Artsdatabanken har nå startet arbeidet med en ny rødliste for naturtyper, som skal legges frem høsten 2025. 

Rødlista for naturtyper 2025 vil være den tredje oversikten over truede naturtyper Artsdatabanken utarbeider. Forrige liste, fra 2018, vil være gjeldende til den nye lista foreligger.

Ekspertkomiteer gjør vurderingene

Rødlista vil bestå av en verdinøytral sammenstilling av kunnskap, og vise hvilken risiko naturtyper i Norge har for å gå tapt, hvis de rådende forhold vedvarer. Til å gjøre disse vurderingene har Artsdatabanken oppnevnt 26 eksperter, fordelt på fem komiteer, som skal jobbe med henholdsvis fastmark, ferskvann, landformer, marint og våtmark. Ekspertene er i hovedsak tilknyttet vitenskapelige institusjoner og fagmiljøer.  

De fem ekspertkomiteene skal vurdere totalt 1006 såkalte vurderingsenheter. Dette er naturtyper i Natur i Norge (NiN) systemet. Vurderingsenhetene fordeler seg slik: 

Ekspertkomité 

Antall naturtyper 

Fastmark (Svalbard) 

Fastmark (Fastlands-Norge) 

 167

 239

Ferskvann 

129 

Landformer 

225 

Marint 

197 

Våtmark 

49 

Hva er nytt i arbeidet med Rødlista 2025

Vurderingene som skal ligge til grunn for Rødlista gjøres ved hjelp av en internasjonal metodikk utviklet av den Internasjonale naturvernunionen, IUCN. Den norske metodeveilederen følger i hovedsak IUCN sine kriterier og retningslinjer, med noen presiseringer og unntak. Metodikken som brukes i 2025 er justert noe siden 2018. 

Vurderingsenhetene i Rødlista er naturtyper definert i NiN 3.0. Mer spesifikt vil kartleggingsenheter i målestokk 1:20 000 bli benyttet som utgangspunkt for vurderingsenheter. Dette i motsetning til i 2018, da hovedtyper og grunntyper, eller en kombinasjon av disse, fra NiN 2.2 ble brukt som vurderingsenheter.  

Fordelen ved å bruke kartleggingsenheter i målestokk 1:20 000, er at Rødlista blir mer anvendelig for brukerne, da det finnes en metodikk for å kartlegge natur på denne målestokken. I tillegg representerer kartleggingsenheter i målestokk 1:20 000 helhetlige og funksjonelle økosystemer.  

Offentlig innsyn 

Når ekspertene er ferdige med å vurdere naturtypene vil Artsdatabanken åpne for offentlig innsyn i det arbeidet som er gjort. Dette gjøres for at alle som måtte ha utfyllende informasjon om naturtypene skal få mulighet til å komme med innspill. Med dette vil Artsdatabanken forsøke å sikre at kunnskapsgrunnlaget som ligger til grunn for vurderingene blir så god som mulig.  

Innspill Artsdatabanken mottar i løpet av innsynsperioden, og som vi finner relevante, vil bli lagt til grunn i det avsluttende arbeidet med vurderingene.  

Informasjon om når innsynsperioden starter vil bli offentliggjort god tid i forveien.  

Tidslinje for rødlistearbeidet

Oktober 2024: Ekspertene begynner med rødlistevurderingene   

Mai - juni 2025: Offentlig innsyn i vurderingene   

Fjerde kvartal 2025: Rødliste for naturtyper lanseres