Lammesopp er en hvit poresopp med stilk som vokser på bakken i granskog.

Lammesopp Albatrellus citrinus er en sjelden kjuke som danner mykorrhiza med gran, i kalkbarskog. Lammesopp er en hvit poresopp med stilk som vokser på bakken. Den får gule flekker ved trykk og håndtering og blir oransje ved tørking. Den kan forveksles med andre arter i Albatrellus-slekten slik som furufåresopp Albatrellus subrubescens, fåresopp Albatrellus ovinus og franskbrødsopp Albatrellus confluens, men skiller seg hovedsakelig fra disse ved habitat og at den er mye mindre enn overnevnte arter. Arten er hovedsakelig kjent fra kalkområdet omkring Oslofjorden nord til Mjøsa, særlig på kalkrike områder i Grenland, Eikeren-Mjøndalen-området og på Ringerike-Hadeland.

Nøkkelkarakterer

Fruktlegemene er stilket. De vokser enkeltvis eller er sammenvokste. Hatten er 3–7 cm i diameter. Øvre overflate er glatt og først hvit, deretter sitrongul, men uten grønne toner. Poreoverflaten er hvit og blir gul som gammel eller ved berøring. Den blir mer oransje som tørr. Porene er kantete og 2–4 per mm.

Hyfesystemet er monomitisk; konteksthyfer med en variabel diameter fra 2–30 μm, med enkle skillevegger. Tramahyfer er like, men smalere og svakt amyloide i Melzer's reagens. De blir sammenklistret ved tørking. Gloeoplerous hyfer er tilstede.

Basidier er 18–25 x 6–7 μm og kølleformete. Den har enkle skillevegger ved basis.

Basidiosporerer 4–4,5 x 3–4 μm og subglobose til eggrunde og vanligvis tilflatete på en side. De er tydelig amyloid i Melzer's reagens.

Substrata. På kalkholdig grunn i Picea-skoger.

Bemerkninger. Arten blir lett forvekslet med fåresopp på grunn av den hvite fargen, men har mindre fruktlegemer som ikke blir sitrongule slik som hos fåresopp. Mikroskopisk vil de amyloide sporene være diagnostiske ettersom fåresopp har non-amyloide sporer.

Forvekslingsarter

Lammesopp kan forveksles med andre arter i Albatrellus-slekten slik som furufåresopp Albatrellus subrubescens, fåresopp Albatrellus ovinus og franskbrødsopp Albatrellus confluens, men skiller seg hovedsakelig fra disse ved habitat og at den er mye mindre enn overnevnte arter. 

Lammesopp er en sjelden art som kun finnes i kalkrike granskoger. Disse kjukene ble funnet i Skjelsvikdalen i Porsgrunn i 2014.