- Fremmedartslista 2023 >
- Malva sylvestris var. sylvestris
-
Fremmede arter keyboard_arrow_right
- Hva er en fremmed art? keyboard_arrow_right
- Rapporter fremmede arter keyboard_arrow_right
- Hva er Fremmedartslista? keyboard_arrow_right
- Fremmedartslista 2023 keyboard_arrow_right
- Fordjupning keyboard_arrow_right
Innhold på siden
Apotekerkattost Malva sylvestris var. sylvestris
Utført av ekspertkomité for Karplanter
Publisert: 11.08.2023
Innhold på siden
Varieteten er ikke risikovurdert fordi den er etablert per år 1800.
-
NRIkke risikovurdert
-
NKIngen kjent risiko
-
LOLav risiko
-
PHPotensielt høy risiko
-
HIHøy risiko
-
SESvært høy risiko
Begrunnelse
Apotekerkattost Malva sylvestris subsp. sylvestris har trolig vært etablert i Norge siden tidlig middelalder. Den er funnet subfossilt i Kaupang i Vf Larvik fra 900-tallet, som pollen i Ho Bergen på 1000-tallet, og fra Hovedøya i Oslo trolig på 1500-tallet. Den er også funnet (men etter 1800) på mange festningsanlegg fra 1600-tallet i Vest-Sverige og Sørøst-Norge, noe som tyder på etablerte forekomster godt før 1800. Arten legekattost Malva sylvestris finnes i Gunnerus-herbariet fra siste halvdel av 1700-tallet, men uten noe informasjon om sted eller andre funn-omstendigheter. I Danmark regnes arten som kommet inn i vikingtid (Hartvig 2015). Vi anser det som sannsynliggjort at arten har vært etablert i norsk natur før 1800, men det er mer usikkert om dette har vært noen hageplante i utstrakt bruk før 1700. Apotekerkattost er en to- eller flerårig urt som opprinnelig kommer fra Europa (unntatt helt i nord) og Middelhavsområdet. Den er tidlig innført som medisinplante. Arten er i dag mest utpreget i bymiljø (gate-ugras) i kystbyene sørpå, med klare linjer tilbake til ballasttida og til festninger fra 1600- og 1700-tallet. Arten er frøreproduserende med god frøsetning og frømodning i Norge. Herbariedokumentasjonen er nyere. Arten ble først dokumentert fra i 1826 i Oslo: Munkedammen (på Akershus festning) og "Philipstal" (Filipstad, trolig innkommet med ballastjord). Videre belegg er fra kystbyer og ballastplasser i AA Arendal 1838, Te Porsgrunn "Brevig" 1838, i AA Lillesand 1848 og Oslo "Thorshaug" (mølleområde hvor korn ble innført og ballastjord ble spredt) 1852, Øf Hvaler 1858 og MR Kristiansund på ballastjord 1869. Arten ser ut til å være best etablert i byområder i Vestfold, Telemark, Aust-Aagder og Vest-Agder, men er også funnet spredt på Østlandet nord til He Trysil (ikke gjenfunnet her) og Op Nord-Aurdal (ingen nyere funn), men mer stabil til He Stange, og med noen få funn i Møre og Romsdal, Sør-Trøndelag og Troms. Arten har vært i svak tilbakegang (som etablert og med stabile forekomster) de siste 60 år, men tilbakegangen er så langsom at den er trygg i Norge minst i 60 år til. Den har ingen kjent økologisk effekt i norsk natur.
Mer om varieteten
Etableringsstatus i Norge
Varietetens etableringsstatus bestemmes av den høyeste etableringsklassen varieteten har i Norge i dag, fra å kun finnes utenlands til å være etablert i naturen med videre spredning.
Varieteten er etablert. Etter introduksjon har varieteten selv spredd seg til minst ti forekomster der den er etablert.
Dyrket som medisinplante (uvisst hvorfra) og kommet inn med ballasjord (fra naturlig utbredelsesområde).
Filvedlegg
Filnavn | Beskrivelse | Lenke for nedlasting |
---|---|---|
Malva_sylvestris_sylvestris.xlsx | Malva_sylvestris_sylvestris.xlsx | Last ned |
Referanser
- Hartvig, P. (2015). Atlas flora danica. Gyldendal, København
Sitering
Solstad H, Hegre H, Alm T, Fløistad IS, Pedersen O, Schei FH, Vandvik V, Vollering J, Westergaard KB og Skarpaas O (2023). Magnoliophyta: Vurdering av apotekerkattost Malva sylvestris var. sylvestris for Fastlands-Norge med havområder. Fremmedartslista 2023. Artsdatabanken. http://www.artsdatabanken.no/lister/fremmedartslista/2023/1968. Nedlastet 02.02.2025