Klengekjuke vokser direkte på døde fruktlegemer av granrustkjuke Phellinus ferrugineofuscus og blir gul til oransje ved tørking.

Klengekjuke Skeletocutis brevispora er en sjelden kjuke som finnes i gammel barskog og som vokser på gran i nærheten av granrustkjuke Phellinus ferrugineofuscus. Dette er en tynn og hvit kjuke med små porer. Arten kjennes best igjen på at den vokser direkte på døde fruktlegemer av granrustkjuke Phellinus ferrugineofuscus og blir gul til oransje ved tørking. Den er veldig lik to nærstående arter med overlappende økologi: sølvklengekjuke Skeletocutis delicata og sølvkjuke Skeletocutis exilis. Hovedutbredelsen til klengekjuke er Østlandet, med et fåtalls funn i indre Sør-Trøndelag.

Nøkkelkarakterer

Fruktlegemene er ettårige og resupinate. De er vanligvis små og sjelden over 2 til 3 cm i lengste dimensjon. Poreflaten er kremhvit som fersk og ved tørking blir den blekt sitronfarget eller blekt oransje. Porene er kantete og (5–)6–8(–9) per mm.

Hyfesystem: dimitisk.

Cystidier er fraværende.

Basidier er 10–13 x 4–5,5 μm og klubbeformete.

Basidiosporer er 3–4 x 1–1,5 μm og bøyde.

Substrata. Kjuken vokser på døde fruktlegemer av Phellinus ferrugineofuscus, og sjelden på død ved av Picea.

Forvekslingsarter

Klengekjuke er veldig lik to nærstående arter med overlappende økologi: sølvklengekjuke Skeletocutis delicata og sølvkjuke Skeletocutis exilis

Klengekjuke Skeletocutis brevispora fra Brenna i Nore og Uvdal kommune.