Urskogshvitkjuke Antrodia primaeva er en sterkt trua art. Bildet er tatt ved Rømlingbekken i 2022, i Pasvik, Sør-Varanger.

Urskogshvitkjuke Antrodia primaeva er en sjelden kjuke som finnes i urskogsnær furuskog, der den vokser på furulæger av kelo-type (læger etter gamle saktevoksende trær). Dette er en hvit resupinat kjuke med en liten hattkant, som er et godt kjennetegn for arten. Porelaget blir brunflekket med alderen. Arten kan forveksles med arter i Antrodia- og Postia-slektene, og sikker bestemmelse krever mikroskop.

Urskogshvitkjuke Antrodia primaeva vokser på furulæger av kelo-type. Bildet er tatt ved Fiskevatnet i Pasvik, Sør-Varanger, i 2017.

Nøkkelkarakterer

Fruktlegemene er ettårige og resupinate eller med en liten utbøyd hatt. Konsistensen er myk til ostelignende som fersk, og den krymper under tørking og blir sprø til nokså hard som tørr. Den er opptil 20 cm i lengste dimensjon, og 15 mm tykk. Hatter, hvis til stede, er kremfargete til ujevnt blekt brune med noen mørkere punkter. Kanten er distinkt i resupinate fruktlegemer og er hvit til brunlig og vanligvis blekere enn porene. Poreflaten er hvit til kremfarget, og ved tørking blir den gulaktig eller misfarget blekt brun eller trefarget. Porene er kantete og måler 2–4 per mm.

Hyfesystemet er trimitisk. Generative hyfer med tallrike bøyler er dominerende. Det er noen gloeoplerous hyfer med oljeaktig innhold.

Cystidier er fraværende.

Basidier er 15–26 x 4,5–8 μm og kølleformete.

Basidiosporer er 6–5–9 x 2,3–2,8 µm og smalt elliptiske til subfusiform.

Substrata. Den vokser utelukkende på døde stokker eller stubber av furu i gammel furuskog, ofte på trær som er brent.

Bemerkninger. Den kjennes igjen ved myke og ettårige fruktlegemer, et nesten monomitisk hyfesystem og nokså store sporer.

Porelaget til urskogshvitkjuken blir brunflekket med alderen. Bildet er tatt ved Ylimaa i Pasvik, Sør-Varanger, i 2022.

Urskogshvitkjuka skimter frem under kelostokken. Fra Ylimaa i Pasvik, Sør-Varanger.