Spindelkjuke Byssoporia terrestris er en hvit til gul resupinat kjuke med spindelaktig kant. Denne er funnet i Puttdalen i Sigdal i 2015.

Spindelkjuke Byssoporia terrestris er en mindre vanlig kjuke som vokser på strø og morkne læger av gran og furu. Dette er en myk og skjør resupinat kjuke, som kan være hvit eller gul og har en spindelaktig kant med hvite eller gule mycelstrenger. Den skilles fra andre hvite resupinate kjuker på spore- og hyfekarakterer. Spindelkjuke finnes i hele landet.

Nøkkelkarakterer

Fruktlegemene er resupinate og ettårige. Den er myk og lett å løsne. Kanten er vanligvis strengete og hvit til blekt gulaktig. Poreflaten er variabel i farge. Den er oftest kremfarget til gulaktig eller halmfarget, men kan være oransje til grønnlig eller med purpurfargete flekker. Porene er kantete og enkelte ganger uregelmessige. Porene måler 2–3 per mm.

Hyfesystemet er monomitisk. Hyfene har bøyler og enkle skillevegger. Hyfene er variabelt krystalldekkete med runde til kantete korn.

Basidier er 15–25 x 5–6 μm.

Basidiosporer er 4–5 x 3–4 μm og elliptiske til runde.

Substrata. Fruktlegemene vokser på strønedfall eller på død ved. Den vokser vanligvis på bartrær nedbrutt av brunråte.

Bemerkninger. Normalt er arten lett å gjenkjenne på grunn av de myke og gulaktige til enkelte ganger delvis blå fruktlegemene og halvrunde, noe tykkveggete sporer.

Spindelkjuke Byssoporia terrestris kan vokse på strø og morkne gran- og furulæger. Bildet er fra Fiskevatnet i Pasvik og tatt i 2017.