Leptochiton sarsi er en liten leddsnegl som ofte finnes på stein, skjell eller andre harde overflater på ellers bløt bunn.

Granulene på midten av skallplatene hos Leptochiton sarsi er ordnet i parallelle rekker.

Kjennetegn

Leptochiton sarsi er en liten art som kun blir opptil 1 cm lang. Kroppen er avlang, og nesten dobbelt så lang som bred. Skallplatene er buede med konvekse sider, og kan være avflatede på toppen. Skallplatene er dekket av små granuler som danner parallelle rekker på den midtre delen av skallplatene. Fargen på skallplatene er gråhvit eller gulhvit, og de er ofte dekket av et brunt eller sort belegg.

Kapperanden er smal, og er dekket av uryddig organiserte, små, avlange skjell med svake langsgående striper. Mellom skjellene finnes av og til enkelte tynne, nåleaktige spikler.

Kapperanden hos Leptochiton sarsi er dekket med små avlange skjell. Granulene langs kanten av skallplatene danner buer som følger kanten på skallplatene.

Utbredelse

Leptochiton sarsi er kun registrert fra Skandinavia, hvor utbredelsen strekker seg fra Bohuslän i Sverige til Finnmark, og fra enkeltfunn i Middelhavet. Det er trolig at den virkelige utbredelsen er større, da mange eldre registreringer av den beslektede arten Belknapchiton alveolus egentlig er Leptochiton sarsi.

Levesett

Leptochiton sarsi finnes på dybder fra 40–700 meter. Arten lever på stein, grus og skjell- og korallrester.

Forvekslingsarter

Leptochiton sarsi kan forveksles med Belknapchiton alveolus, men skilles fra denne ved hjelp av mønsteret granulene danner på skallplatene. Hos Belknapchiton alveolus er granulene på den midtre delen av skallplatene arrangert i quincunx, et mønster hvor fire granuler danner et kvadrat med en femte i midten, og ikke i rette, langsgående rader som hos Leptochiton sarsi.

Kilder

Dell'Angelo B, Giusti F, Paolini P, Sosso M og Bonfitto A (2009). New data on Polyplacophora from Tuscan Archipelago. I. Leptochiton sarsi Kaas, 1981 and Leptochiton pepezamorai Carmona Zalvide, Urgorri & Garcia, 2004, two species new to the Mediterranean Sea. Italian Journal of Zoology 76: 76-82.

Kaas P (1981). Scandinavian species of Leptochiton Gray, 1847 (Mollusca, Polyplacophora). Sarsia 66: 217–229.

Kaas P og Van Belle RA (1985). Monograph of Living Chitons (Mollusca: Polyplacophora), Volume 1. Order Neoloricata: Lepidopleurina. E. J. Brill, Leiden. 240s.