Gulnende trevleslørsopp har en nokså ubehagelig lukt av overmoden camembert.

Gulnende trevleslørsopp ser mer ut som en trevlesopp (slekt Inocybe) enn en slørsopp, med sin fibrete hatt og slanke stilk. Arten er imidlertid lett å kjenne ved at den gulner ved gjennomskjæring, og har en nokså ubehagelig lukt som av overmoden camembert.

Kjennetegn

Gulnende trevleslørsopp tilhører Phlegmacium-slørsoppene; det vil si en gruppe arter som gjerne har slimete hatt, men denne arten er ikke slimete, men fibrete til trådete på hatten. Hattfargen er okerhvit til lyst okerbrun. Skivene er lyst lillablå som unge, mens stilken og kjøttet er hvitaktig, men anløper gult ved gjennomskjæring og skraping på stilken.

Habitat og utbredelse

Arten er funnet mest under hassel øverst langs bergrota i rasmarkspregete kalklindeskoger. Den er per 2021 kjent fra et snaut titalls lokaliteter i Norge. På Öland og Gotland i Sverige er arten funnet under hassel på kalkgrunn, mens den i Mellom-Europa alltid er angitt fra agnbøkeskog.

Forvekslingsarter

Med sin fibrete hatt, gulnende kjøtt, samt lukt av overmoden camembert, bør denne arten være lett å skille fra andre slørsopper i kalklindeskog.