 s.

Sitering

Hegre H, Solstad H, Alm T, Fløistad IS, Pedersen O, Schei FH, Vandvik V, Vollering J, Westergaard KB og Skarpaas O (2023). Magnoliophyta: Vurdering av åkerfaks Bromus arvensis for Fastlands-Norge med havområder. Fremmedartslista 2023. Artsdatabanken. http://www.artsdatabanken.no/lister/fremmedartslista/2023/2667. Nedlastet 23.12.2024