- Fremmedartslista 2023 >
- Meloidogyne chitwoodi
Vurdering av Meloidogyne chitwoodi Golden, O'Bannon, Santo & Finley, 1980
Utført av ekspertkomité for Rundormer og flatormer
Publisert: 11.08.2023
Arten er en dørstokkart som ikke forekommer i Norge.
Arten er vurdert til potensielt høy risiko. Den har stort invasjonspotensial og ingen kjent økologisk effekt.
-
NRIkke risikovurdert
-
NKIngen kjent risiko
-
LOLav risiko
-
PHPotensielt høy risiko
-
HIHøy risiko
-
SESvært høy risiko
y = 4
- Økologisk effekt: 4stor
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori PH er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori HI er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori SE er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori SE er verdien: ikke gjeldende
y = 3
- Økologisk effekt: 3middels
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori HI er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori HI er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori SE er verdien: ikke gjeldende
y = 2
- Økologisk effekt: 2liten
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori HI er verdien: ikke gjeldende
y = 1
- Økologisk effekt: 1ingen kjent
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori NK er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
- For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori PH er verdien: ikke gjeldende
Tallforklaring for x-aksen:
- 1lite
- 2begrensa
- 3moderat
- 4stort
Arten har potensielt høy risiko PH, med usikkerhet til høy risiko HI. Risikoen er den samme i hele artens potensielle utbredelse.
Arten har en forventet levetid i Norge på minimum 650 år og en ekspansjonshastighet på minimum 500 m/år. Dette tilsvarer stort invasjonspotensial (risikomatrisens x-akse).
Arten har ingen utslagsgivende kriterier for økologisk effekt. Dette tilsvarer ingen kjent økologisk effekt (risikomatrisens y-akse).
Ekspertenes oppsummering
Generelt om arten
Livsmiljø: terrestrisk
Rotgallnematoden Meloidogyne chitwoodii ble beskrevet fra potet i Washington USA (Golden et al., 1980). Nematoden lever i røtter og forårsaker danning av rotgaller. I disse galllene utvikles nematodene til voksent stadium (Chitwood & Perry 2009). Eggene blir lagt i en eggsekk i eller på gallens overflate. Hver hunn produserer hundrevis av egg. Nematoden er en alvorlig kvalitetsskadegjører på potet og gulrot som fører til omfattende danning av galler. Disse gallene er resultat av at den andre generasjonen av nematoder angriper knollene og utvikles der. Skade av M. chitwoodi er derfor sterkt klimaavhengig. M. chitwoodi ble funnet i Sverige for første gang i 2017, med noen få nye funn de siste årene (EPPO, 2018).
Utbredelse i Norge
Meloidogyne chitwoodi er ikke funnet i Norge.
Spredningsmåter
Nematoden spres med infisert jord inklusive jord som sitter fast på potetknoller eller maskiner. Nematoden har meget begrenset egenspredning, så spredning over lange distanser skjer med jord som inneholder Meloidogyne chitwoodi. Jord og nematoder kan føres til åkrer med vinden, dyr eller ved at jord flyttes f.eks. i forbindelse med anleggsarbeid.
M. chitwoodi spres med infiserte planter, inkludert potetknoller, med infisert jord og på maskiner og utstyr.
Arten kan spres videre med infisert plantemateriale, med jord, eller ved forurensing på dyr, mennesker eller maskiner/utstyr.
Invasjonspotensial
Arten har et stort invasjonspotensial. Om arten først kommer til Norge er den forventet å ha en høy forventet levealder, >650 år (uten tiltak). Ekspansjonshastigheten er også estimert til å være stor. Selv om arten ikke har evne til å spre seg langt på egen hånd vil forflytting av infiserte jord og knoller kunne medføre effektiv spredning over store avstander. M. chitwoodi kan overleve ca 1 år ved 5 °C og kan infisere nye røtter. Arten er tilpasset lave temperaturer og basert på historisk klimadata og litteratur fra utlandet kan det indikere at den kan forventes å gjennomføre sin livssyklus så langt nord som i Nord-Trøndelag (Pinkerton et al., 1991).
Økologisk effekt
Arten er vurdert til ingen kjent økologisk effekt med usikkerhet mot liten. Hvis nematoden etableres i naturlige biotoper forventes den å bli permanent og kunne påvirke vegetasjonsdynamikken i naturlige plantesamfunn. Denne påvirkningen vil likevel være av såpass liten betydning at arten ikke overstiger delkategori på økologisk effekt. Meloidogyne chitwoodi er særlig omtalt som parasitt på potet, men den kan også gjøre skade på mange andre matplanter som for eksempel gulrot, mais, hvete og bygg. Nematoden er en viktig kvalitetsskadegjører på potet og gulrot. Arten er en karanteneskadegjører. Ifølge Matloven er det forbudt å introdusere og spre M. chitwoodi i Norge.
Konklusjon
Meloidogyne chitwoodi er vurdert til potensielt høy risiko PH. Dette skyldes stort invasjonspotensiale og ingen kjent økologisk effekt.
Hva bestemmer artens risikokategori
Artens risikokategori bestemmes av artens invasjonspotensial, kombinert med artens negative økologiske effekt i naturen.
Artens invasjonspotensial (x-aksen i risikomatrisa) bestemmes av tre kriterier: artens mediane levetid i Norge (A-kriteriet), artens ekspansjonshastighet (B-kriteriet) og størrelsen på naturtypeareal som arten koloniserer (C-kriteriet).
Artens økologiske effekt (y-aksen i risikomatrisa) bestemmes av seks kriterier: artens effekter på stedegne arter (D- og E-kriteriet), artens effekter på naturtyper (F- og G-kriteriet), genetisk forurensning av stedegne arter (H-kriteriet) og overføring av parasitter eller patogener til stedegne arter (I-kriteriet).
Kriteriet(ene) arten skårer høyest på for hver av aksene i matrisa (invasjonspotensial og økologisk effekt) kalles artens avgjørende kriterier. Les mer om kriteriene.
Invasjonspotensial
Arten vurderes til delkategori 4 på invasjonsaksen
Avgjørende kriterier-
Estimeringsmetode: forenklet anslag
Basert på det beste anslaget på 42 forekomster i løpet av 10 år og 1 ytterligere introduksjon(er) i samme tidsperiode er A-kriteriet skåret som 4 (med usikkerhet: 4 – 4). Dette innebærer at artens mediane levetid er minimum 650 år eller at sannsynligheten for utdøing innen 50 år er på under 5%.
-
Estimeringsmetode: anslått økning i artens forekomstareal
Basert på det beste anslaget på 42 forekomster i løpet av 10 år og 1 ytterligere introduksjon(er) i samme tidsperiode er B-kriteriet skåret som 4 (med usikkerhet 3 – 4). Det beste anslaget på artens ekspansjonshastighet er 627 m/år.
Økologisk effekt
Arten vurderes til delkategori 1 på økologisk effekt aksen
Avgjørende kriterierInvasjonspotensial
Øvrige kriterier-
Artens koloniserte naturtypeareal. Tabellen viser hvilke(n) naturtype(r) den fremmede arten koloniserer nå eller i framtida. Andel kolonisert areal (%) av totalt naturtypeareal og vurderingsgrunnlag er gitt for hver naturtype. naturtype tidshorisont kolonisert
areal (%)vurderings‐
grunnlagnaturtype:åker tidshorisont:fremtidig kolonisert areal (%):10-20 vurderingsgrunnlag: - ikke valgt
Økologisk effekt
Øvrige kriterier-
Artens negative effekter på stedegne arter (ikke trua eller sjelden). Tabellen viser hvilken type interaksjon den fremmede arten har med stedegne arter, samt interaksjonens styre og omfang. Kun effekter som er dokumentert i Norge eller i utlandet (for arten selv eller en sammenlignbar art), eller som sannsynlig vil opptre i Norge i løpet av 50 år, er inkludert. stedegen art kategori
Rødlista 2021nøkkelart? interaksjonens styrke geografisk omfang type interaksjon vurderings‐
grunnlagrødkløver
Trifolium pratense L.LC - Livskraftig nei moderat begrenset parasittering - ikke valgt
hvitkløver
Trifolium repens L.LC - Livskraftig nei moderat begrenset parasittering - ikke valgt
veitistel
Cirsium vulgare (Savi) Ten.LC - Livskraftig nei moderat begrenset parasittering - ikke valgt
Stedegen art: rødkløver Trifolium pratense L. Kategori
Rødlista 2021LC - Livskraftig nøkkelart? nei interaksjonens styrke moderat geografisk omfang begrenset type interaksjon parasittering vurderingsgrunnlag - ikke valgt
Stedegen art: hvitkløver Trifolium repens L. Kategori
Rødlista 2021LC - Livskraftig nøkkelart? nei interaksjonens styrke moderat geografisk omfang begrenset type interaksjon parasittering vurderingsgrunnlag - ikke valgt
Stedegen art: veitistel Cirsium vulgare (Savi) Ten. Kategori
Rødlista 2021LC - Livskraftig nøkkelart? nei interaksjonens styrke moderat geografisk omfang begrenset type interaksjon parasittering vurderingsgrunnlag - ikke valgt
Utfyllende informasjon rundt artens negative effekter:
I laboratorietester på 68 kulturplanter og ugrassarter var 53 arter verter for M. chitwoodi (CAB 1985). Cirsium vulgare og Sonchus asper var gode vertsplanter, mens Trifolium pratense og T. repens ble klassifisert som moderate verter (O'Bannon et al 1982).
-
Utfyllende informasjon rundt artens negative effekter: M. chitwoodi vil kunne skade norsk potetproduksjon. Skader på knoller er å forvente bla. i Telemark, Vestfold, Buskerud, Oslo og Akershus, søndre del av Hedmark og Rogaland (ref).
-
Økologiske effekter etter kriterium D, F, H, I er vurdert som fraværende (usannsynlige).
Endring av risikokategori fra 2018
Denne arten er vurdert til samme risikokategori som i Fremmedartslista 2018 (forrige revisjon).
Effekt av klimaendringer
Delkategori for invasjonspotensial ville vært lavere i fravær av pågående eller fremtidige klimaendringer.
Delkategori for økologisk effekt ville ikke vært lavere i fravær av pågående eller fremtidige klimaendringer.
Betydningen av klimaendringer:
Et varmere klima vil kunne føre til større spredning nordover, samt utvikling av to generasjoner i hele Norge med stor risiko for kvalitetsskader i potet og gulrot.
Geografisk variasjon i risiko
Arten kunne ikke ha fått lavere risikokategori enn potensielt høy risiko PH i deler av sitt potensielle forekomstareal.
Utbredelse i Norge
Forekomstareal
Forekomstarealet til en art tilsvarer antallet forekomster (2 km x 2 km ruter) der arten lever. Les mer om forekomstareal her.
Anslag | Antall forekomster fra én introduksjon | Antall ytterligere introduksjoner til norsk natur | Forekomstareal etter 10 år |
---|---|---|---|
Anslag:lavt anslag | Antall forekomster fra én introduksjon:7 | Antall ytterligere introduksjoner til norsk natur:0 | Forekomstareal etter 10 år:28 km2 |
Anslag:beste anslag | Antall forekomster fra én introduksjon:42 | Antall ytterligere introduksjoner til norsk natur:1 | Forekomstareal etter 10 år:172 km2 |
Anslag:høyt anslag | Antall forekomster fra én introduksjon:75 | Antall ytterligere introduksjoner til norsk natur:2 | Forekomstareal etter 10 år:1652 km2 |
Andel av antatt forekomstareal i sterkt endra natur er på over 95 %.
Regionvis utbredelse
Østfold, Oslo og Akershus, Hedmark, Oppland, Buskerud, Vestfold, Telemark, Aust-Agder, Vest-Agder, Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal, Sør-Trøndelag, Nord-Trøndelag.
Kjent utbredelse | |
Antatt utbredelse | |
Ikke kjent eller antatt |
Lavt anslagAnslagene avser areal i 2015 for potet, korn, grønnsaker på friland og eng. Lavt anslag: Oslo og Akershus; Beste anslag: Oslo og Akershus, Østfold, Vestfold og Hedmark;Høyt anslag: som beste anslag + 1/3 av arealet i Oppland, Buskerud, Telemark, Aust-Agder, Vest-Agder, Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal, Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag.
Naturtypetilhørighet
Naturtyper arten er observert i og/eller som er potensielle habitater for arten i Norge. Hvis arten fører til endringer i naturtypen er det angitt.
Truede, sjeldne eller øvrige naturtyper som er potensielle habitater for arten i Norge. Tabellen viser anslått kolonisert areal (C-kriteriet) i de naturtypene arten regnes med å observeres i innen 50 år eller 5 generasjoner (det av tallene som er størst), samt artens framtidige påvirkning i naturtypen og anslått andel av naturtypens areal som vil bli påvirket (F- og G-kriteriet).
naturtype | kolonisert areal (%) |
tydelig tilstandsendring |
tydelig påvirka areal (%) |
Vurderings‐ grunnlag |
---|---|---|---|---|
naturtype:åker | kolonisert areal (%):10-20 | tydelig tilstandsendring: | tydelig påvirka areal (%):0 |
Vurderingsgrunnlag:
|
Livsmedium
For noen arter er det mer riktig å angi livsmedium enn naturtyper. Et eksempel er parasittiske arter som lever i og på dyr, eller arter som lever i dyremøkk, og hvor naturtypen dyret eller møkka befinner seg i betyr lite. Livsmedium har ingen effekter på artens risikokategori.
Livsmedium | Art/Takson | Tidshorisont |
---|---|---|
tofrøbladete | Solanum tuberosum L. potet | fremtidig |
tofrøbladete | Lycopersicon esculentum Mill. tomat | fremtidig |
Levende planter på land | fremtidig |
Spredningsmåter
Til innendørs- eller produksjonsareal
Spredningsmåter til innendørs- eller produksjonsareal omfatter artens spredningsmåter til Norge eller Svalbard, og ikke artens spredningsmåter til norsk natur.
Herunder tilfaller enhver (a) tilsikta eller utilsikta innførsel av en art fra utlandet og til 'Innendørs-Norge' (f.eks. butikker, privathus, lagerbygninger) og (b) tilsikta innførsel av en art fra utlandet og til artens eget produksjonsareal.
Artens importveier til innendørs- eller produksjonsareal. Følgende aktuelle, fortidige og sannsynlig fremtidige importveier til innendørs- eller produksjonsareal er angitt for arten.
hovedkategori | kategori | hyppighet | antall individer |
tidsrom |
---|---|---|---|---|
hovedkategori:blindpassasjer med transport | kategori:med mennesker og deres bagasje | hyppighet:ukjent | antall individer:ukjent | tidsrom:kun i fremtiden |
hovedkategori:blindpassasjer med transport | kategori:med container/last | hyppighet:ukjent | antall individer:ukjent | tidsrom:kun i fremtiden |
hovedkategori:blindpassasjer med transport | kategori:med maskiner/utstyr | hyppighet:ukjent | antall individer:ukjent | tidsrom:kun i fremtiden |
hovedkategori:forurensning av vare | kategori:som smitte/parasitter på/i planter | hyppighet:ukjent | antall individer:ukjent | tidsrom:kun i fremtiden |
hovedkategori:forurensning av vare | kategori:av habitatmateriale som sand, torv, jord og kompost | hyppighet:ukjent | antall individer:ukjent | tidsrom:kun i fremtiden |
hovedkategori:forurensning av vare | kategori:som annen forurensning av dyr | hyppighet:ukjent | antall individer:ukjent | tidsrom:kun i fremtiden |
hovedkategori:forurensning av vare | kategori:som øvrig forurensning av planter | hyppighet:ukjent | antall individer:ukjent | tidsrom:kun i fremtiden |
Introduksjon til natur
Introduksjon til natur omfatter artens spredningsmåter til norsk natur fra utland, innendørsareal eller artens produksjonsareal. Med introduksjon menes enhver tilsikta eller utilsikta form for antropogen innførsel til norsk natur. Introduksjon kan altså enten skje uten eller etter en separat importhendelse.
Artens introduksjonsveier til norsk natur. Følgende aktuelle, fortidige og sannsynlig fremtidige introduksjonsveier til norsk natur er angitt for arten.
hovedkategori | kategori | hyppighet | antall individer |
tidsrom |
---|---|---|---|---|
hovedkategori:forurensning av vare | kategori:som smitte/parasitter på/i planter | hyppighet:ukjent | antall individer:> 1000 | tidsrom:ukjent |
hovedkategori:forurensning av vare | kategori:som øvrig forurensning av planter | hyppighet:ukjent | antall individer:> 1000 | tidsrom:ukjent |
hovedkategori:forurensning av vare | kategori:av habitatmateriale som sand, torv, jord og kompost | hyppighet:ukjent | antall individer:> 1000 | tidsrom:ukjent |
hovedkategori:forurensning av vare | kategori:som annen forurensning av dyr | hyppighet: | antall individer: | tidsrom: |
hovedkategori:blindpassasjer med transport | kategori:med mennesker og deres bagasje | hyppighet: | antall individer: | tidsrom: |
hovedkategori:blindpassasjer med transport | kategori:med maskiner/utstyr | hyppighet: | antall individer: | tidsrom: |
Videre spredning i natur
Artens videre spredning i norsk natur omfatter spredning innad i naturen, altså fra norsk natur til norsk natur.
Artens videre spredning i norsk natur. Følgende aktuelle, fortidige og sannsynlig fremtidige spredningsveier fra norsk natur til norsk natur er angitt for arten.
hovedkategori | kategori | hyppighet | antall individer |
tidsrom |
---|---|---|---|---|
hovedkategori:forurensning av vare | kategori:som smitte/parasitter på/i planter | hyppighet:ukjent | antall individer:ukjent | tidsrom:kun i fremtiden |
hovedkategori:forurensning av vare | kategori:av habitatmateriale som sand, torv, jord og kompost | hyppighet:ukjent | antall individer:ukjent | tidsrom:kun i fremtiden |
hovedkategori:blindpassasjer med transport | kategori:med maskiner/utstyr | hyppighet:ukjent | antall individer:ukjent | tidsrom:kun i fremtiden |
Mer om arten
Etableringsstatus i Norge
Artens etableringsstatus bestemmes av den høyeste etableringsklassen arten har i Norge i dag, fra å kun finnes utenlands til å være etablert i naturen med videre spredning.
Arten forekommer ikke i Norge.
Global utbredelse
Artens naturlige utbredelse.
Naturlig utbredelse omfatter de områdene arten forekommer i uten at det ligger menneskelig transport bak (dvs. alle former for tilsikta eller utilsikta forflytning av arten).
Terrestrisk utbredelse:
- Temperert nemoral: Nord- og Mellom-Amerika
- Temperert tørt: Nord- og Mellom-Amerika
Artens nåværende utbredelse
Nåværende utbredelse viser artens totale utbredelse. Det vil si områder der arten finnes naturlig (se naturlig utbredelse) og områder som er et resultat av menneskelig forflytning, tilsikta eller utilsikta, av arten.
Terrestrisk utbredelse:
- Temperert nemoral: Europa og Nord- og Mellom-Amerika
- Temperert tørt: Europa, Nord- og Mellom-Amerika og Nord- og Mellom-Amerika
- Subtropisk uspesifisert: Nord- og Mellom-Amerika
- Subtropisk Middelhavsklima: Europa
- Subtropisk fuktig: Nord- og Mellom-Amerika
- Subtropisk tørt: Afrika
- Subtropisk Kappregionen: Afrika
- Tropisk: Nord- og Mellom-Amerika
Meloidogyne chitwoodi ble påvist i Sverige for første gang i 2017 (EPPO, 2018). M. chitwoodi er senere funnet i noen få felt i samme region i Sverige.
Reproduksjon og generasjonstid
Arten har seksuell reproduksjon.
Generasjonstid (i år): 1.
Referanser
- Chitwood, D.J. & Perry, R.N. (2009). 8 Reproduction, Physiology and Biochemistry. 182-200.
- EPPO Reporting Service no. 10 (2018). Meloidogyne chitwoodi found in Sweden. https://gd.eppo.int/reporting/article-6850
- Golden, A. M., O'Bannon, J. H., Santo, G. S., Finley, A. M. (1980). Description and SEM Observations of Meloidogyne chitwoodi n. sp. (Meloidogynidae), a Root-knot Nematode on Potato in the Pacific Northwest. Journal of Nematology 12: 319-327.
- O'Bannon, J. H., Santo, G. S., Nyczepir, A. P. (1982). Host range of the Columbia root-knot nematode. Plant Disease 66: 1045-1048. 10.1094/PD-66-1045
- Pinkerton, J. N., Santo, G., Mojtahedi, H. (1991). Population Dynamics of Meloidogyne chitwoodi on Russet Burbank Potatoes in Relation to Degree-day Accumulation. Journal of nematology 23: 283-290.
Sitering
Magnusson C, Hamnes I, Karlsbakk E og Tangvik MP (2023). Nematoda: Vurdering av Meloidogyne chitwoodi for Fastlands-Norge med havområder. Fremmedartslista 2023. Artsdatabanken. http://www.artsdatabanken.no/lister/fremmedartslista/2023/1663. Nedlastet 23.01.2025