Rutetømmerkjuke Antrodia xantha er en vanlig kjuke som vokser i barskog på furulæger. Her er den funnet på i Smedsgardslia i 2015 på Nes.

Rutetømmerkjuke Antrodia xantha er en meget vanlig kjuke som hovedsakelig vokser i barskog på furulæger. Det er en tynn resupinat, ofte vidvokst kjuke som er sitronfarget som ung og blir blekere og sprekker opp i ruter med alderen, noe som er et godt kjennetegn for arten. Rutetømmerkjuke er kjent fra hele landet.

Rutetømmerkjuke Antrodia xantha er en tynn og bleikfarga resupinat kjuke. Her er den funnet på Smedgardslia på Nes i 2015.

Nøkkelkarakterer

Fruktlegemene er ettårige og resupinate. Den vokser ofte vidt utbredt på stokken og blir opptil 5 mm tykk. På stammer eller skråstilte substrater får den ofte tallrike runde hatter eller knottaktige utvekster. Kjuken er bitter i smak. Poreflaten er blekt sitron- til kremfarget som fersk og blekner ved tørking og lagring til nesten ren hvit eller blekt kremfarget. Når den blir eldre, sprekker den opp i karakteristiske uregelmessige firkantete stykker som er 5–15 mm lange og brede. Porene er runde og 5–7 per mm. Som fersk har den en lukt beskrevet som «sitronparfymert såpe».

Hyfesystemet er dimitisk. Det er en svak amyloid reaksjon i skjeletthyfene.

Cystidier er fraværende.

Basidier er 10–15 x 4–6 μm og kølleformete.

Basidiosporer er 4–5 x 1,2–1,5 μm og allantoide.

Substrata. Den vokser vanligvis på bartrær, spesielt på furu og mindre ofte på gran. Den synes å foretrekke solrike og tørre lokaliteter og særlig liggende stokker, både barkløse og forkullete.

Bemerkninger. Den karakteristiske oppsprekkingen og de gule fargesjatteringene er gode feltkarakterer. Gamle og bleke fruktlegemer uten oppsprekking kan gjenkjennes av den svake amyloide reaksjonen i skjeletthyfene og de allantoide sporene.

Rutetømmerkjuke Antrodia xantha har runde porer. Denne er funnet i Pasvik i Sør-Varanger i 2017. 

Med alderen sprekker rutetømmerkjuke noe opp i fruktlegememet, nesten som ruter, derav navnet. Denne ble funnet i Pasvik i Sør-Varanger i 2017.

Som ung er rutetømmerkjuke sitronfarga.  Dette unge eksemplaret ble funnet i Pasvik i Sør-Varanger i 2017.