Arten er etablert.


Arten er vurdert til lav risiko. Den har moderat invasjonspotensial og ingen kjent økologisk effekt.

  • NR
    Ikke risikovurdert
  • NK
    Ingen kjent risiko
  • LO
    Lav risiko
  • PH
    Potensielt høy risiko
  • HI
    Høy risiko
  • SE
    Svært høy risiko
Alt om kategoriskalaen


Økologisk effekt (y-aksen)

y = 4
  • Økologisk effekt: 4stor
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori PH er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori HI er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori SE er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori SE er verdien: ikke gjeldende

y = 3
  • Økologisk effekt: 3middels
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori HI er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori HI er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori SE er verdien: ikke gjeldende

y = 2
  • Økologisk effekt: 2liten
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori HI er verdien: ikke gjeldende

y = 1
  • Økologisk effekt: 1ingen kjent
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 1: kategori NK er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 2: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 3: kategori LO er verdien: ikke gjeldende
  • For Invasjonspotensial (x-aksen) = 4: kategori PH er verdien: ikke gjeldende

Tallforklaring for x-aksen:
  • 1lite
  • 2begrensa
  • 3moderat
  • 4stort
Invasjonspotensial: 3, Økologisk effekt: 1

Arten har lav risiko LO, med usikkerhet til potensielt høy risiko PH. Risikoen er den samme i hele artens potensielle utbredelse.

Arten har en forventet levetid i Norge på minimum 650 år og en ekspansjonshastighet på mellom 50 og 159 m/år. Dette tilsvarer moderat invasjonspotensial (risikomatrisens x-akse).

Arten har ingen utslagsgivende kriterier for økologisk effekt. Dette tilsvarer ingen kjent økologisk effekt (risikomatrisens y-akse).

Ekspertenes oppsummering

Generelt om arten

Livsmiljø: terrestrisk

Camelostrongylus mentulatus er en parasittisk nematode som lever i/på slimhinnen i magen hos kamelider. Den forekommer hos kamelider (m.a. kamel, alpakka, lama), men kan også forekomme i løpemagen hos sau og geit, og er påvist hos hjortedyr (rådyr). Parasitten har en direkte livssyklus og smitter via infektive larver på vegetasjon (beite eller foring med ferskt gras).Arten ble første gang påvist i Norge i 2011 og har etablert seg i enkelte lama- og alpakka besetninger i Norge. Arten er per i dag (2022) ikke påvist hos andre arter enn lama og alpakka i Norge.

Utbredelse i Norge

Arten er påvist hos lama og alpakka i Norge. C. mentulatus er påvist både hos importerte dyr og hos dyr født og oppvokst i Norge (i produksjonsareal). Sikker påvisning er vanskelig og kan kun skje ved obduksjon/ undersøkelse av mageinnhold med påfølgende morfologisk og/eller molekylærgenetisk identifisering av nematodene. Siden sikker påvisning i praksis bare er mulig på mageinnhold fra døde obduserte dyr blir kun et svært lavt antall prøver undersøkt per år og forekomst og utbredelse er trolig underestimert. Regelmessig parasittbehandling av kamelider og småfe er vanlig i Norge og vil bidra til å holde forekomsten lav.

Arten er kun påvist som parasitt hos lama og alpakka i Norge. Arten er påvis fra individ født og oppvokst i Norge. Ingen kjente funn fra andre potensielle verts arter.

Spredningsmåter

Forurensning av vare - som smitte/parasitter på/i dyr: Påvist hos obdusert alpakka importert fra Chile via Storbritannia til Hedmark 2011. Parasitt hos kamelider og drøvtyggere. Vil kunne komme inn til landet som parasitter i importerte kamelider og spre seg mellom kamelidehold i Norge. Mulig potensiale for spredning på beite med overføring til sau, geit og muligens viltlevende hjortedyr.

Parasittene har potensiale til å kunne spre seg fra infiserte kamelider til sau og geit og ville hjortedyr. Utvikling fra egg til smittsomme tredjestadiumslarver (L3) kan skje under norske forhold, slik at smitteoverføring kan skje via beitegras. I første omgang vil parasitten kunne etablere seg i besetninger med importert lama/alpakka. Parasitten kan deretter spre seg fra slike besetninger til andre besetninger med alpakka/lama i Norge gjennom salg av livdyr, og videre til sau eller geit gjennom bruk av felles beiteareal. Videre spredning i sauepopulasjonen og til ville hjortedyr  kan så skje via utmarksbeiter.  

Parasitten vil også kunne spres  med omsetting og transport av infiserte dyr (kamelider, sau, geit). Om parasitten skulle etablere seg i hjortevilt vil disse også kunne bidra til spredning. 

Forurensning av vare - som smitte/parasitter på/i dyr: Ved slag/forflytning av ismittede dyr. Forflytning av dyr i den norske kamelidepopulasjonen (salg/parring) er ikke uvanlig.Smittede dyr på beite (innmark og utmark) vil kunne bidra til videre spredning til norsk natur dersom samme områder og brukes av småfe og/eller besøkes av ville hjortedyr.

Invasjonspotensial

Arten er vurdert til å ha et moderat invasjonspotensial med usikkerhet ned mot begrenset og opp mot stort invasjonspotensiale. Arten har potensiale til å spre seg videre blant kamelider i Norge og skulle den spre seg over til sau og ville hjortedyr (rådyr) vil en kunne få en begrenset, men irreversibel etablering av arten i Norge. Det er vanlig at lama, alpakka og sau I Norge behandles rutinemessig mot innvollsparasitter denne type behandling vil også ha effekt mot Camelostrongylus og vil bidra til å begrense populasjonen av denne parasitten. Likeledes vil Norsk regelverk og KOORIMPS (husdyrnæringens koordineringsenhet for smittebeskyttelse ved import) tilleggskrav i forbindelse gjeldende import av levende dyr, herunder også kamelider, som importeres til Norge (https://lovdata.no/dokument/INS/forskrift/2006-02-14-199) bidra til at sannsynligheten for ny introduksjon av denne parasitten i forbindelse med import er liten.

Økologisk effekt

Det er ingen kjent økologisk effekt. Den økologiske effekten er vanskelig å forutsi, spesielt om arten infiserer ville bestander av hjortedyr. Effekt av tiltak inngår ikke i vurderingen av økologisk risiko.

Konklusjon

Camelostrongylus mentulatus vurderes til å ha lav risiko med usikkerhet mot potensielt høy risiko. Arten har moderat invasjonspotensiale med usikkerhet nedover mot begrensa oppover mot stort invasjonspotensiale. Arten har ingen kjent økologisk effekt for ville hjortedyr.

Hva bestemmer artens risikokategori

Artens risikokategori bestemmes av artens invasjonspotensial, kombinert med artens negative økologiske effekt i naturen.

Artens invasjonspotensial (x-aksen i risikomatrisa) bestemmes av tre kriterier: artens mediane levetid i Norge (A-kriteriet), artens ekspansjonshastighet (B-kriteriet) og størrelsen på naturtypeareal som arten koloniserer (C-kriteriet).

Artens økologiske effekt (y-aksen i risikomatrisa) bestemmes av seks kriterier: artens effekter på stedegne arter (D- og E-kriteriet), artens effekter på naturtyper (F- og G-kriteriet), genetisk forurensning av stedegne arter (H-kriteriet) og overføring av parasitter eller patogener til stedegne arter (I-kriteriet).

Kriteriet(ene) arten skårer høyest på for hver av aksene i matrisa (invasjonspotensial og økologisk effekt) kalles artens avgjørende kriterier. Les mer om kriteriene.

Invasjonspotensial

Arten vurderes til delkategori 3 på invasjonsaksen

Avgjørende kriterier
  • Estimeringsmetode: forenklet anslag

    Basert på de beste anslagene på forekomstareal i dag (100 km²) og om 50 år (400 km²) er A-kriteriet skåret som 4 (med usikkerhet: 4 – 4). Dette innebærer at artens mediane levetid er minimum 650 år eller at sannsynligheten for utdøing innen 50 år er på under 5%.

  • Estimeringsmetode: anslått økning i artens forekomstareal og ekspansjon er forventet større framover i tid

    Denne estimeringsmetoden anslår ekspansjonshastigheten ut fra forventet endring i forekomstareal framover i tid.

    Basert på det beste anslaget på forekomstarealet i dag (100 km2) og om 50 år (400 km2) er ekspansjonshastigheten anslått til 112 m/år. Dette tilsvarer skår 2 på B-kriteriet.

Økologisk effekt

Arten vurderes til delkategori 1 på økologisk effekt aksen

Avgjørende kriterier

Artens delkategori for økologisk effekt tilsvarer laveste mulige delkategori og arten har dermed ingen avgjørende kriterier på effektaksen.

Invasjonspotensial

Øvrige kriterier
  • Artens koloniserte naturtypeareal. Tabellen viser hvilke(n) naturtype(r) den fremmede arten koloniserer nå eller i framtida. Andel kolonisert areal (%) av totalt naturtypeareal og vurderingsgrunnlag er gitt for hver naturtype.
    naturtype tidshorisont kolonisert
    areal (%)
    vurderings
    grunnlag
    naturtype:sterkt endret fastmark med preg av semi-naturlig eng tidshorisont: kolonisert areal (%):0–2 vurderingsgrunnlag:
    • ikke valgt
    naturtype:oppdyrket mark med preg av semi-naturlig eng tidshorisont: kolonisert areal (%):0–2 vurderingsgrunnlag:
    • ikke valgt
    naturtype:fastmarksskogsmark tidshorisont:fremtidig kolonisert areal (%):0–2 vurderingsgrunnlag:
    • ikke valgt

Økologisk effekt

Øvrige kriterier
  • Artens negative effekter på stedegne arter (ikke trua eller sjelden). Tabellen viser hvilken type interaksjon den fremmede arten har med stedegne arter, samt interaksjonens styre og omfang. Kun effekter som er dokumentert i Norge eller i utlandet (for arten selv eller en sammenlignbar art), eller som sannsynlig vil opptre i Norge i løpet av 50 år, er inkludert.
    stedegen art kategori
    Rødlista 2021
    nøkkelart? interaksjonens styrke geografisk omfang type interaksjon vurderings
    grunnlag
    rådyr
    Capreolus capreolus (Linnaeus, 1758)
    LC - Livskraftig nei svak begrenset parasittering
    • ikke valgt
    elg
    Alces alces (Linnaeus, 1758)
    LC - Livskraftig nei svak begrenset parasittering
    • ikke valgt
    hjort
    Cervus elaphus Linnaeus, 1758
    LC - Livskraftig nei svak begrenset parasittering
    • ikke valgt
    Stedegen art: rådyr Capreolus capreolus (Linnaeus, 1758)
    Kategori
    Rødlista 2021
    LC - Livskraftig
    nøkkelart? nei
    interaksjonens styrke svak
    geografisk omfang begrenset
    type interaksjon parasittering
    vurderingsgrunnlag
    • ikke valgt
    Stedegen art: elg Alces alces (Linnaeus, 1758)
    Kategori
    Rødlista 2021
    LC - Livskraftig
    nøkkelart? nei
    interaksjonens styrke svak
    geografisk omfang begrenset
    type interaksjon parasittering
    vurderingsgrunnlag
    • ikke valgt
    Stedegen art: hjort Cervus elaphus Linnaeus, 1758
    Kategori
    Rødlista 2021
    LC - Livskraftig
    nøkkelart? nei
    interaksjonens styrke svak
    geografisk omfang begrenset
    type interaksjon parasittering
    vurderingsgrunnlag
    • ikke valgt

    Utfyllende informasjon rundt artens negative effekter:

    Ingen dokumenterte tilfeller av spredning med effekt på bestander av viltlevende hjortedyr, men dette kan ikke utelukkes, da det ikke ser ut til å være gjort eksperimentelle studier eller kartlegging av forekomst.

  • Økologiske effekter etter kriterium D, F, G, H, I er vurdert som fraværende (usannsynlige).

Endring av risikokategori fra 2018

Kategorien for denne arten er endret fra potensielt høy risiko PH til lav risiko LO siden Fremmedartslista 2018 (forrige revisjon). Dette skyldes:

  • Ny tolkning av tidligere data

Effekt av klimaendringer

Delkategori for invasjonspotensial ville vært lavere i fravær av pågående eller fremtidige klimaendringer.

Delkategori for økologisk effekt ville ikke vært lavere i fravær av pågående eller fremtidige klimaendringer.

Betydningen av klimaendringer:

Lite kjent. Litteraturen kan tolkes til at Camelostrongylus mentulatus er knyttet til tørt klima slik at en klimaendring hvor miljøet blir tørrere (og varmere) kan tenkes å være gunstig for parasittenes overlevelse i beite.

Geografisk variasjon i risiko

Arten kunne ikke ha fått lavere risikokategori enn lav risiko LO i deler av sitt potensielle forekomstareal.

Utbredelse i Norge

Forekomstareal

Forekomstarealet til en art tilsvarer antallet forekomster (2 km x 2 km ruter) der arten lever. Les mer om forekomstareal her.

Artens forekomstareal. Tabellen viser artens kjente og antatte forekomstareal i dag og i fremtiden. Kjent forekomstareal er basert på perioden 0 til 0.
Forekomstareal I dag Fremtidig (50 år)
Forekomstareal: Kjent I dag: 24 km2
Forekomstareal: Antatt lavt anslag I dag: 24 km2 Fremtidig (50 år): 100 km2
Forekomstareal: Antatt beste anslag I dag: 100 km2 Fremtidig (50 år):400 km2
Forekomstareal: Antatt høyt anslag I dag: 160 km2 Fremtidig (50 år):800 km2

Andel av kjent forekomstareal i sterkt endra natur er på fra 75 % til og med 95 %.

Regionvis utbredelse

Utbredelse i dag


Kjent utbredelse
Oslo og Akershus, Hedmark, Buskerud, Rogaland.

Antatt utbredelse
Østfold, Oppland, Vestfold, Telemark, Aust-Agder, Vest-Agder, Hordaland, Sogn og Fjordane.

Kjent utbredelse
Antatt utbredelse
Ikke kjent eller antatt
Oslo og Akershus kyst Buskerud kyst Jan Mayen kyst Finnmark kyst Vest-Agder kyst Aust-Agder kyst Telemark kyst Troms kyst Møre og Romsdal kyst Rogaland kyst Nord Trøndelag kyst Sør Trøndelag kyst Nordland kyst Hordaland kyst Vestfold kyst Østfold kyst Sogn og Fjordane kyst Finnmark Troms Nordland Nord Trøndelag Sør Trøndelag Møre og Romsdal Hedmark Oppland Østfold Sogn og Fjordane Hordaland Vest-Agder Rogaland Aust-Agder Telemark Buskerud Oslo og Akershus Vestfold Jan Mayen
Antatt utbredelse om 50 år

Østfold, Oslo og Akershus, Hedmark, Oppland, Buskerud, Vestfold, Telemark, Aust-Agder, Vest-Agder, Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal, Sør-Trøndelag, Nord-Trøndelag.
Oslo og Akershus kyst Buskerud kyst Jan Mayen kyst Finnmark kyst Vest-Agder kyst Aust-Agder kyst Telemark kyst Troms kyst Møre og Romsdal kyst Rogaland kyst Nord Trøndelag kyst Sør Trøndelag kyst Nordland kyst Hordaland kyst Vestfold kyst Østfold kyst Sogn og Fjordane kyst Finnmark Troms Nordland Nord Trøndelag Sør Trøndelag Møre og Romsdal Hedmark Oppland Østfold Sogn og Fjordane Hordaland Vest-Agder Rogaland Aust-Agder Telemark Buskerud Oslo og Akershus Vestfold Jan Mayen

Arten er påvist (hos obduserte dyr) fra 3 ulike kamelidebesetninger. Beskrivelser fra Edinburgh i Skottland indikerer at infeksiøse larver kan overleve utendørs gjennom vinteren og i hypobiose i løpeslimhinnen til verten. Parasitten har en livssyklus med hypobiotiske larver i tarmslimhinnen, i dette stadiet er larvene lite følsomme for anthelmintika og kan derfor være vanskelig å eliminere ved behandling for eksempel i forbindelse med karantene. Det er voksende populasjoner av lama og alpakka i Norge, og i forbindelse med kjøp og salg av dyr foregår det mye forflytning av dyr. Det er også ikke uvanlig at hopper med føll oppstalles hos hingst/hingst oppstalles i annen besetning i forbindelse med parring. Sambeiting med sau i de besetninger som har både lama/alpakka og sau forekommer.Parasitten forekommer sannsynligvis i et begrenset antall lama og alpakka besetninger per i dag (2022). Mange av lama og alpakka besetningene behandles mot innvollsparasitter en eller flere ganger per år og denne behandlingen vil også ha effekt mot Camelostrongylus. Denne praksisen vil bidra til å holde forekomsten av Camelostrongylus på et relativt lavt nivå. Nye lamaer og alpakkaer som tas inn fra utlandet skal i følge isolatinstruksen behandles mot innvollsparasitter mens de står i isolat noe som også vil bidra til å holde forekomsten lav.

Naturtypetilhørighet

Naturtyper arten er observert i og/eller som er potensielle habitater for arten i Norge. Hvis arten fører til endringer i naturtypen er det angitt.

Truede, sjeldne eller øvrige naturtyper arten er observert i. Tabellen viser anslått kolonisert areal (C-kriteriet) i de naturtypene arten er observert i, samt artens påvirkning i naturtypen og anslått andel av naturtypens areal som blir påvirket (F- og G-kriteriet).

naturtype kolonisert
areal (%)
tydelig
tilstandsendring
tydelig
påvirka
areal (%)
Vurderings
grunnlag
naturtype:sterkt endret fastmark med preg av semi-naturlig eng kolonisert areal (%):0–2 tydelig tilstandsendring: tydelig påvirka areal (%):0 Vurderingsgrunnlag:
  • ikke valgt
naturtype:oppdyrket mark med preg av semi-naturlig eng kolonisert areal (%):0–2 tydelig tilstandsendring: tydelig påvirka areal (%):0 Vurderingsgrunnlag:
  • ikke valgt

Truede, sjeldne eller øvrige naturtyper som er potensielle habitater for arten i Norge. Tabellen viser anslått kolonisert areal (C-kriteriet) i de naturtypene arten regnes med å observeres i innen 50 år eller 5 generasjoner (det av tallene som er størst), samt artens framtidige påvirkning i naturtypen og anslått andel av naturtypens areal som vil bli påvirket (F- og G-kriteriet).

naturtype kolonisert
areal (%)
tydelig
tilstandsendring
tydelig
påvirka
areal (%)
Vurderings
grunnlag
naturtype:fastmarksskogsmark kolonisert areal (%):0–2 tydelig tilstandsendring: tydelig påvirka areal (%):0 Vurderingsgrunnlag:
  • ikke valgt

Regional naturvariasjon

Regional naturvariasjon omfatter variasjon i makroklimatiske forhold og/eller andre miljøforhold som gir opphav til mønstre på stor romlig skala (les mer her). Her inngår bioklimatiske soner og seksjoner og/eller kystvannssoner og -seksjoner hvor arten finnes i dag, eller antas å kunne finnes i framtiden (innenfor vurderingsperioden).

Utbredelse i bioklimatiske soner og seksjoner:

  • Boreonemoral sone: klart oseanisk seksjon og svakt oseanisk seksjon.
  • Sørboreal sone: klart oseanisk seksjon og svakt oseanisk seksjon.
  • Mellomboreal sone: klart oseanisk seksjon og svakt oseanisk seksjon.

Spredningsmåter

Til innendørs- eller produksjonsareal

Spredningsmåter til innendørs- eller produksjonsareal omfatter artens spredningsmåter til Norge eller Svalbard, og ikke artens spredningsmåter til norsk natur.

Herunder tilfaller enhver (a) tilsikta eller utilsikta innførsel av en art fra utlandet og til 'Innendørs-Norge' (f.eks. butikker, privathus, lagerbygninger) og (b) tilsikta innførsel av en art fra utlandet og til artens eget produksjonsareal.

Artens importveier til innendørs- eller produksjonsareal. Følgende aktuelle, fortidige og sannsynlig fremtidige importveier til innendørs- eller produksjonsareal er angitt for arten.

hovedkategori kategori hyppighet antall
individer
tidsrom
hovedkategori:forurensning av vare kategori:som smitte/parasitter på/i dyr hyppighet:sjeldnere enn hvert 10. år antall individer:ukjent tidsrom:opphørt, men kan inntreffe igjen
hovedkategori:direkte import kategori:privatpersoners egenimport hyppighet:ca. årlig antall individer:2 - 10 tidsrom:pågående

Introduksjon til natur

Introduksjon til natur omfatter artens spredningsmåter til norsk natur fra utland, innendørsareal eller artens produksjonsareal. Med introduksjon menes enhver tilsikta eller utilsikta form for antropogen innførsel til norsk natur. Introduksjon kan altså enten skje uten eller etter en separat importhendelse.

Artens introduksjonsveier til norsk natur. Følgende aktuelle, fortidige og sannsynlig fremtidige introduksjonsveier til norsk natur er angitt for arten.

hovedkategori kategori hyppighet antall
individer
tidsrom
hovedkategori:forurensning av vare kategori:som smitte/parasitter på/i dyr hyppighet:flere ganger pr. 10. år antall individer:ukjent tidsrom:pågående

Videre spredning i natur

Artens videre spredning i norsk natur omfatter spredning innad i naturen, altså fra norsk natur til norsk natur.

Artens videre spredning i norsk natur. Følgende aktuelle, fortidige og sannsynlig fremtidige spredningsveier fra norsk natur til norsk natur er angitt for arten.

hovedkategori kategori hyppighet antall
individer
tidsrom
hovedkategori:forurensning av vare kategori:som smitte/parasitter på/i dyr hyppighet:ca. årlig antall individer:ukjent tidsrom:pågående

Mer om arten

Etableringsstatus i Norge

Artens etableringsstatus bestemmes av den høyeste etableringsklassen arten har i Norge i dag, fra å kun finnes utenlands til å være etablert i naturen med videre spredning.

Arten er etablert. Etter introduksjon har arten selv spredd seg til minst ti forekomster der den er etablert.

Arten er kun påvist som parasitt hos lama og alpakka i Norge. Arten er påvis fra individ født og oppvokst i Norge. Ingen kjente funn fra andre potensielle verts arter.

Artens første observasjoner. Tabellen viser årstall for første observasjonen av arten for hver aktuelle etableringsstatus.
Etableringsstatus Årstall for første observasjon Usikkerhet i årstall
(> ± 5 år)
etablering i norsk natur Årstall for første observasjon:0 Usikkerhet i årstall
(> ± 5 år):
nei

Arten kom til Norge fra: opprinnelsessted (utlandet) og annet sted (utlandet)

Arten er sannsynligvis innført med importerte Sør-Amerikanske kamelider (lama og/eller alpakka).

Global utbredelse

Artens naturlige utbredelse.

Naturlig utbredelse omfatter de områdene arten forekommer i uten at det ligger menneskelig transport bak (dvs. alle former for tilsikta eller utilsikta forflytning av arten).

Terrestrisk utbredelse:

  • Temperert nemoral: Nord- og Mellom-Amerika
  • Temperert tørt: Nord- og Mellom-Amerika
  • Subtropisk Middelhavsklima: Afrika
  • Subtropisk tørt: Afrika og Asia
  • Ukjent klimasone: Europa, Nord- og Mellom-Amerika og Nord- og Mellom-Amerika

Parasitt hos kamelider og drøvtyggere (kameler, dromedar, lama, alpakka mfl.). Oppgis i enkelte kilder å ha opprinnelig utbredelse i Sør-Amerika, mens andre kilder oppgir den til å forekomme hos tallrike arter av drøvtyggere i Nord-Afrika og Midt-Østen. Én kilde (Mayo et al., Vet Res Comm 2013) hevder det finnes indisier på at den afrikanske arten mankesau (Ammotragus lervia) er opprinnelig vert for nematoden. Hoberg et al. (J. Parasitology 2008) finner ikke bevis for at Camelostrongylus finnes i Afrika sør for Sahara.

Artens nåværende utbredelse

Nåværende utbredelse viser artens totale utbredelse. Det vil si områder der arten finnes naturlig (se naturlig utbredelse) og områder som er et resultat av menneskelig forflytning, tilsikta eller utilsikta, av arten. 

Terrestrisk utbredelse:

  • Temperert nemoral: Europa og Nord- og Mellom-Amerika
  • Subtropisk Middelhavsklima: Afrika, Asia og Europa
  • Subtropisk tørt: Oseania og Asia
  • Ukjent klimasone: Asia, Europa, Nord- og Mellom-Amerika og Nord- og Mellom-Amerika

Bare sikker påvisbar ved obduksjon og morfologisk og/eller molekylær identifisering av nematoder i mage-tarm traktus - vanskelig å kartlegge nøyaktig utbredelse. Påvist i mange verdensdeler og land.

Reproduksjon og generasjonstid

Arten har seksuell reproduksjon.

Generasjonstid (i år): 0,1.

Referanser

  • Flach, E.J. og Sewell, M.M.H. (1987). Gastrointestinal Nematodiasis in Blackbuck (Antilope cervicapra) at Edinburgh Zoo. The Journal of Zoo Animal Medicine 18: 56-61. http://www.jstor.org/stable/20460239
  • Hamnes IS (2012). Personlig meddelelse
  • Mayo, E.; Ortiz, J.; Martínez-Carrasco, C.; Garijo, M.M.; Espeso, G.; Hervías, S.; Ruiz de Ybáñez, M.R. (2013). First description of gastrointestinal nematodes of Barbary sheep (Ammotragus lervia): the case of Camelostrongylus mentulatus as a paradigm of phylogenic and specific relationship between the parasite and its ancient host. Veterinary Research Communications 37: 209-215. https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs11259-013-9563-0#Bib1
  • Peter Deplazes, Johannes Eckert, Alexander Mathis, Georg von Samson-Himmelstjerna, Horst Zahner (2016). Parasitology in Veterinary Medicine (textbook in veterinary parasitology, 2016, ISBN 987-90-8686-274-0.
  • Rossi, L.; Ferroglio, E. (2001). Camelostrongylus mentulatus in a roe deer from the Italian Western Alps. Veterinary Record 149: 335.

Sitering

Magnusson C, Hamnes I, Karlsbakk E og Tangvik MP (2023). Nematoda: Vurdering av Camelostrongylus mentulatus for Fastlands-Norge med havområder. Fremmedartslista 2023. Artsdatabanken. http://www.artsdatabanken.no/lister/fremmedartslista/2023/1659. Nedlastet 29.09.2024