Labyrintkjuke Cerrena unicolor er en hattedannende kjuke med  labyrintisk porelag. Denne er fra Barlindåsen i Ringerike. Bildet er fra 2015.

Labyrintkjuke Cerrena unicolor er en meget vanlig kjuke som vokser i blandingsskog, hovedsakelig på bjørk og diverse andre løvtrær. Dette er en hattedannende kjuke med pelsaktig grønn til grå overflate. Den har et karakteristisk gråfarget labyrintisk porelag med en mørk sone i kjøttet. Labyrintkjuke finnes i hele landet.

Nøkkelkarakterer

Fruktlegemene er ettårige og vokser enten med hatter eller resupinat. Hattene vokser ofte i trappeformete grupper og er opptil 10 cm brede. Hatten er blekt brunlig til grå og håret. Den er sonet og ofte grønnlig på grunn av algevekst. Poreflaten er hvit på unge fruktlegemer og blir mørkere og grå med alderen. Porene er labyrintiske og uregelmessige og måler 3–4 per mm. Det er en svart linje i kjøttet.

Hyfesystemet er trimitisk.

Basidier er 20–25 x 5–6 μm.

Basidiosporer er 5–7 x 2,5–4 μm og sylindriske til elliptiske.

Substrata. Den vokser på døde løvtrær, særlig Betula, men er også funnet på Acer, Aesculus, Alnus, Betula, Carpinus, Castanea, Cornus, Corylus, Fagus, Fraxinus, Malus, Populus, Quercus, Salix, Sorbus, Tilia og Ulmus, foruten tallrike eksotiske trær i parker og hager.

Bemerkninger. Labyrintkjuke er lett å gjenkjenne på grunn av den hårete hatten, den svarte linjen i kontekst og den labyrintiske poreflaten som blir gråaktig som gammel.

Labyrintkjuke Cerrena unicolor vokser hovedsakelig på bjørk. Her fra Hestjuvnatten i Flå, 2014.