På verdensbasis er dette en stor familie med 376 slekter og mer enn 5000 arter, hovedsakelig utbredt i tropiske til tempererte strøk. I Norge finner vi bare fire arter fordelt på to slekter: gravmyrtslekta Vinca og svalerotslekta Vincetoxicum. Alle artene i Norge har motsatte blad som ofte er tykke og glinsende.

Familien består av små trær, busker, og flerårige urter som dels er slyngende. Blomstene sitter i bladhjørner, enkeltvis eller i små kvaster. De er radiærsymmetriske og femtallige. Begerbladene er litt sammenvokste ved grunnen. Kronbladene er også sammenvokste nederst, til et rør som omgir griffel og arr som er «buret inn» i pollenbærerne som er frie nederst, men sammenvokste i toppen. Pollenknappene sitter tett inntil arret. Frukten er en lang og smal belgkapsel; en tørr frukt som sprekker opp langsetter og frigir flere frø. Hos noen arter har frøene en hårdusk i toppen og blir spredt med vind.

Familien er kosmopolitt, men er særlig utbredt i tropiske strøk. I Norge er Apocynaceae representert med to slekter: gravmyrtslekta Vinca og svalerotslekta Vincetoxicum, hver med to arter. Artene er fremmede hos oss, muligens med unntak av svalerot Vincetoxicum hirundinacea. Sistnevnte slekt har tidligere vært ført til en egen familie, svalerotfamilien, men denne er nå inkludert i gravmyrtfamilien.

Plantene inneholder melkesaft. Noen arter er giftige, andre er spiselige. En del arter dyrkes som prydplanter.

Kilder

Elven R, Bjorå CS, Fremstad E, Hegre H, Solstad H (2022). Norsk flora. 8. utg. Samlaget, Oslo. 1255 s.

Heywood VH (1972). Apocynaceae. I TG Tutin mfl. (red.), Flora Europaea. 3. Diapensiaceae to Myoporaceae: 68–69, 70–73.

Plants of the World Online (POWO). Royal Botanic Gardens Kew. http://powo.science.kew.org/ Lastet ned 10.11.2023

Siden siteres som:

Fremstad E. Gravmyrtfamilien Apocynaceae Juss. https://www.artsdatabanken.no/Pages/364380. Lastet ned <dag.måned.år>