Mørknende skiferslørsopp
Cortinarius subbulliardioides
Mørknende edelslørsopp er en nokså liten Telamonia-slørsopp som mørkner i stilk og kjøtt. Den minner om edellslørsopp, men mangler blått, og skilles for eksempel fra villsvinslørsopp på en mindre og mørkere, oftest hygrofan hatt (som skifter farge i tørt og fuktig vær). Arten er en åpenbart sørlig kalkart, som hittil er mest kjent fra Middelhavsområdet i Sør-Frankrike.
Kjennetegn
Mørknende edelslørsopp er en av flere middelstore til relativt små, mørkebrune-gråbrune Telamonia-slørsopper i kalklindeskog. Flere av disse er ytterst sjeldne, og de er ikke lette å identifisere. Denne er karakterisert ved en nokså mørkt sjokoladebrun-rødbrun hatt, sjokoladebrune skiver, samt tydelig mørknende stilk og kjøtt.
Habitat og utbredelse
Etter nøye kartlegging av de vanskelige små til middelstore Telamonia-slørsoppene i kalklindeskog de seinere årene, inkludert DNA-sekvensering av de fleste innsamlinger, står vi fortsatt igjen med ganske mange arter med ytterst få forekomster. Disse kan meget vel være små, gamle rest-forekomster fra varmetida da lindeskogene var mer utbredt og disse sørlige artene antagelig var vanligere.
Denne arten er per 2021 kun kjent fra to lokaliteter, som nærmest «ligger i hver sin ende» av kalklindeskogsområdet; Åsstranda NR på Eidangerhalvøya, Porsgrunn og Nes ved Holsfjorden/Tyrifjorden på Ringerike, begge i nokså rasmarkspreget kalklindeskog. Kanskje arten finnes kun på ytterst få, ytterligere lokaliteter, eller kanskje er den fortsatt noe mer oversett og mer utbredt i kalklindeskogen. Arten er ellers kjent i hovedsak fra eviggrønne eikeskoger i Middelhavsområdet i Sør-Frankrike.