Flommose er en sjelden art som vokser i bekker og små elver i vintermilde og nedbørrike områder på Vestlandet. Denne gulgrønne til gulbrune arten kan bli stor og kraftig og har en noe gummiaktig konsistens om man klemmer den mellom fingrene.   

Kjennetegn

Flommose vokser i gulgrønne eller gule matter, ofte med innslag av brun farge på nedre deler av skuddene. Skuddenes lengde varierer fra noen få centimeter til opp mot 15 cm der de vokser i rennende vann. Primære skudd er krypende, mens de sekundære skuddene er opprette til utstikkende med en uregelmessig eller regelmessig fjæraktig forgreining. Bladene er opprette til utstående, av og til ensidig bøyd i fuktig tilstand. Bladene er eggformet til triangulære, gradvis til mer plutselig avsmalnende til en lang og smal spiss. Bladkanten er plan og med tydelige tenner langs hele kanten. Bladnerven er kort og dobbel eller fraværende. Sporofytter forekommer sjelden.

Forvekslingsarter

Denne arten har få forvekslingsarter, men den kan likne kammose Ctenidium molluscum, buskrevemose Thamnobryum alopecurum og vasshalemose Isothecium holtii. De to sistnevnte har lang, enkel nerve, til forskjell fra flommosens korte og doble eller fraværende nerve. Kammose er mer regelmessig fjærgreinet, har kraftig ensidig bøyde blad og mangler den gummiaktige konsistensen som flommose ofte har.

Økologi

Flommose vokser i og langs strømmende bekker og små elver i lavlandet i nedbørrike områder.

Utbredelse

Arten finnes på Vestlandet fra vest i Vest-Agder og nord til Stadt. Arten er videre utbredt i sentrale og vestlige deler av Europa inkludert Storbritannia, Asorene, Madeira og Færøyene. Arten er også kjent fra Japan.