Svartstilkkjuke kjennes igjen på den svarte stilken og voksemåten på røtter som ligger under bakken. 

Svartstilkkjuke Polyporus melanopus er en vanlig kjuke som finnes i grasmark og løvskog. Den vokser hovedsakelig på bakken, på røtter som ligger under bakken, og kjennes igjen på den svarte stilken og voksemåten. Svartstilkkjuke finnes i hele landet.

Nøkkelkarakterer

Fruktlegemene er ettårige og stilket. Den vokser på bakken og ofte flere fruktlegemer fra samme basis. Stilken er svart eller brun med rotlignende forlengelse i delen som er under bakken. Stilken er opptil 5 cm lang og 2 cm tykk. Hatten er flat til bølget med innbuktning i mitden. Den er opptil 10 cm i diameter og 2 cm tykk. Hatten er først gråaktig hvit, men blir blek brun til svartbrun. Den er varierende håret. Poreflaten er blek halmfarget, og avgrenset mot den mørke stilken. Porene er runde til kantete og 3–4 per mm.

Hyfesystemet er dimitisk. Generative hyfer har bøyler.

Cystidier er fraværende.

Basidier er 16–22 x 6–8 μm og har en basal bøyle.

Basidiosporer er 7–9 (–10) x 3–4 μm og sylindriske.

Substrata. Arten vokser vanligvis på nedgravd råtten ved og røtter, men sjelden på eksponert ved, av løvtrær slik som Acer, Alnus, Arbutus, Betula, Castanea, Corylus, Crataegus, Eucalyptus, Fagus, Fraxinus, Prunus, Quercus, Salix, Sorbus, Tilia og Ulmus, sjelden på bartrær som Abies, Picea, Pinus og Taxus.

Bemerkninger. Denne arten har ofte blitt forvekslet med Polyporus tubaeformis, men er en mer robust art med gråaktig til brunlig farge på hatten. I tillegg har den en tykkere stilk som minker betydelig ved tørking og større porer (5–6 per mm i Polyporus tubaeformis) og vokser nesten alltid på nedgravde røtter i grasrike områder. Den virker å brytes ned ganske raskt.