Arten er en dørstokkart som ikke forekommer i Norge.


Arten er vurdert til ingen kjent risiko. Den har lite invasjonspotensial og ingen kjent økologisk effekt.

  • NR
    Ikke risikovurdert
  • NK
    Ingen kjent risiko
  • LO
    Lav risiko
  • PH
    Potensielt høy risiko
  • HI
    Høy risiko
  • SE
    Svært høy risiko
Alt om kategoriskalaen


Økologisk effekt (y-aksen)

y = 4
  • Økologisk effekt: 4stor
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori PH er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori HI er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori SE er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori SE er verdien: ikke gjeldende

y = 3
  • Økologisk effekt: 3middels
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori HI er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori HI er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori SE er verdien: ikke gjeldende

y = 2
  • Økologisk effekt: 2liten
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori HI er verdien: ikke gjeldende

y = 1
  • Økologisk effekt: 1ingen kjent
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori NK er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori PH er verdien: ikke gjeldende

Tallforklaring for x-aksen:
  • 1lite
  • 2begrensa
  • 3moderat
  • 4stort
Invasjonspotensial: 1, Økologisk effekt: 1

Arten har ingen kjent risiko NK. Risikoen er den samme i hele artens potensielle utbredelse.

Det er ingen utslagsgivende kriterier for invasjonspotensial. Dette tilsvarer lite invasjonspotensial (risikomatrisens x-akse).

Arten har ingen utslagsgivende kriterier for økologisk effekt. Dette tilsvarer ingen kjent økologisk effekt (risikomatrisens y-akse).

Ekspertenes oppsummering

Generelt om arten

Livsmiljø: terrestrisk

Søramerikansk nesebjørn Nasua nasua finnes i store deler av Sør-Amerika fra Columbia og Venezuela i nord til Uruguay og Argentina i sør (Gompper & Decker 1998, Emmons og Helgen 2016). Arten har blitt introdusert til Robinson Crusoe øya i Chile (Miller & Rottmann 1976, Pine mfl. 1979, Colwell 1989, Emmons og Helgen 2016). Søramerikansk nesebjørn dannet en viltlevende forekomst på Majorca i Spania (Mayol mfl. 2009). Forekomsten skal være utryddet nå (Anonym 2015). I Lake District i England ble mellom 2004 og 2006 flere dyr observert i naturen. Tre av dyrene ble fanget eller avlivet. I tillegg skal arten mellom 1970 og 2006 syv ganger ha blitt observert utendørs (Baker 2008, 2011). Søramerikansk nesebjørn søker etter næring bade på bakken og i trekronene, hvor den er på søk etter frukt. Arten er omnivor (alteter) og i tillegg til frukt spiser den virvelløse dyr (Kaufmann 1962, Gompper 1995, Valenzuela 1998). Arten kan også forsyne seg av fjørfe og raide fuglematere (Baker 2008). Hjemmeområdet varierer lite i tropiske skoger (0,35 til 0,45 km2), men større i nordlige deler av utbredelsesområdet (22,4 km2 for familiegrupper og 10,7 km2 for enslige hanner) (referanser i Ferreras 2015). Artens generasjonstid er vurdert til 7,6 år (Pacifici mfl. 2013).

Utbredelse i Norge

Flere individer av arten ble i Fana ved Bergen i 2004 sluppet av en privatperson som ulovlig hadde importert og holdt dyrene i fangenskap. Det ble da avlivet to individer i 2004 (se bl.a. Pedersen 2004 og Pedersen og Tufto 2004) . Sannsynligvis har flere dyr allikevel overlevd, da det i 2007 ble observert tre unger av arten (se bl.a. Luna og Pedersen 2007, Aasen 2007). Bildene av både levende og døde dyr som er publisert i media viser entydig at det handlet om søramerikansk nesebjørn og ikke hvitneset nesebjørn i Fana. En nesebjørn skal også ha rømt fra fangenskap i Stavangerområdet (Hansen og Morsund 2007). Etter 2011 er det ikke registrert viltlevende individer av arten.

Arten ble første gang observert i Fana ved Bergen i 2004. Det ble da avlivet to individer. Sannsynligvis har flere dyr allikevel overlevd, da det i 2007 ble observert 3 unger av arten. Etter 2011 er det ikke registrert viltlevende individer av arten.

Spredningsmåter

Arten kan komme til Norge via direkte import til innendørsareal enten av privatpersoner eller dyrehager. Arten er imidlertid siden 2016 ført opp på EUs unionliste av invasive arter. Dette innebærer at handel med og hold av arten er forbudt i EU. Samtidig er medlemslandene forpliktet til å spore opp og fjerne forekomster i naturen og når dette ikke lykkes forhindre at disse ikke skal spre seg videre (NVWA 2019). Dermed er det lite trolig at arten i fremtiden vil bli importert til Norge. Det hender imidlertid at ulovlig import og hold av arten i Norge blir avdekket (Kristensen 2014). Det er uviss hvor utbredt dette er.

Søramerikansk nesebjørn kan rømme fra fangenskap eller bli satt ut med overleg. Dette har beviselig hendt i Bergen i 2004 og i Stavanger i 2007. EUs forbud mot hold av og handel med arten har nok redusert mulighet for både illegal hold og rømning fra fangenskap.

Observasjon av unger i 2007 i naturen tyder på at arten har formert seg utendørs. Dette kan bety at den evner å etablere seg i Norge. Samtidig har ingen individer blitt observert i vill tilstand siden 2011. Noe som viser at en videre spredning ikke var vellykket. Heller ingen dyr i England og Wales har klart å danne en varig frittlevende populasjon (Baker 2008, 2011, Crawley mfl. 2020). Vegetajonssonene der arten naturlig forekommer er ganske ulike norske vegetasjonssoner, noe som kan tyde på at den vil ha vanskeligheter for å etablere og spre seg i Norge. Manglende etableringer i andre europeiske land der arten inntil nylig ble forhandlet og holdt tyder vel også på at arten trolig ikke lett vil etablere seg i vårt klima.

Invasjonspotensial

Invasjonspotensialet er vurdert til lite. Det er lite trolig at arten er i stand til å spre og formere seg nevneverdig i norsk natur. Trolig vil de forventede klimaforandringene ikke nevneverdig forandre dens invasjonspotensiale.

Økologisk effekt

Den økologiske effekten er vurdert til å være ikke kjent. Berger (2011) vurderer den økologiske effekten til å være liten. Nesebjørner er mottakelige for sykdommer som er vanlige for rovdyr som: valpesyke, parvovirus (hundepest), hepatitis, leptospirose og rabies og er også mottakelige for en rekke interne og eksterne parasitter, spesielt skabb (se Berger 2011). Det er uvisst hvorvidt importerte dyr bærer disse sykdommene/vektorene med seg - men det er grunn til å være oppmerksom på dette.

Konklusjon

Søramerikansk nesebjørn Nasua nasua vurderes til ingen kjent risiko NK grunnet et lite invasjonspotensiale og en ikke kjent økologisk effekt.

Hva bestemmer artens risikokategori

Artens risikokategori bestemmes av artens invasjonspotensial, kombinert med artens negative økologiske effekt i naturen.

Artens invasjonspotensial (x-aksen i risikomatrisa) bestemmes av tre kriterier: artens mediane levetid i Norge (A-kriteriet), artens ekspansjonshastighet (B-kriteriet) og størrelsen på naturtypeareal som arten koloniserer (C-kriteriet).

Artens økologiske effekt (y-aksen i risikomatrisa) bestemmes av seks kriterier: artens effekter på stedegne arter (D- og E-kriteriet), artens effekter på naturtyper (F- og G-kriteriet), genetisk forurensning av stedegne arter (H-kriteriet) og overføring av parasitter eller patogener til stedegne arter (I-kriteriet).

Kriteriet(ene) arten skårer høyest på for hver av aksene i matrisa (invasjonspotensial og økologisk effekt) kalles artens avgjørende kriterier. Les mer om kriteriene.

Arten er vurdert til ingen kjent risiko NK og har dermed ingen avgjørende kriterier.

Invasjonspotensial

Øvrige kriterier
  • Estimeringsmetode: forenklet anslag

    Basert på det beste anslaget på 1 forekomster i løpet av 10 år og 0 ytterligere introduksjon(er) i samme tidsperiode er A-kriteriet skåret som 2 (med usikkerhet: 1 – 2). Dette innebærer at artens mediane levetid er mellom 10 og 59 år eller at sannsynligheten for utdøing innen 50 år er på mellom 43% og 97%.

  • Estimeringsmetode: anslått økning i artens forekomstareal

    Basert på det beste anslaget på 1 forekomster i løpet av 10 år og 0 ytterligere introduksjon(er) i samme tidsperiode er B-kriteriet skåret som 1 (med usikkerhet 1 – 1). Det beste anslaget på artens ekspansjonshastighet er 0 m/år.

  • Invasjonspotensial etter kriterium C er vurdert som fraværende (usannsynlig).

Økologisk effekt

Øvrige kriterier
  • Økologiske effekter etter kriterium D, E, H er vurdert som fraværende (usannsynlige).

Endring av risikokategori fra 2018

Denne arten er vurdert til samme risikokategori som i Fremmedartslista 2018 (forrige revisjon).

Effekt av klimaendringer

Hverken delkategori for økologisk effekt eller invasjonspotensial ville vært lavere i fravær av pågående eller fremtidige klimaendringer.

Geografisk variasjon i risiko

Arten kunne ikke ha fått lavere risikokategori enn ingen kjent risiko NK i deler av sitt potensielle forekomstareal.

Utbredelse i Norge

Forekomstareal

Forekomstarealet til en art tilsvarer antallet forekomster (2 km x 2 km ruter) der arten lever. Les mer om forekomstareal her.

Artens forekomstareal. Tabellen viser anslag på antall forekomster, med utgangspunkt i én introduksjon, og antallet ytterligere introduksjoner i løpet av en periode på 10 år. Anslag på artens forekomstareal 10 år etter første introduksjon er gitt.
Anslag Antall forekomster fra én introduksjon Antall ytterligere introduksjoner til norsk natur Forekomstareal etter 10 år
Anslag:lavt anslag Antall forekomster fra én introduksjon:0 Antall ytterligere introduksjoner til norsk natur:0 Forekomstareal etter 10 år:0 km2
Anslag:beste anslag Antall forekomster fra én introduksjon:1 Antall ytterligere introduksjoner til norsk natur:0 Forekomstareal etter 10 år:4 km2
Anslag:høyt anslag Antall forekomster fra én introduksjon:1 Antall ytterligere introduksjoner til norsk natur:0 Forekomstareal etter 10 år:4 km2

Andel av antatt forekomstareal i sterkt endra natur er på under 5 %.

Regionvis utbredelse

Antatt utbredelse om 50 år

Vest-Agder, Hordaland.

Kjent utbredelse
Antatt utbredelse
Ikke kjent eller antatt
Oslo og Akershus kyst Buskerud kyst Jan Mayen kyst Finnmark kyst Vest-Agder kyst Aust-Agder kyst Telemark kyst Troms kyst Møre og Romsdal kyst Rogaland kyst Nord Trøndelag kyst Sør Trøndelag kyst Nordland kyst Hordaland kyst Vestfold kyst Østfold kyst Sogn og Fjordane kyst Finnmark Troms Nordland Nord Trøndelag Sør Trøndelag Møre og Romsdal Hedmark Oppland Østfold Sogn og Fjordane Hordaland Vest-Agder Rogaland Aust-Agder Telemark Buskerud Oslo og Akershus Vestfold Jan Mayen

Det ansees at det er lite trolig at arten klarer å etablere livsdyktige bestander i Norge over tid. Videre er sannsynligheten for ulovlig import fra EU redusert etter at det har blitt forbudt å holde og selge arten der. Dermed har også sannsynligheten for ulovlig import til Norge blitt redusert.

Naturtypetilhørighet

Det er ikke angitt noen naturtypetilhørighet for arten.

Spredningsmåter

Til innendørs- eller produksjonsareal

Spredningsmåter til innendørs- eller produksjonsareal omfatter artens spredningsmåter til Norge eller Svalbard, og ikke artens spredningsmåter til norsk natur.

Herunder tilfaller enhver (a) tilsikta eller utilsikta innførsel av en art fra utlandet og til 'Innendørs-Norge' (f.eks. butikker, privathus, lagerbygninger) og (b) tilsikta innførsel av en art fra utlandet og til artens eget produksjonsareal.

Artens importveier til innendørs- eller produksjonsareal. Følgende aktuelle, fortidige og sannsynlig fremtidige importveier til innendørs- eller produksjonsareal er angitt for arten.

hovedkategori kategori hyppighet antall
individer
tidsrom
hovedkategori:direkte import kategori:til botaniske/zoologiske hager / akvarier (ikke privat) hyppighet:ukjent antall individer:ukjent tidsrom:ukjent
hovedkategori:direkte import kategori:privatpersoners egenimport hyppighet:ukjent antall individer:ukjent tidsrom:opphørt, men kan inntreffe igjen

Introduksjon til natur

Introduksjon til natur omfatter artens spredningsmåter til norsk natur fra utland, innendørsareal eller artens produksjonsareal. Med introduksjon menes enhver tilsikta eller utilsikta form for antropogen innførsel til norsk natur. Introduksjon kan altså enten skje uten eller etter en separat importhendelse.

Artens introduksjonsveier til norsk natur. Følgende aktuelle, fortidige og sannsynlig fremtidige introduksjonsveier til norsk natur er angitt for arten.

hovedkategori kategori hyppighet antall
individer
tidsrom
hovedkategori:rømning/forvilling kategori:fra botaniske/zoologiske hager / akvarier (ikke privat) hyppighet:ukjent antall individer:ukjent tidsrom:ukjent
hovedkategori:tilsiktet utsetting kategori:øvrig tilsiktet utsetting hyppighet:ukjent antall individer:ukjent tidsrom:opphørt, men kan inntreffe igjen

Videre spredning i natur

Artens videre spredning i norsk natur omfatter spredning innad i naturen, altså fra norsk natur til norsk natur.

Artens videre spredning i norsk natur. Følgende aktuelle, fortidige og sannsynlig fremtidige spredningsveier fra norsk natur til norsk natur er angitt for arten.

hovedkategori kategori hyppighet antall
individer
tidsrom
hovedkategori:egenspredning kategori:naturlig hyppighet:ukjent antall individer:ukjent tidsrom:opphørt, men kan inntreffe igjen

Mer om arten

Etableringsstatus i Norge

Artens etableringsstatus bestemmes av den høyeste etableringsklassen arten har i Norge i dag, fra å kun finnes utenlands til å være etablert i naturen med videre spredning.

Arten forekommer ikke i Norge.

Arten ble første gang observert i Fana ved Bergen i 2004. Det ble da avlivet to individer. Sannsynligvis har flere dyr allikevel overlevd, da det i 2007 ble observert 3 unger av arten. Etter 2011 er det ikke registrert viltlevende individer av arten.

Etter 2011 er det ikke registrert viltlevende individer av arten.

Arten kan komme til Norge fra: annet sted (utlandet)

Global utbredelse

Artens naturlige utbredelse.

Naturlig utbredelse omfatter de områdene arten forekommer i uten at det ligger menneskelig transport bak (dvs. alle former for tilsikta eller utilsikta forflytning av arten).

Terrestrisk utbredelse:

  • Temperert nemoral: Nord- og Mellom-Amerika
  • Subtropisk fuktig: Nord- og Mellom-Amerika
  • Subtropisk tørt: Nord- og Mellom-Amerika
  • Subtropisk/Tropisk høydeklima: Nord- og Mellom-Amerika
  • Tropisk: Nord- og Mellom-Amerika

Søramerikansk nesebjørn finnes i store deler av Sør-Amerika fra Columbia og Venezuela i nord til Uruguay og Argentina i sør (Gompper & Decker 1998, Emmons og Helgen 2016).

Artens nåværende utbredelse

Nåværende utbredelse viser artens totale utbredelse. Det vil si områder der arten finnes naturlig (se naturlig utbredelse) og områder som er et resultat av menneskelig forflytning, tilsikta eller utilsikta, av arten. 

Terrestrisk utbredelse:

  • Temperert nemoral: Europa og Nord- og Mellom-Amerika
  • Subtropisk Middelhavsklima: Europa og Nord- og Mellom-Amerika
  • Subtropisk fuktig: Nord- og Mellom-Amerika
  • Subtropisk tørt: Nord- og Mellom-Amerika
  • Subtropisk/Tropisk høydeklima: Nord- og Mellom-Amerika
  • Tropisk: Nord- og Mellom-Amerika
  • Ukjent klimasone: Nord- og Mellom-Amerika

Arten har blitt introdusert til Robinson Crusoe øya i Chile (Miller & Rottmann 1976, Pine mfl. 1979, Colwell 1989, Emmons og Helgen 2016). Søramerikansk nesebjørn dannet en viltlevende forekomst på Majorca i Spania (Mayol mfl. 2009). Forekomsten skal være utryddet nå (Anonym 2015). I Lake District i England ble mellom 2004 og 2006 flere dyr observert i naturen. Tre av dyrene ble fanget eller avlivet. I tillegg skal arten mellom 1970 og 2006 syv ganger ha blitt observert utendørs (Baker 2008, 2011). Mellom 2004 og 20011 er flere individer blitt observert i Fana i Bergen.

Reproduksjon og generasjonstid

Arten har seksuell reproduksjon.

Generasjonstid (i år): 7,6.

Referanser

  • Anonym (2015). Ring-tailed coati Nasua nasua. Alien species in Slovenia. Projekt LIFE ARTEMIS https://www.tujerodne-vrste.info/en/vrste/ring-tailed-coati/
  • Baker SJ (2008). Escapes and introductions. S. 780-794 i: Harris S og Yalden DW (red.). Mammals of the British Isles, Handbook, 4th Edition, The Mammal Society, Southampton.
  • Baker SJ (2011). Nasua nasua - Coati mundi. Information about GB Non-native Species Risk Assessments (nedlastet 29.09.2022) https://www.nonnativespecies.org/assets/Uploads/RA_Nasua_Nasua_Coati_mundi.pdf
  • Colwell, R.K. (1989). Hummingbirds of the Juan Fernandez Islands: natural history, evolution and population status. Ibis 131: 548-566.
  • Crawley D, Coomber F, Kubasiewicz L, Harrower C, Evans P, Waggit J, Smith B og Mathews F (2020). Atlas of the Mammals of Great Britain and Northern Ireland. The Mammal Society. Pelagic Publishing. 192 s.
  • Emmons L og Helgen K (2016). Nasua nasua. The IUCN Red List of Threatened Species 2016. e.T41684A45216227 (nedlastet 29.09.2022). https://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2016-1.RLTS.T41684A45216227.en
  • Ferreras, P. (2015). EU non-native organism risk assessment scheme. https://view.officeapps.live.com/op/view.aspx?src=https%3A%2F%2Fcircabc.europa.eu%2Fsd%2Fa%2F5a1464b3-c001-433d-b9ad-3befa972056f%2FNasua%2520nasua.doc
  • Gompper, M. & Decker, D. (1998). Nasua nasua. Mammalian Species 580: 1-9.
  • Gompper, M.E. (1995). Nasua narica. Mammalian Species 487: 1-10.
  • Hansen ÅK og Morsund G (2007). Nesebjørnen er løs. En sør-amerikansk nesebjørn er på frifot i Stavanger. NRK Rogaland (faksimilet fra 13.07.2007)(nedlastet 30.09.2022). https://www.nrk.no/rogaland/nesebjornen-er-los-1.2953665
  • Kaufmann, J.H. (1962). Ecology and social behaviour of the Coati, Nasua narica, on Barro Colorado Island, Panama. Univ. California Publ. Zool. 60: 95-222.
  • Kristensen E (2014). Sauebonde dømt til fengsel for ulovlig dyrehold. Fædrelandsvennen (faksimilet fra 19.08.2014)(nedlastet 30.09.2022). https://www.fvn.no/nyheter/lokalt/i/0qkO6/sauebonde-doemt-til-fengsel-for-ulovlig-dyrehold
  • Luna C og Pedersen TL (2007). Så fire nesebjørner. Bergens Tidende (faksimilet fra 01.08.2007)(nedlastet 30.09.2022). https://www.bt.no/nyheter/lokalt/i/0v9B0/saa-fire-nesebjoerner
  • Mayol J, Álvarez C og Manzano X (2009). Presence and control of the coati, Nasua nasua L, and other carnivores introduced in recent times in Mallorca. Bolletí de la Societat d'Història Natural de les Balears 52: 183-191.
  • Miller, S. & Rottmann, J. (1976). Guia para el reconocimiento de mamiferos chilenos. Editora Nacional Gabriela Mistral, Santago.
  • NVWA (2019). Factsheet Rode neusbeer (Nasua nasua). Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) (nedlastet 23.11.2021) https://www.nvwa.nl/onderwerpen/invasieve-exoten/documenten/dier/dieren-in-de-natuur/exoten/risicobeoordelingen/factsheet-rode-neusbeer
  • Pacifici, M., Santini, L., Di Marco, M., Baisero, D., Francucci, L., Marasini, D.G., Visconti, P. & Rondinini, C. (2013). Generation length for mammals. Nature Conservation 5: 87-94.
  • Pedersen TL (2004). Tre vaskebjørner løs i Fana. Bergens Tidende (faksimilet fra 16.12.2004)(nedlastet 30.09.2022). https://www.bt.no/nyheter/utenriks/i/BMMk7/tre-vaskebjoerner-loes-i-fana
  • Pedersen TL og Tufto J (2004). To nesebjørner skutt i Fana. Bergens Tidende (faksimilet fra 20.12.2004)(nedlastet 30.09.2022). https://www.bt.no/nyheter/lokalt/i/0BBB0/to-nesebjoerner-skutt-i-fana
  • Pine, R.H., Miller, S.D. & Schamberger, M.L. (1979). Contributions to the mammalogy of Chile. Mammalia 43: 339-376.
  • Valenzuela, D. (1998). Natural history of the White-nosed Coati, Nasua narica, in the tropical dry forests of western Mexico. Revista Mexicana de Mastazoologica 3: 26-44.
  • Aasen H (2007). Skal skytes igjen (faksimilet fra 2.11.2007). NRK Vestland (nedlastet 30.09.2022) https://www.nrk.no/vestland/skal-skytes-igjen-1.3932614

Sitering

van der Kooij J, Holand Ø, Rolandsen CM og Eldegard K (2023). Mammalia: Vurdering av søramerikanesebjørn Nasua nasua for Fastlands-Norge med havområder. Fremmedartslista 2023. Artsdatabanken. http://www.artsdatabanken.no/lister/fremmedartslista/2023/2342. Nedlastet 22.11.2024