Furufåresopp Albatrellus subrubescens danner mykorrhiza med furu i tørr sandfuruskog. Bildet er tatt på Anbjørgåsen i Ringerike i 2014.

Furufåresopp Albatrellus subrubescens danner mykorrhiza med furu i tørr sandfuruskog. Furufåresopp vokser på bakken og har en lys overflate og hvitt porelag og stilk. Den får oransjebrune flekker ved trykk. Den kan forveksles med andre arter i Albatrellus-slekten slik som fåresopp Albatrellus ovinus, lammesopp Albatrellus citrinus og franskbrødsopp Albatrellus confluens, men skiller seg fra disse ved habitat og størrelse, og at den hovedsakelig får brune flekker når en trykker på den og ikke sitrongule slik som hos fåresopp. Arten er kjent fra tørr furuskog nord til Møre og Romsdal, særlig i Nordvest-Gudbrandsdalen og i enkelte fjordlier i Møre og Romsdal.

Nøkkelkarakterer

Fruktlegemene er stilket. Hatten er 3–7 cm i diameter. Øvre overflate er blekt beige og begynner glatt, men blir uregelmessig og noe oppsprukket ved tørking. Poreoverflaten er grønnlig til gul eller med blekt rødlig‑oransje toner. Porene er kantete og 2–4 per mm. Porelaget er 1–2 mm tykt og skilt fra kontekst med et tynt, mørkt lag i tørkete eksemplarer. Smaken er tydelig bitter.

Hyfesystemet er monomitisk. Konteksthyfene er sterkt variable i diameter, fra 2–40 μm og har enkle skillevegger. De er lette å observere i friske eksemplarer, men blir sammenklistrete ved tørking. Gloeoplerous hyfer er til stede.

Basidier er 18–25 x 6–7 μm, kølleformete og med enkle skillevegger ved basis.

Basidiosporer er 3,5–4,5 x 2,5–3,5 μm og subglobose til eggrunde. De er vanligvis tilflatete på en side og er tydelig amyloid i Melzer's reagens.

Substrata. Arten vokser på bakken i tørre furuskoger. Mer sjelden i granskog.