Med en lengde på opp til 7,5 cm er svampleddsnegl Hanleya hanleyi den største leddsneglen som finnes i Norge. Den er spesialisert på et svært spesifikt habitat: som voksen lever den på svamp og beiter på svampen.

Kapperanden hos Hanleya hanleyi er bred, og skallplatene overlapper hverandre.

Kjennetegn

Svampleddsnegl Hanleya hanleyi kan bli opptil 7,5 cm lang. Skallplatene har en kraftig, høy kjøl på midten og sidene er rette. Skallplatenes bakkant har et tydelig nebb som overlapper skallplaten bak. Skallplatene har struktur av uregelmessige granuler som øker i størrelse til større ujevne kuler mot kanten av skallplatene og på den første og siste skallplaten. Hos større eksemplarer (lengre enn 20 mm) har skallplatene en mer jevn struktur. Skallplatene er matt hvite eller gulhvite, ofte med brunt belegg. 

Kapperanden er dekket av rette, nåleaktige spikler, med større kraftigere spikler innimellom. Fargen på kapperanden er den samme som på skallplatene, hos større eksemplarer (lengre enn 20 mm) er kapperanden guloransje. Kappen blir gradvis bredere i forhold til bredden på dyret hos større eksemplarer.

Kapperanden har et tett dekke av lange spikler. Skallplatene har store granuler mot kanten.

Utbredelse

Arten finnes langs hele Norskekysten. Den finnes i Nord-Atlanteren fra Barentshavet til Kanariøyene i øst, og fra Island og Grønland til østkysten av Nord-Amerika i vest, i tillegg til i Middelhavet.

Levesett

Store eksemplarer av Hanleya hanleyi finnes på svamper, små eksemplarer på stein, grus og skjell- og korallrester. Arten har blitt registret på dybder fra 15 meter til 550 meter.

Forvekslingsarter

Små eksemplarer av Hanleya hanleyi kan forveksles med Stenosemus- eller Leptochiton-arter, men skilles fra disse ved hjelp av strukturen på skallplatene og de nåleaktige spiklene på kapperanden.

Kilder

Jones AM og Baxter JM (1987). Molluscs: Caudofoveata, Solenogastres, Polyplacophora and Scaphopoda. E. J. Brill, for Linnean Society of London and the Estuarine and Brackish-Water Sciences Association. 123s.

Kaas P og Van Belle RA (1985). Monograph of Living Chitons (Mollusca: Polyplacophora), vol 1, Order Neoloricata: Lepidopleurina. E. J. Brill, Leiden. 240s.

Sirenko BI, Sigwart J og Dell'angelo B (2016). Hanleya hanleyi (Bean in Thorpe, 1844) (Mollusca, Polyplacophora) and the influence of the Gulf Stream System on its distribution. Ruthenica 26: 57-70.