Varieteten er ikke risikovurdert fordi den er etablert per år 1800.

  • NR
    Ikke risikovurdert
  • NK
    Ingen kjent risiko
  • LO
    Lav risiko
  • PH
    Potensielt høy risiko
  • HI
    Høy risiko
  • SE
    Svært høy risiko
Alt om kategoriskalaen

Begrunnelse

Apotekerkattost Malva sylvestris subsp. sylvestris har trolig vært etablert i Norge siden tidlig middelalder. Den er funnet subfossilt i Kaupang i Vf Larvik fra 900-tallet, som pollen i Ho Bergen på 1000-tallet, og fra Hovedøya i Oslo trolig på 1500-tallet. Den er også funnet (men etter 1800) på mange festningsanlegg fra 1600-tallet i Vest-Sverige og Sørøst-Norge, noe som tyder på etablerte forekomster godt før 1800. Arten legekattost Malva sylvestris finnes i Gunnerus-herbariet fra siste halvdel av 1700-tallet, men uten noe informasjon om sted eller andre funn-omstendigheter. I Danmark regnes arten som kommet inn i vikingtid (Hartvig 2015). Vi anser det som sannsynliggjort at arten har vært etablert i norsk natur før 1800, men det er mer usikkert om dette har vært noen hageplante i utstrakt bruk før 1700. Apotekerkattost er en to- eller flerårig urt som opprinnelig kommer fra Europa (unntatt helt i nord) og Middelhavsområdet. Den er tidlig innført som medisinplante. Arten er i dag mest utpreget i bymiljø (gate-ugras) i kystbyene sørpå, med klare linjer tilbake til ballasttida og til festninger fra 1600- og 1700-tallet. Arten er frøreproduserende med god frøsetning og frømodning i Norge. Herbariedokumentasjonen er nyere. Arten ble først dokumentert fra i 1826 i Oslo: Munkedammen (på Akershus festning) og "Philipstal" (Filipstad, trolig innkommet med ballastjord). Videre belegg er fra kystbyer og ballastplasser i AA Arendal 1838, Te Porsgrunn "Brevig" 1838, i AA Lillesand 1848 og Oslo "Thorshaug" (mølleområde hvor korn ble innført og ballastjord ble spredt) 1852, Øf Hvaler 1858 og MR Kristiansund på ballastjord 1869. Arten ser ut til å være best etablert i byområder i Vestfold, Telemark, Aust-Aagder og Vest-Agder, men er også funnet spredt på Østlandet nord til He Trysil (ikke gjenfunnet her) og Op Nord-Aurdal (ingen nyere funn), men mer stabil til He Stange, og med noen få funn i Møre og Romsdal, Sør-Trøndelag og Troms. Arten har vært i svak tilbakegang (som etablert og med stabile forekomster) de siste 60 år, men tilbakegangen er så langsom at den er trygg i Norge minst i 60 år til. Den har ingen kjent økologisk effekt i norsk natur.

Mer om varieteten

Etableringsstatus i Norge

Varietetens etableringsstatus bestemmes av den høyeste etableringsklassen varieteten har i Norge i dag, fra å kun finnes utenlands til å være etablert i naturen med videre spredning.

Den vurderte varieteten er etablert. Etter introduksjon har varieteten selv spredd seg til minst ti forekomster der den er etablert.

Dyrket som medisinplante (uvisst hvorfra) og kommet inn med ballasjord (fra naturlig utbredelsesområde).

Filvedlegg

Filvedlegg til vurderingen. Tabellen viser filer som inngår som datagrunnlag for vurderingen av den fremmede arten. Hvert vedlegg inkluderer en lenke for nedlasting.
Filnavn Beskrivelse Lenke for nedlasting
Malva_sylvestris_sylvestris.xlsx Malva_sylvestris_sylvestris.xlsx Last ned

Referanser

  • Hartvig, P. (2015). Atlas flora danica. Gyldendal, København

Sitering

Solstad H, Hegre H, Alm T, Fløistad IS, Pedersen O, Schei FH, Vandvik V, Vollering J, Westergaard KB og Skarpaas O (2023). Planter: Vurdering av apotekerkattost Malva sylvestris var. sylvestris for Fastlands-Norge med havområder. Fremmedartslista 2023. Artsdatabanken. http://www.artsdatabanken.no/lister/fremmedartslista/2023/1968