Bølgekjuke Spongiporus undosus er en nokså sjelden kjuke som finnes i barskog og blandingsskog, og som først og fremst vokser på gran og osp. Arten kjennes igjen på at den har bølgete hattkant og på porene som er forholdsvis store. På Østlandet er den mest knyttet til gran (spredt til sparsomt også på osp), mens den i området ytre Oslofjord til Sørlandet hovedsakelig er funnet på osp.

Nøkkelkarakterer

Fruktlegemene er ettårige og utbredt utbøyde til resupina­te. Hattene er vanligvis smale og forlengete. Kanten er karakteristisk bølget. Hatten er hvit til blekt beige, og ofte blir den ujevnt blekt rosa med alderen. Den er finhåret til glatt og usonet og strukturen er glatt til svakt ruglet. Poreflaten er kremfarget. Porene er kantete til uregelmessige, 1–3 per mm og med tynne, hele til innskårete poreåpninger. Kontekst er hvitaktig og myk og opptil 4 mm tykk. Porelaget har samme farge som kontekst og er opptil 11 mm tykt.

Hyfesystemet er monomitisk og hyfene har rikelig med bøyler. Hyfene er tykkveggete og veggene sveller og gelatiniseres i KOH.

Cystidier og andre sterile hymeniale organer er fraværende.

Basidier er 15–35 x 4,5–7 μm og kølleformete.

Basidiosporer er 4,5–6 x 1–1,5 μm og allantoide.

Substrata. Kjuken vokser først og fremst på død Picea, sjelden på andre verter som Abies, Pinus, Taxus, Betula, Populus og Ulmus.

Bemerkninger. Den bølgete kanten og de kantete og store porene er gode feltkarakterer.