Tritonia hombergii
Tritonia hombergii er den største nakensneglen i norske farvann, den kan bli så stor som 20 cm lang. Den brede og flate kroppen med variable farger gjør den enkel å kjenne igjen. Byttedyret er dødmannshånd Alcyonium digitatum, og arten er lettest å oppdage i kolonier med dødmannshånd.
Kjennetegn
Tritonia hombergii har bred og flat kropp. Kroppen er bredest i forkroppen, den smalner bakover og ender i en spiss hale. Kappa er dekket med myke kappetuberkler av ulik størrelse. Langs ytterkanten på begge sider av kroppen sitter forgrenede gjeller, som nærmest er buskformete. Antall gjeller øker med dyrets alder og størrelse. Foran munnen sitter et munnslør som er tydelig todelt med en kløft på midten. Munnsløret har fingerformede utvekster, opptil 40 på hver del. Rinoforene er glatte og er børsteformete i enden, med en fingerformet utvekst i tuppen. Rinoforene er omgitt av en rinoforslire med bølgete kant.
Arten er svært variabel i farge og den er kraftig pigmentert. Fargen på kappa varierer fra nærmest hvit til mørk lilla. Ofte observeres gulbrune og oransje individer, og det er ikke uvanlig å finne individer med ulike farger sammen.
Utbredelse
Arten har vid utbredelse i Europa, og finnes vest i Middelhavet, og langs hele den europeiske Atlanterhavskysten. I Norge er arten funnet fra Oslofjorden til Lofoten.
Levesett
Tritonia hombergii lever på grunt vann lavt i fjæra og ned til dybder på 80 meter. Den er vanlig å finne i tareskogen, og i strømrike områder der byttedyret dødmannshånd Alcyonium digitatum har sitt leveområde.
Den tykke eggstrengen legges i en løs, bølgete spiral som er festet til bunnen med en transparent membran på den ene siden. Eggmassen er stor, hvit til lakserosa eller fiolettaktig i fargen, og inneholder opptil 52 000 egg som måler 190–210 mikrometer i diameter.
Arten har en årlig livssyklus med én generasjon per år. Tidligere trodde man at de juvenile sneglene var en annen art, som ble beskrevet som Tritonia alba.
Forvekslingsarter
Tritonia hombergii kan forveksles med Candiella plebeia, men skilles fra denne ved at T. hombergii har en tydelig kløft i munnsløret mens hos C. plebeia har munnsløret en hel jevn kant. Det er allikevel grunn til å være oppmerksom på denne karakteren, hos små individer av T. hombergii er ikke kløften i munnsløret så tydelig.
Etymologi
Slektsnavnet Tritonia viser sannsynligvis til gresk mytologi og den greske guden Athene hvis opprinnelige navn var Tritogeneia.
Artsnavnet hombergii er gitt til ære for den franske naturviteren Eugene Homberg som samlet individer som lå til grunn for beskrivelsen.
Kommentarer
Tritonia hombergii er en av artene som har kjertler i huden som produserer kjemiske forbindelser som forsvarsmekanisme. I 1893 rapporterte den britiske naturalisten og konkologen Loftus St. George Byne at sekret fra individer som var skåret opp førte til at han fikk blemmer på fingrene. Senere litteratur viser til denne hendelsen, men Thompson & Brown (1976) skriver at de ikke klarte å gjenskape fenomenet.
Egne erfaringer kan imidlertid bekrefte at dette er reelt: I forbindelse med feltarbeid i Norge på 1990-tallet fikk en student hevelser i hendene etter å ha håndtert et stort individ av denne arten.
Kilder
Byne L St. G (1893). A contribution towards a list of the marine Mollusca of Teignmouth. Journal of Conchology 7(6): 175–188.
Heard JR (2008). Tritonia hombergii A sea slug. In Tyler-Walters H and Hiscock K Marine Life Information Network: Biology and Sensitivity Key Information Reviews. Plymouth: Marine Biological Association of the United Kingdom. Hentet 22/08/2023, tilgjengelig på https://www.marlin.ac.uk/species/detail/2114
Korshunova T og Martynov A (2020). Consolidated data on the phylogeny and evolution of the family Tritoniidae (Gastropoda: Nudibranchia) contribute to genera reassessment and clarify the taxonomic status of the neuroscience models Tritonia and Tochuina. PLoS ONE 15(11): e0242103. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0242103
Lundin K, Malmberg K og Pleijel, F (2020). Nationalnyckeln till Sveriges Flora och Fauna. Blötdjur: Sidopalpssnäckor–taggsäcksnäckor. Mollusca: Cimidae–Asperspinidae. SLU Artdatabanken, Uppsala. 352s.
Picton B og Morrow C (2023). Nudibranchs of Britain, Ireland and Northwest Europe. Princeton University Press, Oxford. 360s.
Thompson TE og Brown GH (1984). Biology of opistobranch molluscs. Volume II. The Ray Society. London. 229s.
Siden siteres som:
Bakken T, Evertsen J og Skauge C. Tritonia hombergii Cuvier, 1803. www.artsdatabanken.no/Pages/313669. Nedlastet <dag/måned/år>.