Rødlistevurderingene av naturtypene gjøres for norske arealer på den nordlige halvkule. Det er egne vurderinger for landområdene på Svalbard.

 

Vurderingsområdene er utvidet siden forrige Rødliste i 2018, nå inkluderes også sokkelen utenfor Norges økonomiske sone. Årsaken er at vi ønsker å vurdere all havbunn som Norge har forvaltningsansvar for. Vi har også mer kunnskap som gjør at vi kan vurdere disse områdene bedre enn tidligere.

Norge med havområder

  • Fastlands-Norge, fastlandsdelen av Norge og nærliggende øyer.
  • Havområdene rundt Fastlands-Norge ut til grensen for den økonomiske sonen 200 nautiske mil fra grunnlinja.
  • Havområdene rundt Svalbard ut til 200 nautiske mil fra grunnlinja.
  • Jan Mayen og fiskerisonen rundt Jan Mayen ut til 200 nautiske mil fra grunnlinja.
  • For marine bunnsystemer vurderes også Norges kontinentalsokkel i Smutthavet, Smutthullet og Polhavet, hvor havbunn, men ikke overliggende vannsøyle er underlagt norsk jurisdiksjon (figur 1).

Svalbard

  • Landområder på Svalbard: Spitsbergen og øyene omkring, samt Bjørnøya, Kong Karls Land, Kvitøya og Hopen.
  • Natursystemer på fastmark og våtmark har separate vurderinger for Svalbard.
  • Det er ikke gjort separate vurderinger for ferskvann (innsjø- /elvebunnsystem og limnisk vannmassesystem) eller havområder (marine bunnsystem og -vannmassesystem) for Svalbard eller Jan-Mayen. Grunnen til dette er at kunnskapsgrunnlaget anses å være for mangelfullt.

Landformer har felles vurdering for Fastlands-Norge, havområdene og Svalbard.

Geografiske regioner

Norges fastland og havområder er delt inn i geografiske regioner i Rødlista. Hver naturtype får angitt i hvilke regioner hvor det finnes kjente forekomster. Dette er informasjon som støtter forvaltningen og brukere av Rødlista, men inngår ikke i kriteriene for vurdering og har derfor ikke betydning for kategori.

For best mulig sammenligning bakover i tid, har Artsdatabanken valgt å dele inn regioner på fastlandet etter fylkesinndeling per 2017. Det gir også mer lokalinformasjon i de store sammenslåtte fylkene, samtidig som det kan kobles opp til dagens fylkesinndelinger og støtter forvaltningens informasjonsgrunnlag.

Havområdene er delt inn basert på NiN-variablene RM-BA Baltisk påvirkning og RM-NH Nordlige havområder (figur 1). Svalbardtraktatens, og Naturmangfoldlovens virkeområde (§2.) definerer grensen for Svalbards kystnære havområder ved 12. Nautiske mil fra grunnlinja. Øvrige grenser som ikke defineres i NiN eller naturmangfoldloven, mellom Polhavet, Barentshavet og Norskehavet er her definert etter batymetri og vannmassenes egenskaper.

Figur 1: Geografiske regioner i Rødlista for Naturtyper 2025. Norges fastland er her delt inn i fylkesinndelingen per 01.01.2017. Havområdene deles inn i a) Skagerrak; b) Nordsjøen; c) Norskehavet; d) Grønlandshavet; e) Polhavet; f) Barentshavet; og g; Svalbards kystnære havområder. Skravert område viser norsk sokkel utenfor norsk økonomisk sone.