Kransevjeblom ble funnet i “Studsdalskjærn” (trolig Frydensborgtjønna) i Kragerø i Telemark i 1881 og holdt seg der minst til 1937. Det er trolig at planten opprinnelig var kommet inn med tysk høy og siden spredte seg i tjønna. Den er trolig for lengst borte, men har neppe vært effektivt ettersøkt.

Kjennetegn

Kransevjeblom er den groveste av evjeblom-artene som er funnet i Norge, og den kan være fra ettårig til flerårig. Bladene er kransstilte og har svært ulik form i vannformer og landformer. I vannformer er de linjeformete og sitter opptil 18 i hver krans. I landformer er de lansettformete til eggformete og kan sitte så få som tre i hver krans. Bladene er sittende, helt uten skaft. Blomstene er sittende og firetallige med åtte pollenbærere. Kapselen er omtrent kuleformet og noe nedtrykt i toppen. Frøene er bare svakt bøyde.

Kromosomtall

Kransevjeblom er tetraploid med grunnkromosomtall x = 9 og kromosomtall 2n = 36. Tellinger er ikke utført på norsk materiale.

Økologi og utbredelse

Arten er bare kjent fra ei tjønn i Kragerø (Telemark), trolig Frydensborgtjønna rett nord for Kragerø by, fra 1881 til 1937. Næringsforholdene i denne tjønna er ikke kjent. Det er mest sannsynlig at arten opprinnelig var innført her (Uotila 2010 sier: “introduced with hay from Germany”), men at den spredte seg i tjønna og holdt seg der i minst 50 år. Den er ikke funnet i Norge etter 1937, men vi kjenner ikke til at den har vært effektivt ettersøkt.

Kransevjeblom er vidt utbredt i Europa, Nordvest-Afrika og Nordvest-Asia (Vest-Sibir og Kasakhstan), i Europa som hjemlig nord til en gammel og nå utgått forekomst på Sjælland i Danmark og til Sør-Finland hvor den fortsatt er nokså utbredt.

Forvekslinger

Kransevjeblom skiller seg fra våre hjemlige evjeblom-arter først og fremst i de kransstilte bladene og den grovere veksten.

Kilder

CCDB Chromosome Counts Database. http://ccdb.tau.ac.il/search/ Lastet ned 9.5.2022

Elven R, Bjorå C, Fremstad E, Hegre H og Solstad H (2022). Norsk flora. 8. utg. Samlaget. 1255 s.

Mossberg B og Stenberg L (2018). Nordens flora. Bonniers Fakta, Stockholm. 975 s.

Plants of the World Online. Royal Botanic Gardens Kew. http://powo.science.kew.org/. Lastet ned 9.5.2022

Uotila P (2010). Elatinaceae. I B Jonsell og T Karlsson (red.). Flora Nordica. 6. Thymelaeaceae to Apiaceae: 62–69.

Siden siteres som:

Fremstad E. Kransevjeblom Elatine alsinastrum L. ​https://www.artsdatabanken.no/Pages/338354. Lastet ned <dag.måned.år>